2012-12-29 06

Esame įpratę silkę matyti gražiai sugulusią silkinėje, pakaišytą svogūnėliais, grybais ir pašlakstytą aliejumi ar actu. Tačiau ar esate ką nors girdėję apie silkės tortą? Skaitytoja Laima S. siūlo jums jį išmėginti.
Autorės nuotr.

Silkės tortas su varške, krapais ir svogūno laiškais – tai tobulas silkės paruošimo būdas Naujųjų metų šventei“, - sako Laima S. Tiems, kurie nemėgsta pomidorų, recepto autorė pataria vietoj jų naudoti virtus ir kubeliais pjaustytus burokėlius bei marinuotus agurkus. Tačiau galiu patikinti, jog šis silkės tortas tikrai gardus ir vertas būti šventinio stalo puošmena.

Silkės tortui pasigaminti reikės: 300 gramų juodos duonos (apie 8 riekės), 50 gramų sviesto, 250–300 gramų silkės, 50–70 mililitrų vandens (želatinai išbrinkti), 5 arbatinių šaukštelių be kaupo želatinos, 4 pomidorų, kelių laiškinių svogūnėlių, krapų, 180 gramų pusriebės varškės, 400 mililitrų liesos grietinės, šiek tiek citrinos sulčių (pusė citrinos), juodųjų pipirų.

Pirmiausia pasigaminkite silkės torto pagrindą. Rankomis sutrupinkite duoną iki rupių trupinių. Tada ištirpinkite sviestą ir jį sumaišykite su duonos trupiniais, juos supilkite į torto formą. Kad torto pagrindas nepriliptų prie formos, ją galite iškloti maistine plėvele arba sviestiniu popieriumi. Jei naudosite silikoninę formą, prie kurios niekas nekimba, to daryti nereikės. Trupinius paskirstykite tolygiai ir prispauskite rankomis, kad jie gražiai padengtų visą formos dugną. Kad torto pagrindas sutvirtėtų, jį trumpam įdėkite į šaldytuvą.
Tada pradėkite ruošti želatiną. Į dubenėlį įpilkite 50–70 mililitrų vandens, ant viršaus pabarstykite želatinos. Tačiau želatinos nepadauginkite, jei nenorite, kad silkės tortas būtų kaip gumos gabalas. Želatina svarbi torto formai palaikyti, tačiau jokiu būdu jos nereikia naudoti per daug. Palikite želatiną brinkti. Ji sugers beveik visą vandenį. Tada ruoškite pomidorus. Juos pusei minutės panardinkite į verdantį vandenį, nuimkite nuo jų odeles ir perpjaukite per pusę. Tada išimkite iš  pomidorų sėklytes, o daržovės sieneles supjaustykite kubeliais. Pomidorai paruošti, belieka smulkiai supjaustyti laiškinius svogūnus ir krapus. Štai ir atėjo metas silkei. Ją skaitytoja pataria pjaustyti panašaus dydžio kubeliais kaip ir pjaustėte pomidorus.
Į atskirą dubenį sudėkite varškę, grietinę ir viską gerai išmaišykite. Išbrinkusią želatiną sudėkite į mažą puodelį, įpilkite dar šaukštą vandens ir pašildykite ant nedidelės ugnies, kad ji ištirptų ir pataptų vienalyte skysta mase.
Tada želatiną supilkite į grietinės ir varškės masę. Ten pat sudėkite pomidorus, krapus, svogūnus ir silkę. Viską gerai išmaišykite, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių, paragaukite, ar netrūksta druskos.
Dar kartą viską gerai išmaišykite ir turimą masę tolygiai paskirstykite ant duonos trupinių pagrindo. Silkės tortą padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Pakaks vos poros valandų, kad tortas sustingtų. Tortą galite papuošti. Štai ir viskas, skanaus!

Į viršų