Sveiki gyvi! Šio šeštadienio patiekalui vėlgi reikės grybų. Nieko nepadarysi: pats grybų sezonas, tad kodėl turėčiau kalbėti apie silkę  patalėliuose? Taigi...

Vėlgi reikės voveraitėmis vadinamų grybų (tos voveraitės, kurios papūtusios uodegas laksto medžių šakomis, mūsų gaminanam patiekalui netiks). Kas be ko, dar prireiks jautienos, ir ne bet kokios, o tokios, kuri susikramto per vieną minutę. Pigi, gyslota jautiena kramtoma kur kas ilgiau, net iki pusės valandos (jeigu tik leidžia kramtančiojo dantys ir kantrybė), todėl šiam mūsų valgiui netinka.

Ak, taip, kone pamiršau: reikės dar šparaginių pupelių, geriau jaunų, nespėjusių  „sumedėti”. Ir pomidorų. Nepavargstu kalbėti ir kartoti: jie turi būti prinokę, saldaus, švelnaus skonio ir su plona odele. Kur tokių gauti? Ak, gerbiamos ponios ir ponai! Yra, tikrai yra, reikia tik gerai paieškoti... O tokių smulkmenų, kaip svogūnai, lašiniai, druska arba pipirai, manau, be vargo surasite savo podėliuose. Dabar, kai viskas gražiai sudėliota ant stalo ir laukia, beliko pasiraitoti rankoves ir pradėti.

Nebesikartosiu, jog daržoves reikia gerai nuplauti ir t. t. Tas ir taip aišku. Tada kelioms saujoms šparaginių pupelių nuskabote ūsus, ilgesnes ankštis padalijate pusiau arba į tris dalis ir sudedate į puodą su vandeniu, įberiate druskos, ir verdate, kol jos suminkštėja (10-15 min.). Išvirusias suverčiate į rėtuką. Tepailsi.

Voveraites (geriau šviežios, bet tiks ir kartą nuvirtos) pakepinate su riebalais (lašinukais, sviestu, aliejumi) ir smulkintu svogūnu. Pagardinate druska, maltais juodaisiais pipirais, kalendra.

Pomidorus (1 porcijai reikia 2 nedidelių pomidoriukų) įpjaunate kryžmai, įspraudžiate po 5 g sviesto ir po nedidelį baziliko lapelį. Tada pašauti į 200 laipsnių temperatūros orkaitę 5 minutėms. Po to ištraukti, kad atvėstų. Šaunu! Tuoj imsimės maloniausiojo darbų etapo!

Jautienos kepsnius (kietesnę mėsą galima supjaustyti ilgais piršteliais) dedame į gerai įkaitintą aliejų ir čirškiname iš  abiejų pusių, kolei iškepa. Prieš baigiant kepti pabarstyti druska ir pipirėliais. Jeigu jautieną iš karto pabarstysite druska, ji išskirs sultis, dėl to keptuvėje bus nebe riebalai, o riebalų ir nežinia kokios spalvos skysčio mišinys, kuriame mėsa ne keps, bet virs – rezultatas ir skonis bus visai kitoks. Toks tad skirtumas.

Beliko paserviruoti: į didesnes plokščias lėkštes dedame po du pomidorus, keptą  jautieną ir šparagines pupeles. Ant mėsos užpilame po kelis šaukštus kepintų voveraičių.

Ir dar. Kaip jau pastebėjote, garnyrui naudojamos šparaginės pupelės, tačiau bėda ta, kad dažno lietuvio skilvys būtinai pareikalaus bulvyčių arba bent jau baltos duonelės – iš anksto numatykite, ką tuomet darysite.

Skanaus.
Į viršų