Taip, taip: ir vėl pica mūsų kasdienė...
 Kada čia pralinksmino vienas pažįstamas. Paskambino šventadienį ir paklausė, ką veikiu. Girdi, jam reikia to ir ano, ar nesirengiu važiuoti prošal ir užvežti? Pasakiau, jog tikrai ne šiandien, nes rengiuosi kepti picą su jūros gėrybėmis, o „tas ir anas” palauks rytojaus – juk neskubu? „Aa, tai „išsipicinėji?” - nusprendė. 
Taigi šiandien siūlau vėl „pasipicinėti” drauge: išsikepti gardžią picą su jūros produktais bei grybais. Pradėsime nuo pagrindo. Apie tai, kaip jį paruošti, jau esu rašęs, bet, kadangi prabėgo apie 2 mėnesius, trumpai priminsiu, ko ir kiek reikia.
Vienam 30 centimetrų skersmens picos pagrindui (padui) reikės: 250 g miltų, apie 60 ml šalto vandens, 2 g druskos, 4 g cukraus, 2 g sausų mielių, 50 ml aliejaus. Iš išvardytų produktų suminkome minkštą tešlą. Jeigu minkome rankomis, procesas neturėtų būti trumpesnis kaip 10 min. Nuo to priklauso kepinio kokybė. Tada iš tešlos formuojame rutulį, dedame į indą ir pridengiame skepeta. Leidžiame pastovėti šiltoje vietoje ir pakilti. Tai trunka 60-90 min. Vizualiai tešlos turėtų atrodyti dusyk daugiau nei prieš pradedant kildinti. O pati tešla privalo būti elastinga ir minkšta, tempiant į kraštus bei formuojant apvalų pagrindą neplyšti ir nesitraukti kaip guma. Po to pagrindą dedame į kepimo formą arba skardą, delnais iš centro tempdami į kraštus. Pakraščius darome kiek storesnius ir truputį užriečiame, kad nenubėgtų turinys.
Toliau imamės padažo, kuriuo sutepamas pagrindo paviršius. Persistengti nederėtų, nes skysčių perteklius neleis sukietėti pagrindui - pasidaryto padažo gali ir likti. Tam smulkintuvu išsukame 2-3 konservuotus arba šviežius kiek pasmulkintus pomidorus (būtinai gerai prinokusius, be odelių) kartu su žiupsneliu druskos, maltais juodaisiais pipirais, baziliku, 2 smulkintomis česnako skiltelėmis. Tik tada įpilame truputį aliejaus ir išmaišome.
Grybus (aš naudojau 1 stiklinę nedidelių marinuotų voveraičių) pakepiname nedideliame kiekyje aliejaus kartu su keliomis skiltelėmis česnako.
Laikas traukti jūros gėrybes: kalmarus arba smulkintą jų filė, mažus aštuonkojus, krevetes, midijas (be kiautų). Žinoma, dar reikės trupučio žalumynų, saujelės juodųjų alyvuogių bei apie 150 g sūrio „Mozzarella”. Alyvuoges supjaustome į 3-4 dalis, sūrį sutarkuojame. Žalumynus bei stambesnius jūros produktus susmulkiname peiliu, didesnius kalmarų arba aštuonkojų čiuptuvėlius galima net kiek pamušti. Žinoma, labai atsargiai. Po to jūros gėrybes suverčiame į nepridegančią keptuvę ir maišydami pakaitiname. Šitaip išsiskiria skysčių perteklius, kurį nupilame. Nepaisant visų pranašumų ir naudos sveikatai, jūros produktus kepant ilgiau kaip 4-5 minutes, jie sukietėja. O valgyti „gumos” gabaliukus nėra pats geriausias dalykas.
Po to, kai viską suruošėme, pasigamintu padažu ištepame picos pagrindą, palikdami tik pakraščius. Ant viršaus paskleidžiame jūros gėrybes, alyvuoges, krapus ir salierų lapus. Pabarstome pipirais bei raudonėliais. O ant viršaus užberiame tarkuoto sūrio.
Beliko pašauti 200 laipsnių temperatūros orkaitėn ir kepti apie 20 minučių, kol pagrindo pakraščiai gražiai pagels ir taps traškūs.
Sakote, šaldytuve yra butelis sauso baltojo vyno? Puiki mintis! Traukite lauk ir neškite viską ant stalo! (Tik nepamirškite, kad daug vyno gerti nesveika).
Skanaus!
Apie tai, kaip kepti picą su jūros gėrybėmis pasakojo Romualdas BALIUTAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Į viršų