2012-12-01 04

Štai ir prasidėjo paskutinis metų mėnuo. Net gamta jau po truputį ruošiasi žiemai, pasipuošdama baltos spalvos šerkšnu ir žemę nuklodama sniego paltu, nors ir visai plonu... Ar jaučiate, jog po trijų su trupučiu savaičių išpakuosime kalėdines dovanas? Gal jau jūsų namuose kvepia Kalėdomis? Keista ir man, kad viskas taip greitai...
Autorės nuotr.

Tačiau užteks svajoti! Dar turime laiko pasiruošti šventėms, tad siūlau susikaupti, nes laikas iki gražiausiųjų metų švenčių praeis taip greitai, jog net nespėsite mirktelėti. Tikriausiai šeimininkės jau pradėjote galvoti, ką gaminsite savo šeimai ir draugams, kuo per didžiąsias šventes šiais metais nustebinsite juos? Kad didžiųjų metų švenčių laukti būtų lengviau, tęsiant receptų konkursą, siūlau kalėdinių receptų temą. Pirmuosius du kalėdinių receptų temą atitinkančius pristatome jau šį kartą. Šiaulietė Edita, dalyvaujanti jau ne pirmą kartą konkurse, atsiuntė labai daug naujų receptų. Dėkojame jai. Atrinkome du, kurie labiausiai kvepia Kalėdomis – tai spanguolių ir varškės pyragas bei želė desertas - Žvaigždutės sniege. Siūlau išmėginti šiuos receptus ir jei patiks, galėsite pasigaminti šventėms.

Spanguolių ir varškės pyragui reikės: 180 gramų sviesto, 500 gramų riebios varškės, 300 gramų spanguolių, 2 stiklinių miltų, 1 indelio kondensuoto pieno, 3 kiaušinių, 5-7 šaukštų cukraus, 1 pakelio želė tortui, šaukštelio sezamo sėklų.

Gaminant pyragą pirmiausia reikia pasiruošti varškę. Varškės masė turi patapti kreminės konsistencijos, todėl geriausia būtų naudoti ne plaktuvą, o elektrinį smulkintuvą. Į varškę įmuškite kiaušinius, supilkite du trečdalius kondensuoto pieno indelio, sudėkite varškę ir viską išplakite iki kreminės masės. Kai varškė paruošta, pradėkite ruošti tešlą. Sviestą apipilkite miltais ir pakapokite su peiliu. Užbaigti šį procesą recepto autorė Edita siūlo tiesiog rankomis. „Turi gautis toks purus smulkus sniegas, bet jei gausis kitaip, irgi nieko baisaus – svarbiausia, kad neliktų labai didelių sviesto gabalų“, - sako recepto autorė. Tuomet į miltų masę beriamas cukrus.
Pasiruoškite skardą, kurioje kepsite. Geriausia naudoti silikoninę. Iš jos pyragą bus lengviausia išimti. Varškės kremą supilkite į silikoninę skardą, tuomet skardoje esančią tešlą apibarstykite  turima tešlos mase. Naudokite tik pusę tešlos masės. Tada ant tešlos skardoje tolygiai paskirstykite trintas spanguoles, sumaišytas su likusiu kiekiu kondensuoto pieno ir galiausiai užberkite likusį tešlos sniegelį.
Pyragą kepkite jau įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 50–60 minučių ant žemiausios orkaitėje esančios pakopos, kad gerai iškeptų dugnas. Iškepus, pyragas išimamas iš skardos ir apverčiamas, kad varškės sluoksnis būtų viršuje. Pyrago viršus apdedamas spanguolėmis ir uogomis, šonai apibarstomi sezamo sėklomis. Skanaus!
„Pyragas pagaminamas pakankamai greitai ir yra be galo skanus. Mūsų šeimai labai patinka“, - sakė Edita. Siūlome ir jums išmėginti Kalėdomis kvepiantį ir magiškai užburiantį spanguolių ir varškės pyragą, skanaus!

Į viršų