Eilinį  kartą sulaukiau prašymų papasakoti apie paprastesnius valgius, nors, tiesą sakant, manasis meniu niekada ir nepretendavo į  aukštajį kulinarinį pilotažą. Visa, ką aprašinėju, prieinama dargi mažesnes nei vidutines pajamas gaunantiems. Ir šios dienos patiekalas – jokia išimtis iš konteksto.
Tenegąsdina pavadinimas: nors kalba eina apie jūros gėrybes, jų reikės nedaug, o krabų lazdelės tik kvepia krabais, tik kvapas, pagamintos iš biomasės – surimio, todėl pigios... Na, sąlyginai pigios. Turint galvoje, kad 100 gramų kainuoja apie 2,50-3,00 litus, išeitų, kilogramas krabų kvapo kainuoja 25-30 litų. Neblogai...

Bet bala nematė  tų svarstymų – dar prapuls apetitas. Juolab, kad krabų lazdelių tereikės 150-200 g, dar apie 300 g baltosios žuvies filė gabalėlių (žuvį rinkitės patys – pagal skonį ir piniginę), dar reikės 1-2 nedidelų kalmarų. Tinka ir kalmarų lazdelės. Ir vienu, ir kitu atveju kalmarus supjaustome nedideliais siaurais griežinėliais. Tai pagrindas, savotiškas ”bazinis paketas”.

Toliau žuvį  pašlakstome citrinos sultimis, pabarstome druska, pipirais ir apvolioję  miltuose iškepame aliejuje.

Panašias manipuliacijas atliekame ir su kalmaro griežinėliais. Čia svarbu nekepinti ilgiau 3-4 minučių, nes perkepusi kalmaro mėsa sukietėja.

Beliko iškepti krabų lazdeles, ką ir darome – be jokių gudrybių, kol gražiai paskrunda. Pereiname prie serviravimo.

Žuvies filė gabaliukai sudedami į plokščią plačią lėkštę, prieš tai „paklojus” keletą salotų arba bent kiniškojo kopūstaičo lapų. Į vidurį dedame kalamarų žiedelius. Ant viršaus – krabų lazdeles (o gal tiksliau – kubelius?) Užberiame saują konservuotų vynuoginių pomidorų. (Mano galva, tiktų ir šviežūs, tik reikėtų perpjauti pusiau bei užbarstyti truputėlį druskos). „Apdailą” baigiame užberdami smulkintų žalumynų: krapų, petražolių. Nieko „gudraus”, bet skanu ir akiai yra kur „pasiganyti”. Jūros produktai lengvai įsisavinami, dar yra vertinami dėl gausybės jodo, fosforo bei kitokių mikroelementų, reikalingų žmogaus organizmui. Tai dar viena priežastis, dėl ko visa tai turėtų rasti kelią ant jūsų stalo.

Nesivaikant pigumo, patiekalą dar galima praturtinti krevetėmis ir kitokiomis jūros gėrybėmis, kurios nepaminėtos. Pakartosiu: tai tik „bazinis paketas”, kurį tobulinti ir fantazuoti būtų galima, kaip kartą išsireiškė vienas pažįstamas, „ligi sąmonės netekimo”.
Į viršų