Puikus bei sotus užkandis - „krepšelyje” keptos daržovės su mocarela. Gali būti ir kaip pagrindinis pikniko gamtoje patiekalas.
Autoriaus nuotr.

Kadangi šiuo metu miškuose pilna rudeninių grybų, dažną išeiginę vykstame grybauti. Žinant kur ir kaip, dviese galima be vargo per tris valandas pririnkti 3 kibirus žaliuokių, juosvažalių baltikų, kurios liaudyje dar vadinamos pilkosiomis žaliuokėmis arba žaliuokių pusseserėmis, ir voveraičių. Tiesa, pastarųjų su kiekviena diena sparčiai mažėja. Juk vėlyvas ruduo. O kitokie grybai dabar labiau „loterija”... Bet apie grybų valgius gal kurį kitą kartą.

Kadangi miške neapsieiname be pietų, kaskart surengiame nedidelį pikniką su šašlykinėje arba kepsninėje ruošiamais patiekalais. Apie juos ir pakalbėkime. Juolab kad šie valgiai tinka ir įvairiomis kitomis progomis.

Folijoje kepta lašiša

Pirmiausia lašišos didkepsnius marinuojame. Vienas iš būdų: sausą baltąjį vyną skiedžiame vandeniu 1:1 ir užpilame žuvį. O prieskoniais ir druska pabarstome tik prieš kepant. Kitas marinavimo būdas – lašišos didkepsnius apvolioti druska (nepadauginti), kapotais krapais, piestoje grūstais juodaisiais pipirais bei kalendrų grūdeliais. Ir palaikyti per naktį uždarame inde, šaldytuve.

Po to kiekvienas lašišos gabaliukas susukamas į foliją ir kepamas ant grotelių, apverčiant ant kito šono, praėjus maždaug pusei kepimo laiko (t. y. po 4-5 min.). Šitaip sumažėja rizika žuvį perkepti, dėl to ji sausėja ir tampa nebe tokia skani.

Daržovės „krepšeliuose”

Šitam užkandžiui tinka faktiškai visos daržovės. Vis dėlto šakniavaisių reikėtų vengti, nes jiems reikia gerokai ilgesnio terminio apdorojimo. Nebent tik iš anksto apvirus...

Pirmiausia iš folijos paruošiame norimo dydžio „krepšelius”. Paprastai vieną porciją galima sutalpinti į maždaug 10x20 centimetro „krepšelį”. Didesniais žavėtis nereikėtų, kadangi juos bus sunkiau nuimti nuo grotelių.

Taigi reikiamo dydžio folijos lakštą perlenkiame du kartus – pusę per pusę – ir padarome maždaug 2-3 centimetrų bortelius.

Tada į kiekvieną „krepšelį” pilame po šaukštą alyvuogių aliejaus, dedame smulkiai supjaustytos cukinijos gabalėlius (vietoje cukinijos tinka aguročiai, baklažanai), pabarstome druska, maltais pipirais arba kitokias savo pamėgtais prieskoniais, o tada sudedame nedideliais kubeliais pjaustytus pomidorus. Nepamirštame prieskonių ir jiems. Jeigu mėgstate, „krepšelių” turinį dar galite praturtinti alyvuogėmis arba pjaustyta čili paprika. Paskiausiai uždedame po keletą gabalėlių mocarelos sūrio. Belieka viską sudėti ant grotelių ir užvožti kepsninės gaubtą. Priklausomai nuo žarijų temperatūros, sūris išsilydo per 10-15 minučių. Paprastai per šitiek laiko suminkštėja ir daržovės.

Jeigu kartais kepate ant atvirų grotelių, „krepšelių” turinį būtinai uždenkite folijos gabalėliais. Šitaip sūris išsilydys greičiau, „nepabėgs” aromatai.

Patiekalų paruošimo detalėmis su jumis dalijosi Romualdas BALIUTAVIČIUS

 

Į viršų