Šiandien patraukė egzotika. Nors, teisybę sakant, anokia jau čia egzotika: šaldytų jūros gėrybių rinkinių turi kiekvienas daugiau ar mažiau save gerbiantis prekybos taškas. Ir kainos prieinamos. Žinoma, langustų ar krabų juose nerasi, tačiau smulkiosios jūros gyvūnijos – pakankamai.

 Šviežių jūros gėrybių jūrinėje valstybėje Lietuvoje irgi sunku rasti – tenka pirkti šaldytas, o paskutinįjį kartą pakuotėje radau netgi krabų lazdelių! Greičiausiai apsukrūs prekeivos pagalvojo, kad šis pigus produktas sėkmingai pakeis tikruosius krabus ir leis jiems sutaupyti papildomai...

Krabų lazdelės.. Koks tai daiktas ir kaip jos gaminamos?

Krabų lazdelėmis vadinamas gaminys iš vadinamojo surimio – baltyminės masės ir priedų, įskaitant ir cheminius. Tam baltųjų žuvų filė susmulkinama ir per kelias valandas išplaunama vandeniu. Po to gautai baltymų masei suteikiama struktūra, įmaišoma krakmolo, sojos baltymų, prieskonių, kvapiųjų medžiagų. Galiausiai iš surimio daromos krabų lazdelės – produktas, kuriame krabų mėsos nėra net molekuliniame lygmenyje...

Na, bet grįžkime prie mūsų patiekalo.

Jam prireiks 800 g jūros gėrybių. Kiek ir kokių – spręskite patys. Galima vartoti paruoštus mišinius. Jūros gėrybes atšildome, sumetame į rėtuką, perplauname drungnu vandeniu ir leidžiame nuvarvėti. Jeigu laikas spaudžia, galima atsargiai jūros produktus nuspausti servetėlėmis arba švariu audiniu ir šitaip pašalinti drėgmės peteklių.

Į keptuvę pilame pusę stiklinės alyvuogių aliejaus ir jame pakepiname 3 skilteles smulkinto česnako. Tada sudedame jūros gėrybes. Kepame pamaišydami maždaug 1 minutę.

Atskirai puode užverdame 120 ml sauso baltojo vyno su lauro lapu, juodaisiais bei kvapiaisiais   pipirais. Užvirusį vyną supilame į keptuvę su jūros gėrybėmis. Troškiname dar 3 minutes atviroje keptuvėje maišydami, kol išgaruoja vynas. Visas terminio apdorojimo laikas neturėtų viršyti 4-5 minučių, nes po to jūros gėrybės pradeda kietėti, o kramtyti „gumą”, žinia, nėra labai malonu...

Ruošdamas šį patiekalą stengiuosi tilpti į 3 minutes, tada jūros gėrybės paparastai būna minkštos ir aromatingos. Baigiant terminį apdorojimą keptuvės turinį pabarstome jūros druska ir trupučiu džiovintų čiobrelių. Po to išmaišome.

Tiekiame karštas. Didesnėje plokščioje lėkštėje ant citrinos sultimis pašlakstytų špinatų arba salotų lapų sudedame jūros gėrybes, palaistome keptuvėje likusiu padažu, pabarstome smulkintomis petražolėmis.

Į ką dar norėčiau atkreipti dėmesį: kad procesas netruktų ilgiau kaip 4-5 minutes, atsuku didesnę viryklės liepsną, o keptuvės turinį maišau be paliovos.

Vyną su prieskoniais užkaičiu taip, kad jis užvirtų tuomet, kai jūros gėrybės jau būna pakepintos aliejuje su česnaku. Neturint čiobrelių, juos galima pabandyti pakeisti analogišku kiekiu raudonėlio – prieskonis, kuris irgi labai populiarus itališkoje virtuvėje. O renkantis patiekalui sausąjį vyną, reikėtų kad jis nebūtų pernelyg rūgštus (kai kurie pigieji vynai tuo pasižymi).

Jūros gėrybės valgomas vienos, kaip užkanda prie gėrimų arba su balta itališka duona čiabata. Žinoma, visai tiks ir lietuviškas batonas...

Patiekalo gamybos klausimais jus konsultavo Romualdas BALIUTAVIČIUS

 

Į viršų