facebookgoogle twitter instagram youtube krepselis

darbo laikas

telefono nr el pastas

12

Tęsiame daržovių temą mūsų receptų konkurse. Helovynas jau praėjo. Tikiuosi visų moliūgų nepaaukojote šventinėms vakarėlių dekoracijoms ir dar turite skaniųjų geltonskruosčių? Siūlau išmėginti naują pyrago receptą, kurį pavadinau – moliūgainiu.

Autorės nuotr.


 Kadangi ne tik sriubas, bet ir pyragus su moliūgais labai mėgstu, šį kartą nusprendžiau šiek tiek paeksperimentuoti kepant naują pyragą. Ir pasakysiu, kad neblogai pavyko. Tiesa, receptas buvo pritaikytas keksiukams, tačiau aš kepiau pyragą. Kaip jūs juos kepsite – priklausys tik nuo jūsų. Pyragas moliūgainis iškepė labai gardus ir kvapnus. Pirmas patarimas jums - negailėkite imbiero ir cinamono, pyragas turi būti ryškaus aromato. Naudojamas moliūgas pyragui suteikia malonaus drėgnumo. Sudominau? Skubėkite kepti moliūgainį. Pažadu, kad tikrai nustebinsite savo artimuosius. Šis pyragas labai sveikas, todėl galėtų būti ir savaitgalinių pusryčių meniu.

Moliūgainiui pasigaminti reikės:

  • 2 kiaušinių,
  • 80 gramų sviesto,
  • 150 gramų cukraus,
  • 300 gramų tarkuoto moliūgo,
  • 220 gramų miltų,
  • 1 šaukštelio cinamono,
  • 1 šaukštelio džiovinto imbiero,
  • pusės citrinos tarkuotos žievelės,
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
  • saujos moliūgų sėklų.

Pirmiausiai pasiruoškite moliūgą. Jei turite didelį moliūgą, nulupkite jo storą žievę. Tik atminkite, kad prapjovus didelį moliūgą geriau nelaikyti ilgai. Aš dažniausiai planuoju, ką darysiu su visu moliūgu. Jau esu pristačiusi jums skaniųjų moliūgų cukatų receptą, tai prapjovus moliūgą, neturint daug laiko, likusią moliūgo dalį galite ruošti cukatams. Kitas variantas - moliūgų kubelius užšaldyti ir kai tik prireiks, galėsite juos naudoti.


Tad pyragui geriau naudoti mažesnį moliūgą. Reikės plaštakos platumo moliūgo riekės. Jį sutarkuokite stambia burokine tarka. Kol gaminsite pyrago tešlą, sutarkuotas moliūgas sukaups skysčių. Juos nusunkite. Tada lengviau pyragas kils. Apibarsčius nedideliu kiekiu cukraus moliūgas savo sultis atiduos lengviau, tačiau to daryti nebūtina.


Tešlai ant mažos ugnies išlydykite sviestą ir sumaišykite su kiaušiniais. Į sviesto ir kiaušinių mišinį dėkite cukrų ir jogurtą. Turimos masės neplakite. Pakaks išmaišyti mediniu šaukštu. Tada miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir įsijokite miltus. Tada suberkite sutarkuotą moliūgą ir įtarkuokite citrinos žievelę. Viską gerai išmaišykite.


Į kepimo formą tešlą pilkite beveik iki viršaus. Geriausiai tinka silikoninė kepimo forma. Ją naudojant nereikia rūpintis kepimo popieriumi ar formos vidų tepti sviestu ir barstyti miltais. Paruoštą pyragą prieš kišant į orkaitę apibarstykite moliūgų sėklomis. Pyragą šaukite į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 minučių, kol pyragas pasidengs gražia plutele.


Jei pyragą norite dar labiau papuošti, iškepus galite jį padengti citrininiu glaistu. Glaistui reikia citrinų sulčių ir cukraus pudros. Pakaks vienos citrinos ir kelių šaukštų cukraus pudros. Citrinų sultis išspauskite į dubenėlį, įtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės, sudėkite cukraus pudrą ir viską gerai išmaišykite. Jei masė atrodo per skysta, įdėkite dar cukraus pudros, tačiau glaistas turi būti gana skystas.


Glaistą pilkite ant dar karšto pyrago. Glaistas reaguoja į karštį ir greičiau sukietėja. Ant glaisto galima dar papildomai pabarstyti moliūgų sėklų, tačiau nebūtina. Toks glaistas pyragui suteiks maloniai saldaus rūgštumo. Aš pirmą kartą kepdama šį pyragą glaisto negaminau. Buvo skanu ir be jo. Tiesa, moliūgainis skanesnis atvėsęs – tada jis sustiprėja, geriau pjaustosi. Ką tik iškepęs jis būna labai drėgnas, todėl ir pradžioje paminėjau, jog geriau sutarkuotą moliūgą nusunkti. Turiu savo mėgiamos moliūgų sriubos receptą, kuriuo pažadu pasidalyti su jumis jau kitą kartą. Linkiu jums skanaus savaitgalio pyrago!

Moliūgainio receptu su jumis dalijosi Lina ABROMAVIČIENĖ


Kaip ir žadėjome praėjusią savaitę, skelbiame dar vieną mūsų išradingiausių receptų nugalėtoją. Spalio mėnesio konkurso prizas - Alan Bradley knygos „Saldumas pyrago dugne“ pirmoji dalis atitenka poniai Andrai už atsiųstą netikėtą „Blynelių su pelėsiniu sūriu ir kriaušėmis“ receptą. Nugalėtoją kviečiame atvykti į redakciją atsiimti prizo.
Primename, jog konkursas tęsiasi ir toliau. Labiausiai nusipelniusiam, aktyviausiai receptais besidalijančiam mūsų konkurso dalyviui įteiksime abi Alan Bradley knygos dalis. Prizas išties puikus, tad verta pasistengti. Suskubkite ir sudalyvaukite mūsų konkurse. Tikriausiai namuose pilna sodo gėrybių, iš kurių gaminate įvairiausius gardumynus savo šeimai? Galbūt turite firminių  receptų, kuriais stebinate savo svečius? Savo receptus su jų nuotraukomis ir trumpa istorija, iš kur receptas atkeliavo į jūsų namų virtuvę, siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tiesiog atneškite juos į redakciją (Aušros al. 48). Konkursui atsiųstus receptus spausdiname kiekvieną šeštadienį „Šiaulių naujienose“.

Į viršų