Pratęsime praėjusį  kartą pradėtą pokalbį apie lauko kepsnius bei jų  marinavimą. Puikiai iškepa ant grotelių kepta baltoji žuvis. Manyčiau, kad kandidatė kepimui turėtų būti bent 0,5 kg svorio. O rūšis - ne tiek svarbu. Žinoma, riebesnė žuvis valgosi skaniau... Primenu, jog kaip ir bet kurį kitą kepsnį, žuvį kepame tik ant žarijų ir jokiu būdu ne atviroje ugnyje.

Išskrostą, nuvalytą  ir išplautą žuvelę pabarstome druska, maltais pipirais, pašlakstome citrinos sultimis. Jei žuvis didesnė, citrinos gabaliukus dedame į jos vidų. Kartu – smulkintus krapus, petražoles, svogūnų laiškus, truputį šviežaus rozmarino ir didesnį ar mažesnį gabalėlį sviesto. Žuvies pilvą užsandariname mediniais dantų krapštukais ir leidžiame kiek pastovėti (tiksliau, pagulėti).

Kepti galima kepsninėje, ant grotelių, tačiau prie jų žuvis dažnai prikepa, o bandant atplėšti, prapuola visas grožis (grotelių tepimas riebalais ne ką  tepadeda), todėl žuvį kepu specialiose grotelėse, tarp kurių dedu kepsnį. Jas lengva vartyti, o iškepus lengviau išimti žuvį, šakute atsargiai atskiriant nuo metalo.

Jeigu susirengėte kepti avienos šašlykus, turėtų tikti šis marinatas (3 porcijoms): 700 g avienos, 60 ml aliejaus, 4 š. vyno acto, 5 skiltelės česnako, čili pipirų, 2 svogūnai, druskos. Marinuojama per naktį. Žinoma, ilgiau marinuojant rezultatas bus geresnis. Bet iki tam tikros ribos. O bene ilgiausiai marinuojama laukinių žvėrių mėsa – keletą parų. Tačiau tai jau atskira kalba...

Neblogas ir be chemijos marinavimo būdas naudojant garstyčias: 700 g kiaulienos sprandinės, 7 š. garstyčių, 100 ml obuolių sulčių, 2 š. obuolių acto, 4 rūgštūs obuoliai, 4 lauro lapai, 10 juodųjų pipirų žirnelių, druskos. Obuoliai nemarinuojami, o tik suveriami ant iešmo prieš kepant. Ir tegul jūsų negąsdina garstyčių kiekis: kepant aštrumo beveik nebelieka.

Žinoma, bandydami visokias šašlykų variacijas, negalime aplenkti tradicinio kaukazietiško varianto: 1 kg avienos, 4 svogūno galvučių, 1 pluoštelio svogūnų laiškų, 200 g pomidorų, 200 g agurkų, 1 citrinos, 1 š. acto, 1 š. baltojo sauso vyno, 300 g ryžių, druskos, maltų juodųjų pipirų.

Avieną nuplaukite drungnu vandeniu, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Dvi svogūno galvutes nulupkite, stambiai supjaustykite ir kartu su avienos kubeliais sudėkite į dubenį. Apibarstykite druska ir maltais juodaisiais pipirais, apliekite actu ir sausu baltuoju vynu.

Išspauskite citrinos sultis, apliekite jomis avieną ir viską gerai išmaišykite. Dubenį  su aviena uždenkite dangčiu ir padėkite 3 valandoms šaltai. Po to mėsą dar kartą išmaišykite su marinatu ir sumaukite ant iešmų.

Ryžius nuplaukite, užpilkite karštu vandeniu, užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 min. Po to perpilkite į rėtuką ir nuvarvinkite. Daržoves nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais.

Avieną kepkite dvidešimt minučių, vartydami iš visų pusių. Išvirusius ryžius kartu su daržovių griežinėliais sudėkite į lėkštes, o ant viršaus uždėkite iešmus su avienos šašlykais.

Jautienos šašlykai imbiero marinate. Reikės 1 kg liesos geresnės jautienos (labiausiai tinka jauno gyvulio mėsa). Marinatui: 0,25 st. aliejaus, 0,25 st. sojų padažo, 0,25 st. vermuto, 6 skiltelių česnako, 0,5 st. sukapoto imbiero arba 1,5 š. miltelių, 2 š. citrinos sulčių, 2 š. sezamo aliejaus.

Česnaką nulupti, sutrinti ir išmaišyti su kitais komponentais. Mėsą nuplauti, apdžiovinti ir supjaustyti nedideliais kubeliais, sudėti į marinatą, pridengti ir palikti 12 val. kambario temperatūroje. Išėmus nusunkti, užmauti ant iešmelių ir kepti palaistant marinatu.

Vienas kolega prieš kelerius metus pasiūlė šį spalvingą receptą, kuris prigijo ir kuriam prilipo pavadinimas - „Vėrinukai”. 3 porcijoms reikės: 600 g sprandinės, 2 paprikų, 12 vyšninių (arba kitų mažų) pomidorų, 12 nedidelių svogūnėlių, keleto cukinijos gabaliukų (nebūtinai). Marinatui: 50 ml aliejaus, 2 š. balzaminio acto, 100 ml aštraus pomidorų padažo, maltų juodųjų pipirų, 2 š. rudojo cukraus, 1 š. čiobrelių.

Sumaišome mėsos gabaliukus su marinatu ir leidžiame pastovėti keletą valandų. Toliau suvarstome ant iešmų pakaitomis: mėsa, svogūnai, pomidorai, cukinija, paprikos, mėsa... Kepant būtina nuolat vartyti, nes kai kurios daržovės iškepa anksčiau ir gali pradėti svilti. Tokiu atveju vėrinukus palaistome marinato likučiais. Šiaip ar taip, patiekalas tikrai vertas dėmesio, yra kitoks, nei dauguma lauko kepsnių.

Solidžioje lauko kepsnių  knygoje, išleistoje Dubline, į daugelio marinatų sudėtį  įeina džiovintos vyšnios. Be abejo, vyšnių aromatas suteikia kepsniui savo malonų aromatą, bėda tik, kad tokio gero pas mus nenusipirksi, belieka vyšnias džiovintis patiems ir eksperimentuoti... Pasiknaisiojęs užrašuose, radau dar vieną įdomesnį marinavimo variantą su medumi: 1 kg nugarinės, 70 ml aliejaus, 60 ml sojų padažo, 3 š. acto, 3 š. skysto medaus, 2 š. saldžiųjų paprikų miltelių, 0,5 š. aitriųjų pipirų miltelių, 0,5 a. š. druskos, 2 š. vyšnių uogienės. Marinuoti 10-12 val.

Iškepus šašlykus arba kepsnį, dažnai lieka žarijų. Jas panaudoju nemažiau gardžiam patiekalui – bulvėms. Iš anksto nedidukės bulvės nuplaunamos vandeniu su šepetėliu, kad neliktų žemių. Tada po 3-4 suvyniojamos į dvigubą foliją ir kepamos ant žarijų apie 30-35 min. apverčiaunt praėjus pusei skirto laiko. Tada belieka išsitraukti druskos ir sviesto. Daugelis jas valgiusiųjų sakė, jog taip skanu, kad ir šašlykų nebereikia...

Ką gi, gardžių  kepsnių ir puikaus poilsio gamtoje!

Visokiais kepsniavimo receptais dalijosi Romualdas BALIUTAVIČIUS
Į viršų