12

Turbūt žinojote, kad juodieji ir raudonieji serbentai turi labai daug gydomųjų savybių ir jau spėjote pasirūpinti serbentų atsargomis žiemai. Kas mėgsta, verda serbentų uogienes, džemus, o aš juos mėgstu tiesiog užšaldyti. Su užšaldytomis uogomis virtuvėje galima labiau improvizuoti, o jei staiga prireikia uogienės ar džemo, iš tų pačių šaldytų uogų puikiausiai galima jį išsivirti. Ne šiaip sau prakalbau apie serbentus – šį kartą noriu pristatyti skaitytojos Zinos Z. atsiųstą maltinukų receptą, kuris nuostabiai dera su raudonaisiais serbentais.


Kad daržoves nereikėtų dėti šalia mėsos, jas yra galimybė dėti tiesiai į mėsos kukulių vidų. Kaip sako skaitytoja Zina, daržovės mėsos viduje išlaiko savo kvapą ir skonį, o mėsa tampa žymiai sultingesnė ir minkštesnė. Tokie pietūs paįvairins jūsų pietų stalą. Manau, kad šis receptas tiktų ir rimtesnei vakarienei – juk kasdien mėsos kukulių su serbentų padažu negaminate.
Spalvingos, vasara kvepiančios daržovės – paprikos, cukinijos, morkos, gaivūs ir aromatingi prieskoniai – petražolės, krapai, česnakai ir raudonieji serbentai – tiesiai iš jūsų sodo, todėl tokiems maltinukams gaminti pats laikas.


Skaitytojos teigimu, šie paruošti maltinukai yra sotūs, sveiki ir nepaprastai gardūs, todėl patinka ir vaikams. Siūlau ir jums išbandyti šį skaitytojos atsiųstą maltinukų receptą.

Mėsos kukuliams reikės:

  • 600 gramų jautienos maišytos su kiauliena,
  • 1 kiaušinio, pusę cukinijos,
  • 1 raudonosios paprikos,
  • 1 poro,
  • 1 citrinos sulčių,
  • ryšulėlio petražolių ir krapų,
  • 1 gabaliuko mocarelos,
  • 3-4 skiltelių česnako.


Padažui reikės:

  • 1 stiklinės raudonųjų serbentų,
  • 1 arbatinio šaukštelio medaus,
  • pusės smulkintos aitriosios paprikos,
  • 1 šaukšto balzaminio acto.


Susmulkinkite prieskonines žoleles, nulupkite česnakus ir smulkiai supjaustykite arba išspauskite spaustuvu. Įmuškite kiaušinį ir pagal skonį įberkite druskos ir juodųjų pipirų, įpilkite ką tik išspaustų citrinos sulčių ir kartu su mėsa viską išmaišykite iki vientisos masės.


Papriką ir cukiniją supjaustykite juostelėmis, o porus – griežinėliais. Visas susmulkintas daržoves sumaišykite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir daržoves šiek tiek pakepinkite. Jų kepti ilgai nereikės – pakanka 5-7 minučių ir daržovės jau paruoštos! Dabar paimkite mocarelos sūrį ir jį supjaustykite  plonomis skiltelėmis, sudėkite į pakepintas daržoves. Greitai viską išmaišykite, kad sūris nespėtų išsilydyti. Daržovės jau paruoštos, tereikia iš atskirtų mėsos gabalėlių suformuoti blynelius.


Lengviausia tai padaryti padalijus turimą mėsos masę į 8 dalis, o tas dalis dar per pusę. Ant apatinio blynelio sluoksnio uždėkite po šaukštą daržovių masės – ant viršaus kitą mėsos sluoksnį. Suspauskite pirštais ir sulyginkite kraštus formuodami šiek tiek plokščius rutuliukus. Stenkitės, kad daržovės pasiliktų mėsos viduje, antraip kepant visos sultys išbėgs.
Kai baigsite padaryti visus mėsos kukulius, ruoškite juos kepimui. Į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę patieskite sviestinį popierių ir ant jo išdėliokite paruoštus kukuliukus taip, kad jie nesiliestų vienas prie kito. Gardžiuosius mėsos kukuliukus kepkite 30 minučių.


Kol kukuliai keps, galite pasiruošti padažą. Nuplaukite serbentus ir nuskabykite nuo šakelių. Jei turite užšaldytų, šis darbas jums atkrinta. Tada serbentus lengvai suspaudykite šakute ir supilkite smulkintą aitriąją papriką. Viską apšlakstykite medumi ir balzaminiu actu. Gerai išmaišykite ir padažas bus baigtas.


Iškeptus mėsos kukulius patiekite su paruoštu raudonųjų serbentų padažu, papuoškite salotos lapais ar kitais žalumynais. Skanaus!

Skaniųjų mėsos kukulių su raudonųjų serbentų padažu receptą užrašė Lina ABROMAVIČIENĖ


Tikiuosi nepamiršote, kad vis dar vyksta vasariškų patiekalų receptų konkursas? Kaip ir žadėjome praėjusią savaitę, skelbiame nugalėtoją. Zinai Z., kuri atsiuntė netikėtą mėsos kukulių su raudonųjų serbentų padažu receptą, atitenka Alan Bradley knygos „Saldumas pyrago dugne“ pirmoji dalis. Abi dalys atiteks labiausiai nusipelniusiam konkurso pabaigoje. Prizai išties puikūs. Zina Z. nustebino mus savo atsiųstu receptu. Suskubkite ir jūs sudalyvauti mūsų konkurse. Jau prasidėjo konservavimo sezonas, galbūt turite firminių receptų, kaip daržoves paruošti žiemai? Konkursui tinka patys įvairiausi receptai.
Savo receptus su jų nuotraukomis siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tiesiog atneškite juos į redakciją (Aušros al. 48). Konkursui atsiųsti receptai bus spausdinami šeštadieniais „Šiaulių naujienose“.

Į viršų