11

Vasara jau pasibaigė, todėl vis dažniau norisi įsijungti orkaitę, kuri yra ne tik puiki pagalbininkė gaminant maistą visai šeimai, bet ir sušildo namus žvarbią dieną. Šiam rudens savaitgaliui (kaip keista sakyti, jog jau ruduo – visai nesitiki) pristatome skaitytojos Vaidos Baliutytės konkursui atsiųstą labai gardaus, saldaus šokoladinio pyrago receptą.

Recepto autorė Vaida pyragą pristatė kaip pyragų karalių, kuriame daug daug šokolado, daug sviesto, daug cukraus ir mažai miltų. Svarbiausia šio pyrago neperkepti – nes per daug išsausės, o saldumas pyragą pavers guma. Susidomėjusi skaitytojos šokoladainiu ir išgirdusi jo liaupsinimus, kad tai pyragų pyragas, suskubau išmėginti receptą. Vos spėjau nufotografuoti. Kai tik pyragas iškepė, akimirksniu dingo nuo stalo – ir iš tiesų, sulaukė daug pagiriamųjų žodžių, tad siūlau ir jums jį išmėginti.


Šokoladiniam pyragui reikės:

  • 300 gramų juodojo šokolado (bent 100 g turi turėti 70 procentų kakavos, kiti 200 g – gali būti 40 procentų),
  • 250 gramų sviesto,
  • 5 kiaušinių,
  • 500 gramų cukraus,
  • 3 šaukštų tamsios kakavos,
  • 180 gramų miltų,
  • žiupsnio druskos,
  • vieno indelio karamelės „Rududu“.


Pirmiausiai reikia paruošti sviestą su šokoladu – jie patys svarbiausi gaminant šį pyragą. Rankomis sulaužykite šokolado plyteles ir dėkite į dubenį kartu su sviestu. Šokoladą geriausiai tirpinti ant garų vonelės verdančiame puode, kad garai kaitintų dubenį. Gaminant šį pyragą buvo puiki proga sunaudoti užsilikusį šokoladą. Kartai būna, kad šokoladas guli namuose ir niekas jo nevalgo, tad geriau jį „įdarbinti“. Kol šokoladas tirps, į kitą dubenį sudėkite kiaušinius, cukrų ir keletą minučių paplakite. Kaip pataria Vaida, kiaušinių iki baltų putų plakti nereikia – užtenka lengvai paplakti.

Kiaušinių masei galite leisti pailsėti – pasiruoškite miltus. Miltus patartina sumaišyti kartu su kakava. Galima miltus persijoti – kelis kartus, tada pyragas bus puresnis. Truputį atvėsusią šokolado ir sviesto masę pilkite į kiaušinių ir cukraus masę ir viską gerai išmaišykite. Tada įsijokite miltus, sumaišytus su kakava. Jei mėgstate riešutus, į pyragą galima įdėti saują mėgiamų smulkintų riešutų. Viską gerai išmaišykite. Tada pasiruoškite kepimo skardą – ją ištepkite sviestu ir įklokite kepimo popierių. Sviestas padės geriau priglusti popieriui prie skardos kraštų. Masę atsargiai pilkite į paruoštą skardą. Belieka paslėpti pyrage karamelę – maždaug vienodais atstumais po panašaus dydžio karamelės gabaliukus šaukštu išdėliokite ant pyrago. Įsivaizduokite, kaip iškepusį pyragą pjaustysite, kad kiekviename pyrago gabalėlyje beskanaujantys rastų ir karamelės. Galima dėti ir pieniško šokolado vietoj karamelės, bet žinoma, gardžiau bus, jei naudosite karamelę.


Pyragą kepkite 180 laipsnių orkaitėje ne ilgiau 30 minučių, antraip, kaip recepto autorė ir minėjo, pyragas taps guma. Šokoladainio viršus turi atrodyti tarytum dykuma, apdžiūvęs, šiek tiek suskeldėjęs. Kai pyragas iškeps, ištraukite jį iš orkaitės ir palikite pastovėti. O kai jau atvės, jei turite kantrybės, dėkite į šaldytuvą. Pyragą pjaustyti ir skanauti geriausia, kai jis gerai atšąla – tada atsiskleidžia subtilus šokoladainio su karamele skonis ir šokoladu persismelkęs saldumas. Pjaustydami atsiminkite, kuriose vietose paslėpėte karamelę – nei vieno savo svečio nenuskriauskite, skanaus!

Šokoladainio su karamele receptą užrašė Lina ABROMAVIČIENĖ


Primename, jog vis dar vyksta receptų konkursas. Konkurse laukiame pačių įvairiausių receptų. Tai gali būti gardi sriuba, aštrus troškinys ar saldžios mamos bandelės, o gal ir jūs kepate tokius gardžius pyragus, kaip skaitytoja Vaida? Sudominkite mus savo receptu ir mes jums įteiksime Alan Bradley knygos „Saldumas pyrago dugne“ pirmąją dalį. Abi dalys atiteks labiausiai nusipelniusiam aktyviausiam receptais besidalijančiam dalyviui konkurso pabaigoje. Prizai išties puikūs. Suskubkite ir sudalyvaukite mūsų konkurse. Dabar soduose gėrybių nuėmimo ir ruošimo žiemai metas. Galbūt turite firminių konservavimo receptų, kad pačių užaugintomis daržovėmis būtų galima mėgautis ir žiemą? Savo receptus su jų nuotraukomis siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tiesiog atneškite juos į redakciją (Aušros al. 48). Konkursui atsiųsti receptai bus spausdinami šeštadieniais „Šiaulių naujienose“.

Į viršų