Prekybos centruose jau pasirodė šių metų derliaus bulvės, todėl nusprendžiau ką nors iš jų pagaminti. Pervertusi savo sukauptus receptus, radau paprastą, bet nepaprastai skanių švilpikų receptą, kurį jau teko ne kartą išbandyti mano šeimoje. Manau švilpikai labai tinkami savaitgalio pietums, kurie patiks net patiems išrankiausiems valgytojams – mažiesiems.


Turbūt esate ragavę įvairių formų ir skonių švilpikus, gal net kitaip juos vadinate, todėl šį kartą siūlau pasigaminti mano gaminamų švilpikų su šoninės padažu. Be didelio vargo pagaminami, tačiau nepaprastai skanūs švilpikai kai kuriuos gal sugrąžins net į vaikystę, kuomet toks patiekalas būdavo dažnas mokyklos valgiaraščio svečias.


Švilpikams pasigaminti reikės:

  • 1 kilogramo virtų bulvių,
  • 1/4 virtų bulvių dalies miltų,
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos,
  • saujelės kapotų petražolių
  • 1 didelio kiaušinio.


Padažo gaminimui reikės:

  • šalto rūkymo šoninės,
  • 2 svogūnų,
  • 500 mililitrų grietinėlės,
  • saujelės krapų,
  • druskos ir pipirų.

Bulves išvirkite ir susmulkinkite. Tai galite padaryti trintuve ar mėsmale. Jei namuose neturite šviežių bulvių, švilpikus gaminkite iš senų, tačiau jas virkite neskustas ir tik išvirus nulupkite bei sumalkite. Turint šaldytuve pakankamą kiekį vakarykščių virtų bulvių, jas taip pat galima panaudoti švilpikų gamybai. Jas tereiks sumalti. Turimą bulvių masę padalykite į keturias dalis ir vieną dalį šiek tiek atidėkite į šalį, kad galėtumėte proporcingai tuščiąją dalį užpildyti miltais. Tada atgal sudėkite išimtą bulvių masės dalį. Į turimą bulvių ir miltų masę įmuškite kiaušinį, suberkite druską ir susmulkintas petražoles. Išmaišyti šaukštu tikrai nepavyks – reikės minkyti rankomis. Viską gerai gerai išminkius, formuokite plonas ilgas virveles, jas šiek tiek suplokite ir pjaustykite nedideliais piršteliais. Pjaustykite maždaug vienodo dydžio švilpikus – tada jie atrodys gražesni ir skaniau bus valgyti. Paruoštus bulvių švilpikus dėkite į skardą ir apšlakstykite aliejumi. Aš naudoju alyvuogių purškiamą aliejų - tai labai puiki priemonė sudrėkinti švilpikus mažu kiekiu aliejaus. Kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje tol, kol švilpikai taps gražios auksinės spalvos. Švilpikus galima kepti ir keptuvėje, įkaitintame aliejuje ar riebaluose, tačiau jie prisigers riebalų, skirtingai nei orkaitėje kepti švilpikai. Bet jeigu ruošiatės švilpikus troškinti, labiau tinka orkaitėje kepti, jie sausesni ir geriau sugers jūsų paruoštą padažą.


Švilpikai gana greit iškepa, todėl nedelskite daryti padažą. Man iš tokio bulvių kiekio pavyko iškepti net dvi skardas, todėl kol visi iškepė, spėjau padaryti padažą. Jei iškepsite visus iškart, juos sudėkite į puodą su dangčiu ir neleiskite atvėsti ypač tada, jei švilpikus nemaišysite su padažu.


Švilpikų padažui pirmiausia smulkiai supjaustykite šoninę ir svogūnus. Viską lengvai apkepkite keptuvėje. Tada įmaišykite susmulkintus krapus, prieskonius ir galiausiai supilkite grietinėlę. Lengvai maišydami padažo ilgai nelaikykite ant ugnies. Kai pradeda tirštėti – nukelkite. Paruoštą padažą supilkite į puodą ar troškinimo indą ant iškepusių švilpikų. Viską gerai permaišykite mediniu šaukštu, kad nepadarytumėte iš švilpikų košės, uždenkite dangčiu ir statykite į jau išjungtą, bet karštą orkaitę. Švilpikams leiskite pailsėti 5-7 minutes. Tiesa, jei norite, kad švilpikai būtų traškūs, nemaišykite jų su padažu. Iškeptus švilpikus patiekite lėkštėje ir šalia įdėkite padažo indelį, į kurį galėsite mirkyti šviežių bulvių švilpikus. Skanaus!

Švilpikų receptu dalijosi Lina ABROMAVIČIENĖ


Primename, kad vis dar laukiame jūsų receptų! Nesnauskite! Konkursui tinka patys įvairiausi receptai. Įdomu, ką labiausiai mėgstate gaminti vasarą? Šaltibarščius turbūt visi moka pasigaminti, tačiau gal turite kitokį šaltos, gaivinančios sriubos ar vasariško patiekalo receptą, kurį galite atsiųsti mums elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba atnešti į redakciją. Gautus receptus spausdinsime šeštadieniais „Šiaulių naujienose“.

Į viršų