Saldžios gilės – tai receptas, kuris nudžiugins vaikus, nors tokį desertą paragavę apsidžiaugs ir bet kuris suaugęs žmogus. Giles primenantys sausainiukai-pyragaičiai tikrai papuoš ne tik gimtadienio vaišių stalą, nes saldžiosios gilės gali būti ir kalėdinio stalo puošmena. Receptu su „Šiaulių naujienų“ skaitytojais dalijasi Jolanta G.

Saldžiųjų gilių gamybai jums reikės: 1 pakelio „Selga“ sausainių (kondensuoto pieno skonio), 125 gramų indelio tepamojo sūrio „Philadelphia“ su grietinėle, arbatinio šaukštelio šviežiai spaustų citrinos sulčių, 100 gramų juodo šokolado, 30 gramų smulkintų kepintų žemės riešutų, kelių lazdelių su sezamu arba druska.

Sausainius sumalkite virtuvės kombainu aštriais peiliais iki trupinių. Jei neturite virtuvės kombaino, sausainius galima sutarkuoti smulkia tarka. Ant trupinių dėkite grietinėlės sūrį, pilkite citrinos sultis ir viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.

Iš gautos masės formuojame graikiško riešuto dydžio giles ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės. Giles dėkite valandai į šaldytuvą. Po valandos ištraukę jau sustingusias giles, prie kiekvienos pritvirtinkite sūrių ar saldžių lazdelių gabalėlius – tai bus gilių koteliai.

Vandens vonelėje ištirpdykite šokoladą. Paėmę gilę už kotelio laikykite virš gerai ištirpusio šokolado, o kita ranka šaukštu apliekite ją, kad gilės paviršius tolygiai pasidengtų šokoladu.

Šokoladuotą ir bestingstančią gilę už kotelio laikykite virš riešutų lėkštės ir kita ranka apiberkite riešutais jos viršūnėlę – tai bus gilės kepurė.

Taip paruoštas giles dėkite ant kepimo popieriumi išklotos lėkštės ir vėl dėkite į šaldytuvą bent valandai, kad šokoladas gerai sustingtų. Sustingusios gilės nuo kepimo popieriaus nusiima lengvai, apatinė jų pusė išlieka daili. Iš minėtų produktų kiekio pagaminsite apie 14 gilių. Tačiau šis receptas gali būti tobulinamas kiekvienos šeimininkės. Į gilės pagrindą galima įmaišyti riešutų, keisti sausainius. Štai ir viskas, skanaus!

Į viršų