06
Rudenį vis dažniau įjungiame orkaitę vien tam, kad sušiltų namai. Kepant įvairiausius pyragus, sausainius ar kitus gardėsius, namai pakvimpa salstelėjusiu aromatu, o užklupus netikėtiems svečiams, visada yra kuo juos pavaišinti. Pristatome mūsų aktyvios skaitytojos ir konkursų dalyvės Virginijos G. plikytų pyragaičių receptą, kuris, kaip tikina recepto autorė, puikiais tiks visiems smaližiams, nes yra gana saldus. Siūlome ir jums išbandyti šį receptą.

Plikytiems pyragaičiams reikės:

  • 250 gramų miltų,
  • 115 gramų sviesto,
  • 125 mililitrų pieno,
  • 125 mililitrų vandens,
  • 5 kiaušinių,
  • 1 arbatinio šaukštelio cukraus,
  • 1 žiupsnelio druskos,
  • 1 skardinės „Rududu“ karamelinio kremo,
  • saujos mėgiamų uogų.

Tešlai pasigaminti prireiks šiek tiek kantrybės. Pirmiausiai į puodą supilkite vandenį, pieną, druską, cukrų ir užvirinkite kartu su sviestu. Tada intensyviai maišydami suberkite miltus. Tešlos ilgai nevirkite – pakaks vos poros minučių. Palaukite, kol tešla praauš ir tada atsargiai po vieną muškite kiaušinius, tačiau kaskart pamaišykite. Į karštą masę kiaušinių negalima dėti, nes galite sugadinti būsimų pyragaičių tešlą. Kepiniams patarčiau naudoti medinį šaukštą – jis puikiai tiks ir šiai tešlai maišyti, nes šios tešlos smarkiai plakti negalima.


Iš turimos tešlos jau galite formuoti pyragaičius, tik prieš tai pasiruoškite skardą su kepimo popieriumi. Geriausiai naudoti konditerinį maišelį – juo lengviausia formuoti plikytus pyragėlius, tačiau jei jo neturite, tai daryti galite ir su šaukštu. Priklausomai nuo dydžio, pyragaičiai kepami 200–220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, po to, kai susidaro plutelė, temperatūra mažinama ir baigiama kepti 170–180 laipsnių temperatūroje. Stenkitės formuoti vienodo dydžio pyragaičius, tada vienodai keps bei gražiau atrodys patiekti lėkštėje.


Iškepusius pyragaičius palikite trumpam pailsėti. Kai jie atvės, kiekvieną jų atsargiai perpjaukite ir pertepkite karameliniu kremu. Recepto autorė pataria pyragaičių lėkštę pabarstyti mėgiamomis saldžiarūgštėmis uogomis – tai pagyvins jūsų paruoštą desertą ir kartu su uogomis valgant nebus taip saldu. Tiesa, pyragaičiai gardūs ir be įdaro. Jei nemėgstate labai saldžių desertų, karamelės nenaudokite. Skanaus!

Skaitytojų  receptus užrašė Lina ABROMAVIČIENĖ


Paskutinį rugsėjo šeštadienį skelbsime dar vieną konkursui atsiųsto recepto nugalėtoją. Dar turite laiko ir jūs sudalyvauti. Laukia išties puikūs prizai. Nugalėtojui atiteks Alan Bradley knygos „Saldumas pyrago dugne“ pirmoji dalis. Abi dalys atiteks labiausiai nusipelniusiam konkurso pabaigoje. Jei suskubsite, spėsite sudalyvauti ir galbūt tapsite konkurso nugalėtoju jau kitą šeštadienį. Skamba viliojančiai? Savo receptus su jų nuotraukomis siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tiesiog atneškite juos į redakciją (Aušros al. 48). Šalia recepto galite parašyti trumpą istoriją, iš kur į jūsų namus atkeliavo receptas, gal kažką pakeitėte jį gamindami. Konkursui atsiųsti receptai bus spausdinami šeštadieniais „Šiaulių naujienose“. Sėkmės visiems konkurso dalyviams!

Į viršų