Patiekalą pavadinau „Žvirblių sparneliai” todėl, kad susmulkinti broilerių sparniukai dydžiu labai panašūs į žvirblių.
 Yra kas mėgsta varnų mėsą. Ar skanūs žvirbliai – nepasakysiu, pats nesu ragavęs, nors jei tikėtume legendomis, savo laiku Kinijos diktatorius Mao Cze Dunas siūlė gyventojams gaudyti bei valgyti žvirblius ir šitaip išspręsti maisto trūkumo problemą. Dar ir pats viešai parodė, kaip tai daroma – prarijo vargšą sparnuotį...
 
Tačiau mes sau uždavinį kiek supaprastinsime – gaudyti žvirblelių nereikės, tiesiog nusipirkime 8 broilerių sparnelius. To pakaks 3 porcijoms. Kaina nedidelė, o skonis geras. Gavę stipendijas (nuo žodžio „stipti” badu) netgi studentai, kuriuos tėvai seniai išjojo iš namų ir nebeduoda nė cento, gali pabandyti šį receptą. Nors, tiesą sakant, retas studentas dabar gauna stipendiją, kur kas dažniau jie finansinėmis injekcijomis verčiami išlaikyti savo Alma Mater.
 
Bet grįžkime prie patiekalo. Sparnelių jau nusipirkome. Dar reikės šaldytų daržovių rinkinuko. Na, čia jau kas kokias mėgsta. Aš perku rinkinį, kuriame esama žiedinių ir Briuselio kopūstų, kukurūzų arba brokolių. Paskutinį kartą buvo įdėta ir burokėlių. Nieko tokio, tik patiekalas nusidažė purpurine spalva. Žinoma, tinka ir šviežios daržovės, bet jas reikia paruošti, nuplauti, supjaustyti – ilga ceremonija...
 
O tokių smulkmenų, kaip svogūnas, druska, cukrus, aliejus, prieskoniai,  yra kiekvienuose namuose. Taigi niekas mums nebetrukdo pradėti.
 
Nuplovę kiekvieną sparnelį padalykite peiliu į 3 dalis - per sąnarėlius. Regiu jūsų laimingas šypsenas. Puiku. Matote, kokios nevienodos tos dalys? Pačios mažiausios iš tiesų labiau primena žvirblio, o ne viščiuko plasmenis. Taip ir turi būti, nes nėra juk teisybės pasaulyje... Dabar verskite viską į didesnę gilią keptuvę. Įpilkite 4-5 šaukštus aliejaus ir kepkite ant stiprokos ugnies. Aišku, nuolat maišykite - su apanglėjusiais sparnais toli nenuskrisite... 
 
O kol kepa, nusilupkite 2 svogūnus ir juos susmulkinkite. Po 10 minučių sužerkite svogūnus pas sparnelius ir maišydami pakepkite dar kelias minutes. 
Atėjo metas čili pipirams (tinka malti ir švieži). Aš dedu daugiau pipiraičių, idant gerokai kirstų per liežuvį. Nepamirštame įberti druskos (pagal skonį), 2-3 arbatinius šaukštelius cukraus arba 2 šaukštus razinų (pasirinktinai) ir 2-3 šaukštus pomidorų padažo. Nepamirškite vis pamaišyti - esame visai nebetoli tikslo!
 
O dabar laikas daržovėms: supilkite maždaug 400-500 g pasirinktų daržovių mišinio ant sparnelių, užpilkite 150 ml vandens ir maišydami dar viską pakepiname maždaug 5-6 min. Šaldytoms daržovėms to per akis (kurių šiaip jos neturi). 
 
Paskiausiai suberiame savo mėgstamus prieskonius: smulkintus krapus, baziliką, kalendrą... Dar sykį apsukame ratą šaukštu ir jau galima nešti ant stalo. Aštrūs „žvirblių sparneliai” garuoja žadindami apetitą! Tad laukti nebėra ko. Skanaus!
 
Patiekalą galima valgyti su balta formine duona, batonu, virtais ryžiais arba bulvių koše.
 
P. S. Galite paklausti, o kokia nauda iš tu mažiausiųjų sparnelių segmentų? Juk mėsos ant jų ne daugiau kaip ant mumijos? Atsakau: jie kaip saulėgrąžos arba „čipsai“: pavalgyti nepavalgysi, bet kartą paragavęs nebesustosi...

Autoriaus nuotr.
Į viršų