2012-12-08 14

Džiugu, jog dalyvaujate mūsų kalėdinių receptų konkurse ir siunčiate mums ne tik puikius receptus, bet ir Kalėdinio stalo puošmenų idėjas.
Autorės nuotr.

Šį kartą pristatysime jums du Kalėdomis kvepiančius ir savo stulbinančiu skoniu užburiančius receptus – tai Evelinos Sinkevičiūtės šimtalapio ir įspūdingai atrodančio Jurgitos Vasiliauskaitės obuolio bandelėje receptus. Manau, jog šie skanėstai ne tik papuoš jūsų vaišių stalą, bet ir nustebins jūsų artimuosius. Tad siūlau išmėginti juos!
Evelina rekomenduoja šimtalapį išsikepti dar prieš šventes. Išbandę receptą, suprasite, jog šis pyragas tikrai yra nusipelnęs atsidurti ant jūsų vaišių stalo. Nors atrodo daug darbo reikalauja šimtalapį paruošti kepimui, iš tikrųjų jis gaminamas gana paprastai. Tik gavusi iš skaitytojos receptą, suskubau ir pati jį iškepiau. Ir žinot ką? Pyragas išėjo tikrai puikus, nors kepiau jį pirmą kartą! Galvodavau, jog namų sąlygomis šimtalapio išsikepti neįmanoma, tačiau pasirodo – klydau.

Šimtalapiui pasigaminti reikės: 500 gramų miltų (rekomenduojami 405D), 25 gramų šviežių mielių, 500 gramų sviesto (gali būti perpus su margarinu), 300 gramų cukraus,125 mililitrų pieno, 1 šaukšto cukraus, 3 mažesnių kiaušinių,1 stiklinės aguonų, 100 gramų razinų.

Pirmiausiai pasiruoškite mieles. Mieles reikia užpilti šaukštu cukraus ir šaukštu drungno pieno. Geriausiai šiek tiek pieną pašildyti. Tada su kitu likusiu pienu šluotele išplakite kiaušinius ir supilkite ant paruoštų mielių. Į turimą masę iš lėto berkite miltus ir minkykite tešlą. Nesuberkite visų miltų iš karto. Paruošti gerą tešlą pyragui  padeda miltų įsijojimas į tešlą, todėl ir šį kartą siūlau tai daryti. Kai tešla taps jau nebemaišoma šaukštu, minkykite ją rankomis apie pusę valandos. Kaip sako recepto autorė Evelina, tešlą minkant turi girdėtis pokštelėjimai. Gerai išminkytą tešlą padalinkite į penkias lygias dalis. Lengviausia tai padaryti darant iš tešlos pailgą dešrą ir ją supjaustant. Kad tešlos gabalėliai nepasidengtų plutele kol pakils, indą, kuriame paliksite tešlą, apdenkite maistine plėvele. Išduosiu jums paslaptį – kad tešla greičiau pakiltų, galite sudaryti puikią erdvę – orkaitėje. Įjunkite orkaitę ir įkaitinkite iki 40–50 laipsnių šilumos. Tokioje temperatūroje tešla pakils vos per 10–15 minučių. Kol tešla kils, pasiruoškite pyrago įdarą. Ištirpinkite sviestą ir jį atvėsinkite. Tada paimkite vieną pakilusios tešlos gabaliuką, pasibarstykite stalą miltais ir truputį pakočiokite tešlą, o po to lakštą tampykite rankomis iki popieriaus plonumo, nes iškočioti iki tokio plonumo beveik neįmanoma. Ant kito stalviršio užberkite šiek tiek miltų ir padėkite ištampytą tešlos lakštą. Jį gausiai aptepkite sviestu ir apibarstykite cukrumi. Atsiminkite, jog sviesto ir cukraus turi užtekti visiems penkiems lakštams.
Tada vėl pasibarstykite stalviršį miltais ir truputį pakočiokite bei ištampykite kaip ir pirmąjį naują tešlos gabaliuką. Paruoštą antrą sluoksnį tešlos dėkite ant pirmojo viršaus ir pakartokite sviesto su cukrumi pertepimą. Taip ištampykite ir aptepkite visus lakštus ir dedant vienas ant kito ištepkite sviestu ir barstykite cukrumi. Paskutinįjį penktą lakštą taip pat aptepkite sviestu, cukrumi. Tačiau paskutinis dabar, kuris yra kone svarbiausias gaminant šimtalapį – tai jo įdaras iš aguonų ir razinų. Išskirstykite ant paskutinio tešlos sluoksnio nuplikytas ir permaltas aguonas, jas pagardinkite medumi ar cukrumi. Tai padarius, ant viso lapo užberkite razinų. Nuo krašto standžiai suvyniokite pyragą, jį perkelkite į kepimo formą, pabarstytą miltais. Jei norite, kad šimtalapis būtų apvalus, formuokite ji į kepimo formą su skyle viduryje, tačiau jei tokios formos neturite, galite išsikepti ir paprastai. Kad šimtalapis turėtų pasagos formą, į skardą įdėjau karščiui atsparų stiklinį indą, apie kurį suformavau suvyniotą šimtalapį. Jį kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
Tačiau įspėju, jog palikti šimtalapio negalima! Kai tik šimtalapis paruduos, jį būtinai apdenkite kepimo popieriumi ir kepkite toliau. Nenustebkite, kad iš šimtalapio bekepant išbėgs sviestas – taip ir turi būti. Jis kepant karamelizuosis ir susidarys labai skani karamelė pyrago apačioje. Tai ir yra didžiausias stebuklas kepant šį pyragą. Iškepęs šimtalapis turi gerai atvėsti. Tik tada jį galite išimti iš kepimo formos. Kai visiškai atvės, apibarstykite cukraus pudra ir skanaukite. Pasak Evelinos, šis pyragas skaniausias po keletos dienų, bet vargu ar lengva tiek ilgai išlaukti. Iš mano namų šis skanėstas iškeliavo vos per dieną, tad siūlau išmėginti ir jums, skanaus, nes tikrai skanus šis stebuklingas ir šventėms puikiai tinkantis pyragas!

Į viršų