Nors ir sakoma, jog svečias į namus – Dievas į namus, netikėtas svečias dažną  lietuvį „pastato ant ausų”...

Šeimininkai blaškosi po virtuvę, varsto šaldytuvą ir kitokius podėlius, o jų akyse hamletiškas klausimas: „Liks patenkintas svetelis, ar neliks?” O jeigu tokių svečių keletas? Tikra katastrofa! Koks nors pragmatas amerikietis atsipirktų kavute arba arogantiškai tarsteltų: „Sorry, nelaukiau”, bet mes lietuviai...  Kokios ten „soros”... Pavaišink tokį netikėtą atvykėlį kava ir pirktiniais sausainiais „Gaidelis” - trejus metus nebesikalbės, o gal net ir visus ketverius...

Taigi gaminsime „rimtą” patiekalą - sprandinės kepsnelius. Jeigu tokios mėsytės turite po ranka, tada nebaisūs ne tik teroristai, cunamiai ir žemės drebėjimai, bet ir svečiai.

Kiauliena ar jautiena –  rinktis jums. Jeigu pasirinkote jautieną, geriausiai tiks išpjova. Tinka ir jauno gyvuliuko sprandinė, tik kas ten žino... Kol pasiekia prekystalį, kas antras kuinas veršeliu tampa. O pjaustyti jautieną reikės plonai. Išsirinkusiems kiaulienos sprandinę didesnių problemų neturėtų kilti. Vienaip ar kitaip, mėsytę supjaustome riekėmis. Jeigu labai niežti nagai – galima ją ir kiek pamušti, nors gyvulys nekaltas, kad sulaukėte svečių...

Tada ant mėsos kepsnelių sudedame visą širdį: apibarstome pipirais ir kitokiais mėgstamais prieskoniais. Druskos patariu vengti, nes ji ištraukia sultis ir mėsa tampa panaši į ką tik norit, tik nebe į mėsą. Ypač tas pasakytina apie jautieną. Kepsnelius iš abiejų pusių trumpai apkepame keptuvėje gerai įkaitintame aliejuje.

Išverdame birius ryžius. Užberiame truputėlį druskos, o jeigu mėgstate labiau prieskoniuotą  maistą – ir kario.

Toliau kepsniukus dedame į  kepimo skardą, ant viršaus uždedame po keletą česnako griežinėlių, paskleidžiame ryžius, o ant ryžių užbarstome tarkuoto fermentinio sūrio. Kepame 15-20 min. - priklausomai nuo mėsos rūšies bei orkaitės pajėgumų.

Prieš nešant svečių  teismui, kepsnelius reikėtų papuošti žalumynais.

Patiekalas paruoštas, o neužtrukote nė valandos. Skanu ir greita. Jeigu kas mano kitaip – tegul pirmas į mane meta šitokį kepsnelį...
Į viršų