Iš karto skubu nuraminti, jog kalbama ne apie pūkuotauodegius smulkius žvėrelius (nesame dar tokie degeneratai), bet apie voveraitėmis vadinamus grybus, kurių iš tolo samanose matomas geltonis taip vilioja grybautojus ir kuriais apsukresni jų jau seniai prekiauja pakelėse bei turgavietėse.
 Žinoma, galima naudoti ir kitokius grybus, tačiau voveraitės, kurias taip didžiai vertina ne tik lietuviai, bet ir Prancūzijos restoranų savininkai, šiuo atveju vis dėlto geriau... Tad apsistokime ties šiais grybais ir drauge pasidžiaukime, kad priėjome konsensuso (konsensusas - tai toks mandagus, politikų šnekoje dažnai vartojamas keiksmažodis). Juokauju...

Šviežias voveraites kartą nuvirę nupilame per rėtį bei paliekame nuvarvėti.

Tuo metu gilesnėje keptuvėje paspirginame kubeliais supjaustytus rūkytus lašinukus. Tada suberiame saują smulkiais kubeliais supjaustytos cukinijos bei svogūną – skonio gamai praturtinti. Pakepiname visa tai kartu minutę kitą ir į keptuvę supilame voveraites. Didesnes galima kiek pasmulkinti peiliu, nedideles paliekame kokios yra, o labai mažas rinkti apskritai draudžia įstatymai... Taigi.

Po to, kai voveraites pakepinome, visą keptuvės turinį suverčiame į puodą. Užpilame drungnu vandeniu. Atskirai pusėje puodelio šalto vandens gerai išmaišome kupiną šaukštą miltų (neturi likti gumulėlių). Tada miltų ir vandens mišinį taip pat supilame į puodą su grybais. Kiek naudosime grybų, priklauso nuo to, kokios sriubos – skystesnės ar tirštesnės - pageidaujame.

Puodo turinį užverdame, sumažiname liepsną ir paliekame smagiai burbuliuoti 10 minučių. Į pabaigą sudedame smulkintus krapus, kelis svogūno laiškus ir prieskonius – lauro lapą, kvapiuosius ir juoduosius pipirus, kalendros grūdelius. Po minutės nukaičiame.

Į puodą su sriuba dedame 2-3 kupinus šaukštus tepamojo sūrelio ir labai gerai išmaišome. Dar kartą paragaukime, ar užtenka druskos. O pipirų? Ar juntamas grybų aromatas? (Jeigu ne, tai nieko ir nebepakeisi.) O kaip krapai? Gal reikėtų išspausti skiltelę česnako? Tik nereikėtų persistengti ir česnaku nesunaikinti subtilaus grybų aromato...

Galiausiai sriubą išpilstome porcijomis į gilesnes lėkštes arba dubenėlius ir tiekiame su paskrudinto batono riekutėmis.

Gero apetito.

Voveraičių sriubos receptu su jumis pasidalijo Romualdas BALIUTAVIČIUS

Autoriaus nuotr.
Į viršų