Iš karto norisi pabrėžti, jog paplotėliams meksikiečiai naudoja kukurūzų miltus, bet negi dabar pusę dienos jų ieškosime? Jokiu būdu! Naudokime tai, ką turime visi – kvietinius miltus. O tinkamai viską darant, kokybė labai nenukentės...

Taigi imame 3 stiklines miltų, 2 šaukštus aliejaus, gerą žiupsnį druskos bei stiklinę (ar kiek daugiau) karšto vandens. Ne verdančio, bet tokio, kuris virė prieš penkias minutes. Juo užplikome miltus ir iš visų išvardytų ingridientų suminkome minkštą, elastingą blyną, maždaug 3 milimetrų storio ir 22-24 centimetrų skersmens. Tortilijas dedame po vieną į nepridegančią keptuvę be riebalų ir kepame iš abiejų pusių maždaug po minutę.

Požymis, kad tortilija iškepė – vietomis ji pasidengia pūslytėmis, pakeičia spalvą, o atskiri lopinėliai net paruduoja. Imame lauk, dedame kitą. Taip iškepame visas. (Stebėkite, kad nepridegtų!)

Beje, tortilijas galima kepti ir gamtoje ant grotelių – puikus valgis iškyloje.

Atėjo metas pasirūpinti įdaru. Aiškių ir vienodų taisyklių čia nėra. Paprasčiau kalbant, dedame viską, kas mums skanu: smulkiais kubeliais pjaustytus pomidorus, paprikas, agurkus, salotas, laiškinius svogūnus, česnakus, čili paprikas, keptus faršo gabaliukus, krapus, petražoles, sūrį... Visko ir neišvardinsiu. Paprastai šias gėrybes susmulkinu ir padedu ant stalo atskiruose indeliuose: kiekvienas valgantysis pats nusprendžia, kiek ir ko jam įsivynioti į tortiliją. O tai jau kūryba!

Taip pat patiekiu du padažus: tartaro ir saldųjį čili, kurie, beje, čia labai tinka. Galima tortilijos turinį užpilti vienu kuriuo padažu, galima ir abiem padažais iš karto.

Dabar tortiliją su visomis gėrybėmis susukame į smailų apverstą kūgį ir gardžiuojamės. Valgome pasiėmę į rankas. Žinoma, iš karto reikia pasirūpinti servetėlėmis. Dar viena pastabėlė: nereikėtų įdaro prikrauti per daug, mat kandant jis lipa per kraštus... Skanaus!

Primenu, jog vis dar laukiame jūsų valgių receptų, kasdienių ir šventinių. Juos galite atsiųsti elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba užnešti į redakciją. Įdomiausių receptų autorių laukia redakcijos prizai.

Nuo kito šeštadienio savo valgių receptais su jumis dalinsis jauna, tačiau gabi kulinarė, mano kolegė – Lina Abromavičienė, kurios gardžių pyragų bei kitokių kepinių teko ragauti. Todėl tikiuosi, jog šeštadienio receptai ir toliau sėkmingai suras kelią ant jūsų stalo.

Tortilijų ruošimo ypatumais dalijosi Romualdas BALIUTAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Į viršų