2013-03-30 09

Vilija Antanaitienė pasidalijo varškės ir obuolių pyrago receptu. Tai puikus varškės pyrago variantas, kuris yra paskanintas obuoliais. Suskubau ir aš jį išbandyti dar prieš šventes. Puikus receptas! Iškepa ne varškės pyragas, o visas tortas. Prapjovus matosi visi sluoksniai, todėl šeimininkės, kurios be darbo virtuvėje turi kitų namų ruošos darbų, turėtų apsidžiaugti išbandžiusios šį receptą. Tereikia užmaišyti, o visus kitus darbus atliks pati orkaitė.
Autorės nuotr.

Varškės ir obuolių pyragui pasigaminti reikės: trupiniams - 300 gramų miltų, 200 gramų sviesto, 100 gramų cukraus; varškės sluoksniui - 600 gramų pusriebės varškės (arba kreminės - ją galima pasigaminti iš 2 l šaldyto šaltibarščių kefyro), 3-4 šaukštų riebios grietinės (nebūtina), 3 didelių kiaušinių, 200 gramų cukraus, vanilinio cukraus; obuolių sluoksniui - 1 kilogramo obuolių, 2 šaukštų rudojo cukraus (gerai ir baltas), cinamono. 2/3 trupinių naudojama pyrago padui, o 1/3 bus užbarstyta ant viršaus. Viršutiniams trupinėliams dar papildomai reikės: 2 šaukštų rudojo cukraus (gerai ir baltas), 1 šaukšto cinamono.

Pirmiausia pasigaminkite trupinius. Į miltus įtarkuokite ką tik iš šaldytuvo išimtą sviestą ir įmaišykite į šią masę cukrų. Iš šių produktų turi išeiti trupiniai. Jei netyčia sviestą naudojote kambario temperatūros ir trupiniai pavirto į tešlą, tai gerai suspauskite tešlą į vieną rutulį ir dėkite 15 minučių į šaldymo kamerą. Atšaldžius tešlą, ją sutarkuokite ir dėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite kitus ingredientus.
Varškės masei iš nurodytų produktų viską gerai išmaišykite elektriniu smulkintuvu ar maišytuvu. Tada obuolių sluoksniui paruoškite obuolius - supjaustykite obuolius plonomis skiltelėmis, pabarstykite juos cukrumi bei cinamonu ir viską išmaišykite.
Kepimui naudokite geriau nuimamais kraštais kepimo formą. Ją išklokite kepimo popieriumi. Tada į formą berkite du trečdalius trupinių ir viską išlyginkite šaukštu. Ant trupinių skardoje pilkite varškės masę. Ant varškės berkite obuolius ir gražiai juos paskleiskite, kad visur vienodas obuolių sluoksnis būtų. Likusius trupinius sumaišykite su kupinu šaukštu cukraus bei cinamono ir juos paskirstykite ant pyrago viršaus. Štai ir viskas. Pyragą šaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 1,5 valandos ant žemiausios pakopos, kad gerai iškeptų pyrago padas. Jei matysite, kad pyrago viršus nepakankamai apskrudo, dar 10 minučių kepkite pakėlus pyragą į aukštesnią orkaitės pakopą. Iškepusį pyragą rekomenduojama gerai atšaldyti – palaikyti šaldytuve per naktį. Jei iškepsite šiandien, per šv. Velykas nereikės galvoti apie jokius gardėsius vaišių stalui. Skanaus!

Į viršų