Kai dar buvau vaikas, su tokiais pat nusmuktkelniais draugais grybauti susiruošdavome ne anksčiau kaip liepos pabaigoje, o ir pats grybų sezonas netrukdavo ilgiau dviejų mėnesių... 
 
Tada niekas nė nesapnavo apie visuotinį klimato atšilimą. Dabar grybaujama nuo balandžio iki gruodžio, ir tai laikoma savaime suprantamu dalyku. O štai viena sostinėje dirbanti mikologė teigė, jog net žiemą per atlydžius auganti kažkokia kelmučių rūšis – tik žinok, kur nueiti....

Išgirdęs, kad dzūkai jau pjauna voveraites (tas, iš samanų lendančias, o ne medžiuose šokinėjančias), savaitgalį susiruošėme grybauti. Gal geriau tiktų sakyti: susirengėme į žvalgybą: kokie grybai auga šiuo metu? Tačiau voveraičių mūsų grybavimo plotuose nė kvapo. Nė mažiausios užuominos. Per porą valandų vaikščiojimo pavyko rasti raudonikį, lepšį ir dar vieną kitą peraugusį grybą... Iš tokio kiekio, žinia, kažko daug neparuoši, bet juk čia svarbiau paragauti pirmųjų grybų aromato, svarbiausias yra tas simbolinis veiksmas, kurį atlikus bus galima atsainiai tarstelti pažįstamiems: „Jūs ką? Dar nevalgėte pirmųjų grybų?!”

Žinoma, juokauju. Na, beveik... O iki soties grybų prisivalgysime kiek vėliau.

Jeigu manote, kas receptas su grybų sriuba pasirodė kiek per anksti –  išsikirpkite ir saugokite po pagalve iki ateis tam metas. Per patį grybavimo sezono įkarštį nebebus kada dalytis receptais. O dabar baigiame šnekas – metas virti grybienę.

Jai paruošti reikės 1 stiklinės nuvirtų grybų, 60 g rūkytų lašinukų, svogūno, prieskonių, žalumynų, 1 šaukšto miltų, 3-4 šaukštų tepamojo sūrio (be jokių priedų) ir vandens.

Pradėsime nuo to, kad užviriname 1 litrą vandens. Atskirai patirpiname lašinukų, įdedame smulkinto svogūno, pamaišome, pakepiname. Metas grybams, kuriuos prieš tai verta sukapoti peiliu. Pakepiname ir juos. Paskiausiai dedame šaukštą miltų. Maišydami pakepiname dar kelias minutes. Tada keptuvės turinį suverčiame į puodą su vandeniu ir verdame 5-7 minutes. Į pabaigą sumetame smulkintus krapus bei petražolių lapelius, prieskonius: lauro lapą, juoduosius ir kvapiuosius pipirus. Nukaičiame. Beliko įdėti tepamąjį sūrį, gerai išmaišyti bei pasūdyti.

Tiekti su skrudinta balta formine duona arba batonu.

Su grybavimo sezono pradžia! Gero apetito ir gerų pirmųjų grybų!
Į viršų