Nuo šiol jūsų virtuvės meniu bandysiu papildyti aš – Lina Abromavičienė. Nesu profesionali kulinarė ar konditerė, tačiau dažnai mėgstu nustebinti savo artimuosius ir draugus naujais, galbūt ir žinomais, tačiau mano patobulintais valgiais. Turiu savo firminių patiekalų, kuriuos šeimoje gaminu geriausiai, tačiau nenoriu savęs girti. Manau, ši rubrika man atvers platesnį kelią į maisto ruošimą, nes stengtis turėsiu dar labiau – juk mano receptai bus pateikiami jums, skaitytojai.

Šį kartą pasirinkau pristatyti savo moliūgų pyragą su pomidorais. Receptas atkeliavo į mano rankas tiesiog netikėtai - viename iš prekybos centrų gavau lankstinuką. Tačiau patiekalo receptą greit patobulinau, todėl galiu pristatyti kaip savo. Juk nauja tai – kas seniai pamiršta arba patobulinta sena.

Praėjusį rudenį daug kas džiaugėsi, kad užderėjo moliūgų. Pati moliūgų neauginau, tačiau gavau didžiulį iš kaimynės, kuri neturėjo kur jų dėti. Auginti moliūgus smagu, tačiau neturint laikymo sąlygų ir vietos, būtina kuo greičiau juos apdoroti.

Gautą moliūgą, kurio pati nepajėgiau panešti, nulupau, supjausčiau kubeliais ir paskirsčiau į šaldymo maišelius. Kiekviena šeimininkė maždaug žino, kiek moliūgo gali prireikti kiekvienam patiekalui. Prisiruošusi rudenį, šaldyto moliūgo turiu ir dabar, o kas jo neturi, gali įsigyti parduotuvėje moliūgo pusseserę cukiniją.

Neneigsiu, kad tikrame recepte ir buvo nurodyta cukinija, o ne moliūgas, tačiau, kaip kiekviena šeimininkė, bandau naudoti namuose turimus ingredientus.

Moliūgų pyragui pagaminti reikės: 500 gramų šaldytos sluoksniuotos tešlos, apie 500 gramų moliūgo (arba 2-3 jaunų cukinijų), 2 pomidorų, 100 gramų parmezano (jei norite, galite naudoti bet kurį mėgiamą sūrį, kuris lydosi), 200 gramų rikotos sūrio (gali būti ir maskarponės sūris ar paprasta varškė) ir šiek tiek alyvuogių aliejaus. Patiekalui pagardinti naudojama druska, pipirai ir bazilikas. Aš naudojau džiovintus bazilikus, nes ant palangės pasodinti dar nespėjo užaugti.

Pirmiausia reikia pasiruošti sluoksniuotą tešlą – kadangi šiek tiek pagudravau, ją pirkau, nors esu gaminusi ir pati. Po darbų nesinori kelias valandas praleisti virtuvėje, todėl nusipirkti sluoksniuotą tešlą daug patogiau.

Taigi, atitirpiname tešlą ir šiek tiek pakočiojame. Iš jos išpjauname skritulį ir patiesiame į kepimo popieriumi išklotą apskritą skardą. Dydį reikia parinkti tokį, kad tešla skardoje padarytų bortelį, kuris saugos įdarą nuo išbėgimo.

Toliau eina įdaro ruošimas. Turimą moliūgą atšildžiau ir dar labiau susmulkinau. Tada įkaitintoje keptuvėje su nedideliu kiekiu aliejaus pakepinau jį ir pagardinau prieskoniais. Pravėsus moliūgų tyrei, sudėjau rikotos sūrį ir pusę parmezano. Gautą mišinį sukrėčiau ant paruoštos tešlos. Pyragą papuošiau pomidorų griežinėliais.

Dabar pyragas pasiruošęs keliauti į orkaitę, ją geriausia įkaitinti prieš pradedant ruošti įdarą. Moliūgų pyragą su pomidorais kepame 180 laipsnių orkaitėje 15 minučių. Ištraukę iš orkaitės, apibarstome likusiu sūriu ir pašauname dar 10-15 minučių. Prieš patiekdami, galite pyragą papuošti šviežio baziliko lapeliu ar svogūno laišku, jei tokių turite. Nuo to skonis tikrai nepasikeis, o iškepusio pyrago išvaizda ir nepapuošta vilioja. Skanaus! Tikiuosi ir jums patiks šis patiekalas, kaip patiko mano šeimai.

Nors virtuvės šeimininkas pasikeitė, valgių receptų visada laukiame. Kasdienius ir šventinius patiekalų receptus galite siųsti man elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba atnešti į redakciją. Galbūt turite kokį įdomų velykinį patiekalą, kuriuo nustebinsite savo šeimą. O galbūt kažką ruošiate artėjančių švenčių proga savo mažiesiems? Įdomiausių receptų autoriai bus įvertinti – jiems redakcija yra paruošusi prizų.

Receptu dalijosi Lina ABROMAVIČIENĖ

Į viršų