facebookgoogle twitter instagram youtube krepselis

darbo laikas

telefono nr el pastas

11


Mūsų skaitytoja Edita A. receptų konkurse dalyvauja jau ne pirmą kartą. Ir seniau buvo atsiuntusi puikių receptų, kurie buvo verti namų šeimininkių dėmesio. Šio savaitgalio meniu – Editos A. Morkų keksas ir krepšeliai su vyšniomis. Jei gaminsite abu šiuos patiekalus, tikrai pasijusite kaip morkų šventėje.


Morkų derliaus šventė jau beldžiasi į jūsų namus! Tikriausiai jau išrovėte ir atsakingai paruošėte morkas žiemoti? Kalbant apie morkų žiemojimą, atskleisiu jums vieną paslaptį – jei norite, kad morkos per žiemą laikytųsi kietos, jas nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite po pundelį į šaldymo maišelius. Gerai užriškite ir laikykite šaltai. Toks morkų paruošimas žiemai labai patogus ir naudingas. Morkos nesuvysta ir išlieka sultingos visą žiemą.


Tačiau ar šių metų derlius išties geras, sužinosime, ką nors iš jų pagaminus. Žinome, jog vitaminų gausumu morkos pranoksta daugelį kitų daržovių. Ne veltui morkos dar yra vadinamos daržovių karalienėmis, todėl šį kartą pristatome patiekalų, gaminamų iš morkų receptus.



Morkų keksui reikės:

  • 3 stiklinių smulkiai tarkuotų morkų,
  • 1 stiklinės cukraus,
  • 3 stiklinių miltų,
  • 180 gramų sviesto,
  • 2 kiaušinių,
  • 1 citrinos žievelės,
  • 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių,
  • 1 saujos sezamo sėklų.


Pirmiausiai pasiruoškite morkas. Jas nuskuskite, nes rudeniop jos būna užsiauginusios storesnę žievę. Morkoms smulkinti galima naudoti paprastą smulkią trintuvę ar net bulvių trintuvę – taip sutarkuotos morkos geriau įsimaišys į tešlą ir jausis morkų vientisumas iškepus keksą. Tačiau jei norite, jog jaustųsi morkų gabaliukai, tarkuokite smulkia rankine trintuve.


Kambario temperatūros sviestą išmaišykite su cukrumi, o atskirame inde išplakite kiaušinius. Viską supilkite į vieną indą. Žinoma, nepamirškite į masę sudėti ir morkų bei tarkuotų citrinos žievelių.
Įberkite šiek tiek sezamo sėklų ir viską gerai išmaišykite. Kaip ir kiekvienam kepiniui, taip ir šiam patariame miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Tada iškepus keksui, nesijaus kepimo miltelių skonis. O kad keksas būtų tikrai purus ir minkštas bei gerai iškiltų, kaip visada patariu miltus į tešlą įsijoti. Belieka kekso masę supilti į skardą ir laukti, kol šis skanėstas iškeps.


Aš labai pamėgau silikoninę kepimo formą, jei ir jūs tokią turite, siūlau kepti joje. Ši kepimo forma man patinka tuo, kad skirtingai nei kitoms skardoms, silikoninei formai nereikia nei sviesto, nei kepimo popieriaus, kad pyragas ar koks kitas kepinys lengvai išsiimtų. Tai, sakyčiau, šeimininkėms sukurtas stebuklas! Tačiau kokioje formoje bekeptumėte, šio ypatingo kekso su morkomis skonis nuo to nepasikeis. Tad siūlau išmėginti šį puikų morkų kekso receptą.


Keksą kepkite 45 minutes įkaitintoje 180 laipsnių temperatūroje. Kai bus iškepęs, jį trumpam palikite pailsėti. Atvėsusį keksą apibarstykite sezamo sėklomis, tada jis atrodys šventiškesnis – tikrai bus paruoštas morkų šventei. Pasak recepto autorės Editos A., morkų keksas labai dera su džiovintų obuolių arbata, tad siūlome išmėginti ir jums šį derinį, skanaus!


12

Morkų krepšeliai su vyšniomis
Kitas labai įdomus Editos A. receptas – morkų krepšeliai su vyšniomis, kurie, pasak autorės, puikiai tinka kaip užkandis netikėtiems svečiams, ar tada, kai norisi ko nors ypatingai skanaus.


Morkų krepšeliams reikės:

  • 500 gramų morkų,
  • 50 gramų sviesto,
  • 30 gramų sezamo aliejaus,
  • 100 mililitrų pasukų,
  • 1 stiklinės rudojo cukraus,
  • 2 dideli šaukštai džiovintų vyšnių,
  • sauja migdolų riešutų,
  • šiek tiek lazdyno riešutų,
  • 1 sauja vyšnių arba trešnių (tinka šaldytos),
  • žiupsnelis cinamono,
  • 15 vienetų vaflinių krepšelių.


Šiai užkandėlei morkas galite tarkuoti šiek tiek stambiau – tiks ir „burokine“ trintuve. Sutarkuokite morkas ir jas kartu su sezamo aliejumi pakepinkite keptuvėje apie 10 minučių. Morkas reikia nuolatos maišyti. Baigiant kepti morkas įmaišykite pasukas, suberkite cukrų, smulkintus migdolus, lazdyno riešutus, džiovintas vyšnias ir cinamoną. Gautą mišinį gerai maišant kepkite apie pusvalandį, kol visiškai išgaruos pasukos. Tuomet belieka palaukti, kol masė atvės ir sudėti į vaflinius krepšelius bei papuošti vyšniomis, jei tokių turite. Aš kasmet vyšnių žiemai šaldau – žinoma, kauliukus išimu. Tad šiam receptui puikiai tiks ir šaldytos vyšnios, skanaus!

Skaitytojos Editos A. receptus užrašė Lina ABROMAVIČIENĖ


Štai ir sulaukėme paskutiniojo rugsėjo šeštadienio. Kaip ir žadėjome, skelbiame geriausio konkursui atsiųsto recepto nugalėtoją. Šį kartą už morkų šventės namuose idėją ir puikius receptus ja tapo Edita A. Jai atitenka Alan Bradley knygos „Saldumas pyrago dugne“ pirmoji dalis. Abi dalys atiteks labiausiai nusipelniusiam konkurso pabaigoje. Sveikiname nugalėtoją, ir primename, jog konkursas tęsiasi toliau. Savo receptus su jų nuotraukomis siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tiesiog atneškite juos į redakciją (Aušros al. 48). Šalia recepto galite parašyti trumpą istoriją, iš kur į jūsų namus atkeliavo receptas, gal receptas yra jūsų šeimos vertybė, kuri perduodamas iš kartos į kartą? Sudominkite savo receptu ir mes jums įteiksime puikius prizus. Konkursui atsiųsti receptai bus spausdinami šeštadieniais „Šiaulių naujienose“. Sėkmės visiems konkurso dalyviams!

Į viršų