Pradėsime nuo mėsiško patiekalo, kurio variacijų yra tikrai nemažai. Reikės minkštos mėsytės - 1,5-2 kg sprandinės ir apie 400 g (ar kiek mažiau) įvairių džiovintų vaisių: slyvų, razinų, persikų ar kt. Peiliu gerai susmulkiname saują graikinių arba lazdyno riešutų ir kiek pakepiname keptuvėje be riebalų. Po to ataušiname.

Ilgu, aštriu peiliu iš sprandinės darome „išklotinę, t. y., iš jos išpjauname vientisą apie 1,5 centimetro storio gabalą. Jeigu žiūrėtume iš sprandinės galo, pjūvis primena skaičių „9”. Jo tikslas – mėsą „suploninti” ir „išplėsti”. Taip sudėtingai paaiškinau, kad net suabejojau, ar kas supras.

Po to mėsą pabarstome smulkintu česnaku, maltais pipirais bei kalendromis ir druska. Paliekame pastovėti bent 2-3 valandas, o dar geriau – per naktį.

Griežinėliais supjaustome 3 svogūnus ir pakepiname riebaluose, kol jie įgaus gražią, auksinę spalvą. Užberiame truputį druskos (nepadauginti). Tada keptuvėn sumetame džiovintus vaisius ir maišydami pakepiname 1 minutę. Ataušiname.

Į mėsos „lakštą” suvyniojame su svogūnais pakepintus vaisius, mėsą apvyniojame siūlu ir dedame į uždarą kepimo indą. Įpilame stiklinę vyno ir pašauname į orkaitę. Po maždaug 70-80 minučių patiekalą nudengiame ir dar paliekame kepti 10-15 min. kad paviršius kiek apskrustų. Serviruodami pašaliname siūlus, kepsnio paviršių pabarstome smulkintais riešutais. Tiekiame su šviežiomis arba raugintomis daržovėmis. Puikiai tinka saldžiarūgščiai, rauginti kopūstėliai (tikiuosi, turite jų nusipirkę arba žinote, kaip jų įsiraugti patiems). Garnyrui – keptos arba virtos bulvės, arba bulvių košė. Patiekalą dekoruojame žalumynais, vynuoginiais pomidoriukais.

Dalijosi Romualdas BALIUTAVIČIUS

Į viršų