Adventas – susikaupimo, pasiruošimo Kristaus atėjimui į šį pasaulį metas, trunkantis beveik mėnesį. Tai yra tikinčiųjų susikaupimo ir apmąstymų laikas, kai susilaikoma nuo triukšmingų linksmybių, su viltimi laukiant artėjančių švenčių. Apytikrė Advento pradžia – šv. Andriejaus diena. Šiemet Adventas prasidėjo kiek anksčiau – lapkričio 27-ąją. Besilaikant senųjų tradicijų šis laikotarpis verčia pakoreguoti kasdieninę mitybą. O kad idėjų, ką valgyti per Adventą, jums nepritrūktų, Advento valgių receptais dalijasi „Šiaulių naujienų“ darbuotojai.

Ieva: Advento barščiai su „ausytėmis“
Reikės: 1 svogūno, 1 kiaušinio, 1 stiklinės kvietinių miltų, 0,5 stiklinės vandens, aliejaus, burokėlių, mėgiamų prieskonių, džiovintų grybų ir grybų nuoviro.

Užminkykite tešlą iš kiaušinio, vandens, miltų bei šiek tiek aliejaus. Tešla turi būti panaši į tešlą, ruošiamą virtinukams. Apvirtus džiovintus grybus sumalkite ir pakepinkite su smulkiai supjaustytu svogūnu. Pasigaminkite mažutes „ausytes“ (jos turi būti vieno kąsnio).

Barščiams, pilkite į puodą stiklinę nuo grybų likusio nuoviro ir pusę litro vandens. Įdėkite lauro lapą, pipirų, druskos, truputį citrinos rūgštelės. Sudėkite šiaudeliais pjaustytą burokėlį bei keletą virtų grybų. Virkite apie 15 minučių. Ausytes išvirkite pasūdytame vandenyje ir patiekite kartu su barščiais. Skanaus!

Artūras: Silkė su džiovintais grybais
Reikės: 1 sūdytos silkės, 2 nedidelių arba 1 didelio svogūno, 50 gramų džiovintų baravykų, 30 gramų aliejaus, druskos, pipirų, prieskonių – pagal skonį.

Iš sūdytos silkės pasigaminkite filė (tinginiai gali naudoti pirktinius „filiukus“, bet skonis tikrai skirsis). Džiovintus grybus apvirkite (baravykams užteks 10 min., jei naudosite kitus grybus, apvirti reikėtų bent 30 min.). Į keptuvę įpilkite aliejų, įkaitinkite, sudėkite pjaustytą svogūną. Svogūną kepkite iki gintarinės spalvos, tada sudėkite smulkintus grybus, pagardinkite juos prieskoniais ir pakepinkite keletą minučių. Po to atvėsiname iki kambario temperatūros.

Į silkinę sudėkite supjaustytus silkės gabaliukus, ant silkės – viską, kas buvo keptuvėje, ir skanaus! Kas negali be majonezo, juo galite patiekalą papuošti.

2016 12 02 27

Romualda: Saldžiarūgščiai burokėliai
Reikės: 1 kg smulkių burokėlių, 2 šaukštų aliejaus, nepilno šaukšto krakmolo, 1 šaukštelio druskos, 1/3 šaukšto cukraus, 2 šaukštų citrinos sulčių, pipirų.

Burokėlius virkite 30 minučių ir nepamirškite 1 stiklinę nuoviro palikti padažui. Burokėlius supjaustykite 3 milimetrų gabalėliais. Nuovirą sumaišykite su cukrumi, druska, pipirais, aliejumi ir citrinos sultimis. Į verdantį padažą supilkite 2 šaukštuose šalto vandens išmaišytą krakmolą ir pavirkite ant silpnos ugnies 2 minutes. Tada sudėkite į padažą supjaustytus burokėlius ir dar pavirti 2 minutes. Patiekti karštus arba šaltus.

Ramunė: Daržovių vyniotinis
Reikės: 500 gramų bemielės sluoksniuotos tešlos, 1–2 vidutinio dydžio morkos, 1 stiklinės atšildytų šviežių arba džiovintų voveraičių ar kitų grybų, 1 stiklinės smulkintų brokolinių kopūstų,1 stiklinės raugintų kopūstų, 1 stiklinės šviežių smulkintų kopūstų, 1 poro, saujos džiovintų slyvų (abrikosų ar pan.) be kauliukų, saujos spanguolių ir tiek pat susmulkintų žalių salierų su kotais (gali būti ir džiovinti lapeliai). Pagardinimui – įvairių prieskoninių žolelių, druskos ir pipirų pagal savo skonį.

Sutarkuotą morką patroškinkite nedideliame aliejaus su vandeniu (1:1) mišinyje, įberkite kalendros. Supjaustytą porą patroškiname kartu su salieru. Brokolinį kopūstą paskaninus mėgstamais prieskoniais, patroškinkite, o šviežius kopūstus – sutroškinkite su grybais, ant jų taip pat pabarstykite prieskoninių žolelių. Prieskoniais pagardinti rekomenduojama ir raugintus kopūstus, kuriuos troškinkite kartu su spanguolėmis. Troškintas daržoves neužmirškite padruskinti. Galiausiai paruoštus daržovių mišinius atvėsinkite ir dėliokite daržoves sluoksniais ant bemielės tešlos lakšto, jį suvyniokite, o kraštą sušlapinkite vandeniu, kad priliptų prie viso vyniotinio. Paruoštą vyniotinį kepkite apie 30–40 minučių 180 laipsnių temperatūroje. Skanaus!

2016 12 02 02

Lina: Burokėlių blynai
Reikės: 4 virtų vidutinio dydžio burokėlių, 2 kiaušinių, 0,5 stiklinės miltų, 1 svogūno, saujos razinų aliejus kepimui.

Virtus burokėlius sutarkuokite per vidutinio stambumo tarką. Jei atsiras labai daug sulčių, tai jas geriau nuspausti. Tada keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytus svogūnus, juos sudėkite į burokėlius ir kartu gerai sumaišykite. Sudėkite nuplautas ir mirkytas razinas, įmuškite kiaušinius, berkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Formuokite norimo dydžio blynus ir kepkite juos keptuvėje vartant iš abiejų pusių. Patiekite su jogurto ar grietinės padažu. Skanaus!

2016 12 02 03

Diana: grikių apkepas su sūriu ir grybais
Reikės: 2 stiklinių grikių košės, 2 stiklinių tarkuoto fermentinio sūrio, 1/2 stiklinės kvietinių miltų, 4 kiaušinių, 200 gramų grietinės, 100 gramų sviesto, trupučio druskos, pievagrybių.

Išplakite kiaušinius, sudėkite grikius, sūrį, miltus, sviestą ir viską gerai išmaišykite. Tuomet gautą masę sukrėskite į riebalais išteptą skardą. Viršų apšlakstykite grietine ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Kai išimsite iš orkaitės, susmulkinkite virtus pievagrybius (galite naudoti ir kitus grybus) bei gražiai išdėliokite juos ant apkepo. Skanaus!

Tautvydas: Žirnių kepsneliai
Reikės: 1 stiklinės sausų žirnių, 2 šaukštų miltų, saujos petražolių, 1 nedidelės morkos, 1 nedidelio svogūno, druskos ir pipirų pagal skonį.

Išvirkite žirnius ir, nupylus vandenį, juos sugrūskite arba susmulkinkite elektriniu trintuvu. Keptuvėje apkepinkite tarkuotą morką su smulkintu svogūnu ir sudėkite į žirnių masę. Tešlą pagardinkite pipirais ir druska, sudėkite smulkintas petražoles ir gerai išminkykite tešlą. Dabar jau formuokite nedidelius kepsnelius ir sudėję juos į aliejumi pašlakstytą skardą kepkite 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol kepsneliai įgaus gintarinę spalvą. Skanaukite su mėgstamu padažu.

Aistė: Kūčiukai
Reikės: 5 šaukštų aguonų, 10 šaukštų cukraus, 100 gramų kvietinių miltų kočiojimui, 650 gramų kvietinių miltų tešlai, 200 mililitrų vandens, druskos, 80 gramų sviesto, 40 gramų mielių.

Į pašildytą vandenį dėkite mieles, sviestą, druską ir cukrų. Ištrinkite iki vientisos masės, suberkite miltus, aguonas ir išminkykite tešlą. Palikti tešlą šiltai, kad pakiltų. Tada perminkykite ir vėl palikite pakilti. Taip reikia daryti 3 kartus.

Galiausiai iškočiokite pakilusią tešlą maždaug 1 cm storio, pjaustyti irgi maždaug 1 cm pločio gabaliukais (gal kiek mažesniais, nes jie orkaitėje pasipūs kepdami) ir dėkite ant miltais pabarstytos skardos. Kepkite 170 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 15 minučių. Patariama kepant kūčiukus su medine mentele pavartyti, kad gražiai keptų jie iš visų pusių. Skanaus!

2016 12 02 24

 

Į viršų