Neprisistačiusi mūsų skyrelio skaitytoja klausė, ar galima maistui vartoti pašąlusias bulves, turinčias būdingą salstelėjusį skonį ir kaip galima būtų jas „atgaivinti”?

Pasak rašytinių  šaltinių bulvės į Lietuvą atkeliavo 18 amžiuje, o paplito šimtmečiu vėliau. Bulvės nėra kaloringos: 100 gramų yra apie 80 kcal, vadinasi, bulvių košė ir virtos bulvės mūsų netukina. Bulvėse yra apie 76 proc. vandens, daug krakmolo, 19 proc. angliavandenių, kalio, fosforo, magnio. Bulvėse esti iki 21 mg/proc. vitamino C, taip pat A, B1, B2, B6, D, E, K, PP vitaminų. Didesnis bulvių kiekis gerai veikia vandens bei druskų apykaitą organizme. Šios daržovės rekomenduojamos sergantiems skrandžio ir žarnyno, širdies ir kraujagyslių ligomis, o taip pat tiems, kam sutrikusi medžiagų apykaita.

Nitratų  jose mažiau nei kitose daržovėse, kurie verdant dažniausiai visai pašalinami. Jos nekaupia ir sunkiųjų metalų. Tačiau pažaliavusiose, tiesioginių saulės spindulių ilgai veiktose bulvėse esti nuodingų medžiagų – alkalodų solanino ir čakonino, kurių daugiausia randama akutėse ir luobelėje. Todėl, jeigu lupate senas, pradėjusias dygti bulves, lupkite jas storiau, nes po lupenomis kaupiasi kenksmingos medžiagos.

O pašalusių  bulvių salsvą skonį panaikinsite 5-7 dienas jas palaikę kambario temperatūroje (18-20 *С). Beje, kai kurie šaltiniai nurodo, kad pašalusių bulvių negalima naudoti mažų vaikų mitybai.

Parengė  Romualdas BALIUTAVIČIUS
Į viršų