Pats laikas prisiminti žuvį – puikų baltymų ir mikroelementų šaltinį. Žinoma, mano uždavinys ne išnarstyti žuvį į dedamąsias dalis iki pat atomų, bet pasiūlyti, kaip pasigaminti skanų jos patiekalą. Nuo to ir pradėsime.
Pirmiausia pasirūpinkime garnyru – bulvytėmis portugališkai. (Receptą pasufleravo kažkada Zokniuose mūsų taikią padangę saugoję NATO kariškiai – portugalai). Tam reikiamą bulvių kiekį nuvalome šepetėliu po vandens srove, kad neliktų nešvarumų. Tada užkaičiame ir išverdame su lupenomis. Tačiau ne ligi galo – nukaičiame truputį anksčiau. Po to bulvytes sudedame į skardą ir (nelupę) smagiai padaužome grūstuvu (galima ir kumščiu) kol tos suyra. Pašlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir kmynais. Su garnyru tiek tų darbų. Beliko tik pašauti orkaitėn ir lengvai paskrudinti.
 
Marinatas daržovėms: 150-170 ml aliejaus, druskos,  2 š. rudojo cukraus, 4-5 š. acto balzamo, pusė stiklinės kečupo arba pomidorų padažo. Marinuojame keletą valandų, retsykiais pamaišydami.
 
Marinatas lašišai: sausą baltąjį vyną skiedžiame vandeniu 1:1 ir marinuojame apie valandą be jokių kitų priedų.
 
Į riebalais suteptą skardą dedame vyne marinuotus porcijinius lašišos gabalus, pabarstytus druska ir maltais pipirais. Aplink išdėliojame marinuotas daržoves: raudonuosius svogūnus, apvirtus salierų šaknų kubelius, baklažanų gabalėlius, juostelėmis pjaustytas paprikas, nedidelius pomidorus (įdurti iš kelių pusių dantų krapštuku, kad kepant nesusproginėtų), česnakų galvutes (nelupti, o didesnes galima perpjauti pusiau). Ant daržovių viršaus užpilame marinato likučius.
 
Beliko viską pašauti orkaitėn maždaug 45 minutėms.
 
Tiekiame kartu su karštomis bulvytėmis, puošiame žalumynais bei alyvuogėmis. Prie šio patiekalo taip pat labai tinka raugintos arba švelnaus skonio marinuotos daržovės.
 
Savo pastabas ir pasiūlymus galite išsakyti paskambinę redakcijos telefonu 52 38 40 arba parašę el. laišką adresu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
 
Skanaus! 

Į viršų