Renkantis šios dienos receptą, pagrindinis kriterijus buvo toks: valgio gamybos procese nenaudoti smulkintuvo, vadinamojo „blenderio”, nes „glavnas” redaktorius kažko kreivai žiūri į šį virtuvės prietaisą, ir sako: „O, tu ir vėl su tuo savo blenderiu!” Gal sakau pirmos trys raidės nemalonias asociacijas kelia? Šiaip ar taip tegul tie zyziantys smulkintuvai pailsi, bet tik šį kartą: negaliu juk „ant visam” atsisakyti tokio naudingo pagalbininko virtuvėje...
 
Reikės žuvies filė. Kiek ir kokios – spręsti jums. Vienas filė gabalėlis – vienai porcijai. Žinoma, per vis geriau šviežia arba atvėsinta žuvelė, nes šaldyta praranda iki 70 proc. naudingųjų savybių (čia mitybos specialistai šitaip teigia). Pasak jų, dukart užšaldytoje bei atlaidintoje žuvyje lieka tik tuščios kalorijos, dėl to ji tinka nebent tik neišrankiai katei...
 
Taigi žuvį pašlakstome citrinos sultimis, pabarstome druska, maltais pipirais, Provanso žolelėmis. Uždengiame ir paliekame marinuotis.
 
O kol žuvis į save godžiai siurbia kvapiąsias medžiagas, paruošiame garpuodį: į apatiniąją dalį įpilame vandens, o į viršutinę dedame smulkintas daržoves: agurkus, bulves, morkas, stambiau pjaustytus kopūstlapius, papriką, šaldytas šparagines pupeles, brokolius ir žiedinius kopūstus. Jeigu kurio produkto neturite – ne bėda. Tačiau daržovių įvairovė yra pageidautina. Kaip jau supratote, jų nesūdome, tada geriau jausime kiekvieno produkto savitumą. O mėgstantys aštrų maistą papildomai gali įpjaustyti aitriosios (čili) paprikos.
 
Labai svarbu nepiktnaudžiauti ir nepadauginti bulvių. Vienai porcijai gana vienos vidutinės arba net mažesnės bulvytės – negerai, jeigu bulvės ima vyrauti garnyre kaip, beje, ir bet kuri kita daržovė.
 
Taigi, po dviejų valandų žuvį kepame alyvų aliejuje, iš abiejų pusių kruopščiai apvolioję miltuose, kol ji gražiai paskrus. Tuo pačiu metu užkaičiame garpuodį su daržovėmis.
 
Jeigu tokio „žvėries” kaip garpuodis neturite, galima išsiversti ir be jo: daržoves dedame į metalinį rėtuką, pagal dydį parenkame puodą (rėtukas jame turi lengvai tilpti), įpilame į puodą vandens, į rėtuką dedame daržoves, uždengiame ir užkaičiame. 20 minučių garų „vonios“ turėtų pakakti. Tik rėtukas būtinai turi būti metalinis, nes plastmasinis tokių juokų gali „nesuprasti“ ir nuo karščio  deformuotis...
 
Taigi žuvis iškepta, daržovės garuose suminkštėjo tiek, kad jas galime valgyti nerizikuodami išsilaužyti dantų. Pats laikas serviruoti.
 
Į didesnę plokščią lėkštę dedame keptos žuvies gabalėlį. Ant žuvies šaukštu dedame garuose virtas daržoves (koks puikus spalvų žaismas, ar ne?) ir galiausiai kompoziciją puošiame alyvuogėmis bei petražolės šakele.
 
Štai ir viskas. Paprasta ir greita, skanu ir sveika.
 
Receptu ir paruošimo būdu su jumis dalijosi Romualdas BALIUTAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Į viršų