Paelja (paella) – ispanų virtuvės valgis, gaminamas iš ryžių bei įvairiausių priedų. Paelja – demokratiškas valgis, nes čia galima naudoti tuos ingredientus, kuriuos mėgstate ir eliminuoti mažiau patinkančius. Matyt todėl paeljos receptų įvairovė išties didžiulė.

Pradėkime nuo nesudėtingo paeljos recepto su jūros gėrybėmis.

Pirmiausiai reikės specialios plačios ir negilios keptuvės su dviem rankenomis – paeljeros. Kita vertus, išbandyti patiekalą galima ir kitokioje keptuvėje, o jau tada nuspręsite, ar verta žingsniuoti toliau.

Dar reikės prieskonių paeljai su šafranu (yra bandančių pakeisti kurkuma, bet tai tik „iš bėdos”), alyvų aliejaus, paeljai skirtų ryžių (tinka ir apvalieji, tik ne plačiai paplitę ilgagrūdžiai – jie sulimpa) bei pačių jūros gėrybių. Ar šis patiekalas brangus? Priklausys, kokius produktus naudosite. Paprasčiausias jūros gėrybių rinkinukas kainuoja 10 litų, apvalieji ryžiai – 5 Lt/kg (neseniai pats pirkau), o reikės 400 g (už 2 Lt), paeljos prieskonių rinkinys - 5 litai (reikės vieno pakelio iš trijų esančių pakuotėje) – 1,7 Lt. O aliejaus, druskos ir kitokių priedų rasime kiekvienuose namuose – pridėkime dar 2 litus. Sumuojame: patiekalo savikaina apie 16 litų, plius džiaugsmas, kurį patirsite gamindami. Iš žemiau nurodytų produktų kiekio paruoštos paeljos užtenka pavalgydinti 5 žmones, reiškia, 1 porcijos savikaina kiek daugiau nei 3 litai...
 
Po nedidelės matematinės įžangėlės grįžkime prie maisto ruošimo.

Jūros gėrybes atitirpiname, nuskalaujame šaltu vandeniu ir paliekame kiauraindyje, kad nuvarvėtų, o jeigu reikia – švelniai nuspaudžiame bei nusausiname. Po to keptuvėn įpilame keletą šaukštų aliejaus, gerai įkaitiname, suverčiame jūros gėrybes, įspaudžiame 2–3 skilteles česnako ir pašlakstome citrinos sultimis. Pakepame maišydami. Pakanka 2–3 minučių. Ilgiau kepinamos jūros gėrybės sukietėja, todėl rekomenduojama, kad terminio apdirbimo procesas neturi viršyti 4 minučių.

Išgriebtas iš keptuvės (paeljeros) jūros gėrybes reikia kuo greičiau atvėsinti. Galima jas trumpam įmesti į šaldiklį. Nežinau ar tai sveika šaldikliui, bet jūros gėrybėms tikrai patiks! Svarbu neleisti joms sušalti.

Likusiuose riebaluose pakepiname smukiai pjaustytas nedidelę morką ir papriką (geltoną, raudoną arba žalią), tada daržoves išgriebiame.

Jeigu reikia, įpilame aliejaus ir jame maišydami apkepiname 400 g ryžių. Tada ryžius užpilame karštu sultiniu. Sudedame daržoves, paeljos prieskonius. Uždengiame. Sultinys turėtų maždaug 1 centimetru apsemti ryžius. Kiek ryžiai absorbuos skysčio priklauso nuo jų rūšies. Vis dėlto, po ranka reikėtų turėti maždaug 1,5 litro sultinio - vištienos, jautienos, ar kitokio, net jeigu viso ir nesunaudosite. Svarbu, kad sultinys būtų „tiršto” skonio bei aromato. Jei matome, kad skysčio keptuvėje nebėra, o ryžiai dar kietoki, atsargiai įpilame dar truputį sultinio. O jei skysčio per daug (sudėtingesnis atvejis), padidiname liepsną ir keptuvę nudengiame, kad perteklius išgaruotų.

Ryžiai suminkštėja per 15-20 min. Į pabaigą keptuvėn vėl sudedame jūros gėrybes, kurias beliko tik pašildyti (tik jokiu būdu neperkaitinti!) ir, galiausiai, nukaičiame.

Tiekiant papuošiame alyvuogėmis be kauliukų, galima pabarstyti žalumynais bei maltais pipirais.
Na, o apie stiklą atvėsinto baltojo sauso vyno jau ir nekalbu, nes jis į sąmatą įtrauktas nebuvo...
Gero apetito!

Paeljos ruošimo ypatybėmis dalijosi Romualdas BALIUTAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Į viršų