Šį kartą pristatysiu jums, skaitytojai, tobulą čeburekų receptą, kurių negalima net sulyginti su gatvės užkandinėse pardavinėjamais. Tokių čeburekų esu ragavusi tik vienoje čeburekinėje Klaipėdoje, todėl labai džiaugiuosi, kad atradau šį receptą. Čeburekų mėgėjams, kurie žino, ką reiškia tikri čeburekai – traškus auksinės spalvos paviršius su pūslelėmis ir sultingas mėsos kąsnis viduje, o ne riebalais pertekęs minkštas pagrindas – tokius pardavinėja gatvėje, siūlau išmėginti receptą. Pažadu, nesigailėsite!

 


Čeburekams reikės:

  • 1,3 stiklinės vandens, šaukštelio druskos,
  • aliejaus tešlai ir čeburekų kepimui,
  • 3,5 stiklinės miltų,
  • vieno kiaušinio,
  • šaukšto degtinės,
  • 1 svogūno,
  • pusės stiklinės kefyro ar natūralaus jogurto
  • 0,5 kilogramo mėsos.


Čeburekų gamybos procese labai svarbi tešla, kurią reikia plikyti. Visų pirma, užvirinkite 1,3 stiklinės vandens su šaukšteliu druskos ir dviem šaukštais aliejaus. Kai tik užvirs, supilkite į vandenį pusę stiklinės miltų ir gerai išsimaišykite. Tai galite padaryti rankiniu plakikliu.


Užplikytų miltų konsistencija pasikeičia – jie pasidaro panašūs į varškės drebučius. Šis procesas reikalingas tam, kad tešla būtų minkštesnė, tampresnė.
Palaukite, kol užplikyti miltai praauš, tada įmuškite vieną kiaušinį, įpilkite šaukštą degtinės ir po truputį įminkykite dar tris stiklines miltų. Tešla bus panaši į įprastą koldūninę. Paklausite, kodėl reikalingas šlakelis degtinės? O gi tam, kad čeburekai neprisigertų riebalų. Degtinė tikrai nesijaučia – išgaruoja, todėl čeburekus gali valgyti ir vaikai.


Paruoštą tešlą palikite valandai pastovėti uždengtame dubenyje šaldytuve. Po to dar kartą išminkykite, kad tešla būtų vientisa ir elastinga - tešla turi nelipti prie rankų.
Kol tešla ilsėsis, pasiruoškite įdarą. Šiam patiekalui tinka ir paprasčiausias faršas, arba galite maišyti jautieną su kiauliena per pusę. Svarbu, kad mėsa nebūtų visiškai liesa. Turimą maltą mėsą sumaišykite su kapotu svogūnu. Svogūno galite dėti tik vieną, tačiau jei norite, galite ir daugiau – jis nepamaišys. O jei iš viso nemėgstate svogūno – jo ir nenaudokite.
Būtinas faršo ingredientas - nuo pusės iki visos stiklinės kefyro ar paprasto jogurto. Jis suminkština mėsą. Į paruoštą mėsą dėkite mėgstamus prieskonius lyg darytumėte koldūnus. Nepamirškite pasūdyti mėsos. Viską gerai išmaišykite.


Čeburekus galite daryti norimo dydžio. Jums palengvins kaip forma vidutinio dydžio lėkštė, kuria apipjaustysite iškočiotą tešlą. Tiesiog peiliu apveskite aplink tešlą ir gausite čebureko pagrindą. Įdaro dėti nepatarčiau labai daug – kuo ploniau mėsos, tuo skaniau ir greičiau iškepa. Nemanau, kad norėsite valgyti čeburekus, kurių mėsa velsis burnoje. Mėsą paskirstykite ant paruošto pagrindo, kad kitą pusę galėtumėte užlenkti. Užlenkus, užspaudykite pirštais. Čebureką svarbu užsandarinti, kad kepant sultinys nepatektų į kepimo puodą. Taip nutikus, riebalai pradeda smarkiai šaudyti, o čeburekai gali būti sausesni, nei turėtų būti.


Užsandarinti galima paprasčiausiai su šakute. Svarbu tai daryti atsargiai, neperspaudžiant, ir nepraduriant tešlos, taip, kad šakutė siektų nuo čebureko krašto iki 2/3 užspaudimo pirštais.
Aš čeburekus kepiau tiesiog keptuvėje įkaitiname aliejuje. Jo pilti patarčiau kažkur per pirštą, o kaitinti ant vidutinės ugnies, kad čeburekai palengva keptų. Kepkite tol, kol čeburekai pataps auksinės spalvos ir turės gražias puslytes. Skanaus!

Skaniausių čeburekų receptu su jumis dalijosi Lina ABROMAVIČIENĖ


Malonu, kad skaitytojai kreipiasi norėdami sužinoti vieną ar kitą receptą. Visada bandysiu jums padėti. Tikiuosi nepamiršote, kad vyksta konkursas? Kviečiu ir jus pasidalyti savo vasariškais receptais ir sudalyvauti mūsų konkurse, kuriame galite laimėti redakcijos įsteigtų prizų. Konkursui tinka patys įvairiausi receptai. Mėgiamiausių patiekalų receptus su jų nuotraukomis siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tiesiog atneškite juos į redakciją (Aušros al. 48). Konkurse dalyvaujantys receptai bus spausdinami šeštadieniais „Šiaulių naujienose“.

Į viršų