Ką gi, valgome toliau... Šiam savaitgaliui siūlyčiau pasigaminti iš saulėtosios Italijos virtuvės atkeliavusį ir lietuvio galimybėms adaptuotą patiekalą. Ta prasme, kad kai kurie produktai pakeisti paprastesniais ir pigesniais, kurių galima gauti nusipirkti vietiniuose prekybos „taškuose“.

Pirmiausia pasirūpinkite makaronais. Geriausiai tinka itališki. Pirmiausia todėl, kad verdami jie taip beviltiškai nesutyžta ir nesukimba į vieną krūvą, kaip lenkiški arba lietuviški. Atkreipkite dėmesį, kad makaronai tikrai būtų „Made in Italia”, o ne pagaminti kur nors Vroclave ar Poznanėje ir tik papuošti itališkais užrašais... Gamintojai ir prekeiviai padarys viską, kad įbruktų prekę... Taigi čia taupyti neverta: jeigu pagrindinis produktas bus ne toks, kokio reikia, jokios kulinarinės gudrybės nebepadės...

Taigi makaronus išverdame pasūdytame vandenyje ir tiek, kiek nurodyta ant pakuotės. Italai valgo kietesnius makaronus, o tuo tarpu mūsų tautiečiai siekia bet kokia kaina juos sutižinti. Kai makaronai išverda, nupilame per rėtuką ir porai minučių paliekame nuvarvėti.

Toliau makaronus porcijomis išdedame į lėkštes. Ant viršaus užmetame kelis šaukštus kepintų špinatų. Tam nuplauti ir kiek pasmulkinti špinatų lapai pakepinami keptuvėje su alyvų aliejumi. Kepinamai špinatai labai sukrenta, tad reikia iš karto atsižvelgti į tokią jų savybę atitinkamai parenkant produktų kiekius. Į pabaigą špinatai pabarstomi druska ir ant viršaus išspaudžiamos kelios česnako skiltelės.

Neblogai. Liko tik paskutinis štrichas šios dienos kulinarinėje drobėje: ant špinatų viršaus pilame po du-tris šaukštus tepamojo sūrelio. Paprastai naudoju sūrį be jokių priedų, nes aromatų čia ir taip pakanka.

Originaliame recepte siūloma naudoti maskarponės sūrį arba net kelių sūrių mišinį. Maskarponė -  iš Italijos atkeliavęs sūris, gaminamas pagal specialias technologijas, panaudojant vyno rūgštį ir grietinę iš specialiai tam šeriamų karvių pieno. Maskarponė nėra brangus sūris, tačiau neretai žiūrint į prekybos centruose esančių sūrių kainas supranti, kad pigiau būtų nusipirkti karvutę ir sūrius daryti pačiam, negu kaskart už kilogramą nežinia kokios mitybinės vertės produkto palikti po kelias dešimtis litų... Tik kad laikyti žalosios nebūtų kur. Nebent balkone?.. Juolab kad neseniai internete radau, kaip pasigaminti maskarponę namų sąlygomis...

Ak taip, atitrūkome nuo pagrindinės pasakojimo gijos... Kai makaronai jau lėkštėse, ant viršaus sudėti kepinti špinatai, o ant jų – dar ir tepamas sūrelis, pabarstykime visą šį grožį maltais juodaisiais pipirais – pagal skonį ir, kol neatvėso, neškime laukiantiesiems prie stalo. Manau, šiuo patiekalu gali mėgautis dargi tie, kurie yra labai toli nuo prakilnių vegetarizmo idėjų...

Receptu dalijosi Romualdas BALIUTAVIČIUS
Į viršų