05


Tikriausiai visi esate ragavę pačių įvairiausių namuose kepamų žagarėlių, tačiau žinau, jog virtuvės virtuozais niekas negimsta, tam reikia ir laiko, ir įgūdžių. Tai sakau iš patirties. Šį kartą pristatysiu du žagarėlių receptus. Vieną, pagal kurį kepu aš ir vaišinu savo šeimą, ir antrą, pagal kurį kepdavo mano močiutė. Nostalgija žagarėliams turbūt išlikusi visiems, todėl rudenišką šeštadienį puikiai tiks prisiminti, kaip yra gaminami kvapnūs, vaikystės prisiminimais patepti ir apibarstyti žagarėliai. Iš patirties sakau, jog kaip pavyks iškepti žagarėlius priklausys nuo to, kiek laiko ir meilės skirsite jų tešlos gamybai.

Žagarėliams pasigaminti reikės:

  • 4 kiaušinių,
  • 2 šaukštų cukraus,
  • 100 gramų grietinės,
  • 450 gramų miltų,
  • žiupsnelio druskos,
  • 0,5-1 litro saulėgrąžų aliejaus,
  • apie 50 gramų cukraus pudros.

Produktų žagarėliams daug nereikia, tačiau iškepus rezultatas atrodo stulbinantis. Pirmiausia gaminant žagarėlius pagal šį receptą kiaušinius išplakite su cukrumi ir grietine. Į gautą masę suberkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Kai matysite, kad tešla nesimaišo šaukštu, į pagalbą pasitelkite darbštuoles rankas. Nors miltų yra nurodytas kiekis 450, gali būti, kad jų prireiks ir daugiau. Tai gali priklausyti nuo kiaušinio dydžio, tačiau patarimas jums – miltų nepadauginkite!Šių žagarėlių magija – tešlos gaminimas. Tešlą reikia labai atsakingai minkyti, o kad ji būtų elastinga ir minkšta, ją reikia gerai iškočioti ir išdaužyti.


Pirmiausia tešlą minkykite rankose, kol ji taps gana glotni. Tada ją reikia gerai išdaužyti. Šį ritualą atlikdami tešlos negailėkite – muškite ją, kiek tik turite jėgų. Tešlą geriausiai mušti taip, kad ji išsitemptų ir tuo pačiu gerai trinktelėtų į stalą. Kai atrodys, kad tešla jau pakankamai išmankštinta, ją dėkite į šaldytuvą pailsėti. Šis procesas labai svarbus, nes nepailsėjusi tešla neleis jums lengvai kočioti ir pjaustyti žagarėlius. Neatvėsusi tešla susitraukia, o tai apsunkina darbą.


Aš viską mėgstu daryti greitai, todėl visas tešlas, kurių receptūra reikalauja atvėsinimo, siunčiu pailsėti į kamerą dešimčiai minučių. Tešlą suvynioju į maistinę plėvelę, kad tešlos kamuolys šaldymo kameroje kur nepriliptų. Atvėsinimo kameroje esmė išlieka tokia pati kaip ir šaldytuve, tačiau laiko daug sutaupoma.


Belieka pasibarstyti stalą, ant kurio kočiosite tešlą, miltais ir pradėti formuoti žagarėlius. Žagarėliams tešlą iškočiokite kuo ploniau. Peiliu supjaustykite tešlos lakštą rombais ir kiekvieno jų viduryje padarykite įpjovą ir vieną rombo dalį pernerkite per ją. Gražiai tešlos gabaliukas susisuks. Štai jums ir beveik pagaminti žagarėliai. Belieka juos iškepti. Jei virtuvėje neturite pagalbininkų, geriau išraitykite visus žagarėlius iš karto. Nes geriausia, kai kepa visi žagarėliai vienu metu, tada vienu metu visus išimsite ir kepsite kitus.


Kad žagarėliai prisigertų mažiau aliejaus, iškeptus juos galite dėti ant popierinio rankšluosčio, kuris sugers riebalų perteklių. Gerų žagarėlių gamyboje svarbus ir aliejus. Jis turi būti tinkamos temperatūros. Netinkamai kepami žagarėliai prisigeria riebalų. Todėl galiu drąsiai teigti, jog žagarėlių riebalų perteklių reguliuoja ne degtinė, kurią sakoma, kad reikia naudoti, o riebalų temperatūra. Iškeptus žagarėlius apibarstykite cukraus pudra. Jos dėkite tiek, kiek norisi. Galite ir iš viso žagarėlių nebarstyti cukraus pudra, o juos skanauti prie arbatos pamirkydami meduje, skanaus!
Autorės nuotr.

Trapūs močiutės žagarėliai

Neseniai gavau iš močiutės seną receptų knygą, pagal kurią ji kepdavo žagarėlius. Kiek pamenu, jie visada buvo nuostabiai gardūs, todėl ir sugalvojau jums pateikti abu žagarėlių variantus. Net keista buvo, kai paskaičiau močiutės žagarėlių receptūrą. Senoje receptų knygoje rašoma, jog žagarėlius geriausia virti kiaulienos taukuose ar juos maišant perpus su saulėgrąžų aliejumi. Šiais laikais kiaulienos taukai mažai kur naudojami.

Močiutės žagarėliams reikės:

  • 250 gramų miltų,
  • 50 gramų sviesto,
  • 2 trynių ir vieno pilno kiaušinio, 
  • dviejų šaukštų cukraus,
  • 200 gramų grietinės,
  • 0,5 litro riebalų (aliejus ar kiaulienos taukai).

Pirmiausia sumaišykite pagrindinius produktus: miltus, kiaušinius ir grietinę. Keistoka man pasirodė tai, jog šiame recepte reikia iš trijų kiaušinių tik vieno pilno ir dviejų trynių. Galbūt tame ir yra visa vaikystės žagarėlių magija. Išmaišius pagrindinius ingredientus, sudėkite likusiuosius. Viską suminkyti ir kočėlu mušti tešlą lankstant į vidų, kol joje atsiras pūslės. Ir močiutės recepte nurodomas tešlos atvėsinimo procesas, kuriam, kaip ir mano minėtam, reikia kone 2 valandų. Tiktų tas pats variantas – šaldymo kamera. Atvėsinus tešlą, ją kočiojame ir ruošiame žagarėlius.
Svarbu gerai įkaitinti riebalus. Kad kepdami žagarėliai neprisigaudytų riebalų, į užvirintą aliejų įpilkite šiek tiek degtinės. Jei įmestas žagarėlis greit iškyla į paviršių ir čirška, reiškia riebalai jau tinkamo karštumo ir galima kepti žagarėlius. Kepkite žagarėlius įprastai juos nusausinant ar dedant ant sietelio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius. Prieš patiekdami, nepamirškite pabarstyti cukraus pudra, skanaus!

Kuris žagarėlių receptas patrauklesnis – rinktis jums, tačiau, manau, tikrai nenusivilsite, jei savaitgalį šių gardumynų pagaminsite savo šeimai.

Žagarėlių receptais dalijosi Lina ABROMAVIČIENĖ

Primename, jog geriausių receptų konkursas tęsiasi. Pasibaigus lapkričio mėnesiui įteiksime vienam iš dalyvių Alan Bradley knygos pirmąją dalį. Labiausiai nusipelniusiam, aktyviausiai receptais besidalijančiam dalyviui konkurso pabaigoje įteiksime abi Alan Bradley knygos dalis. Prizai verti jūsų pastangų! Suskubkite ir sudalyvaukite mūsų konkurse. Galbūt turite firminių receptų, kuriuos gaminate būtent jūs? Kviečiame pasidalyti ir už tai gauti prizą. Savo receptus su jų nuotraukomis bei trumpa istorija, iš kur receptas atkeliavo į jūsų namus, siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tiesiog atneškite juos į redakciją (Aušros al. 48). Konkursui atsiųstus receptus spausdiname kiekvieną šeštadienį „Šiaulių naujienose“.

Į viršų