Ką gi, šventės visai čia pat – laikas pamąstyti apie šventinius patiekalus. Siūlau ta proga išsikepti  gardų jautienos kepsnį. O jeigu medžiojate pats arba giminėje turite medžioklį – galima pabandyti jautieną pakeisti elniena (man nepaprastai gardžiai išėjo). Be abejo, mėsa turėtų būti jauno gyvulio, be plėvių ir kremzlių, kitaip nepadės net pats geriausias marinatas...

Nuo jo ir pradėsime. 1–1,2 kilogramo mėsos reikės 200 ml vyno acto, 250 ml vandens, 200 ml sausojo vyno, 3 lauro lapų, 2-3 gvazdikėlių, po 10 žirnelių juodųjų ir kvapiųjų pipirų, 10 kadagio uogų (nebūtinai), 2 šaukštų cukraus, 2 svogūnų, 1 morkos, trečdalio pjaustytos saliero šaknies. Atkreipkite dėmesį: druskos nededame nė kruopelytės. Beje, šis marinatas priskiriamas klasikai ir tinka bet kokiai žvėrienos rūšiai, žinoma, ir jautienai, kuri nors ir yra naminio gyvulio mėsa, tačiau gana liesa, jeigu ją lygintume kad ir su visų pamėgta kiauliena.

Visus produktus kiek pasmulkiname ir sumetame į puodą su actu ir vandeniu. Užverdame ir paliekame ataušti. Tada supilame vyną. Marinatu užpilame nuplautus jautienos gabalus, uždengiame ir marinuojame vėsioje vietoje 2-3 paras. Mėsą geriau supjaustyti stambiais gabalais – šitaip ji bus dar sultingesnė. Per visą marinavimo laiką mėsos gabalus reikėtų kelis kartus apversti.

Pagaliau marinavimas baigtas - dabar ruošiame mėsą terminiam apdorojimui. Papildomai reikės 150 nesūdytų kiaulienos lašinukų, 400 g grietinės, 1 šaukšto sviesto, 3 šaukštų miltų, druskos.

Mėsa nusausiname, jeigu reikia – pašaliname plėves, ilgu aštriu peiliu mėsoje darome kiaurymes, kur sukaišiojame pailgais gabalėliais supjaustytus lašinukus. Po to pabarstome druska ir 2 šaukštais miltų, bei pakepiname iš visų pusių gerai įkaitintame svieste. Tada mėsos gabalus perkeliame į puodą.

Į keptuvę, kurioje kepėme mėsą, įpilame stiklinę vandens, ten pat sudedame iš marinato išgriebtus svogūnus, morką ir saliero gabalus. Nebūtina viską sudėti, nes patiekalas gali tapti rūgštus. Jeigu reikia švelnesnio skonio, įberiame truputį cukraus. Troškiname ant nestiprios ugnies kartkartėmis palaistydami sultimis, kol ji visiškai suminkštėja.

Tada mėsą išgriebiame ir supjaustome skersai skaidulų, išsaugodami vientiso gabalo pavidalą. Į likusį po troškinimo skystį beriame šaukštą miltų, užviriname maišydami, sudedame grietinę ir vėl užviriname, perkošiame per sietelį ir gautu padažu užpilame supjaustytą jautieną. Puošiame salotų lapais ir raudonųjų vynuogių kekėmis.

Garnyrui tinka keptos bulvės arba virti ryžiai. Atskirai paduodame raugintas arba marinuotas daržoves, uogas ir grybus.

Jautiena folijoje

Jeigu mėsos liko, galima tuo pačiu išbandyti ir dar vieną jautienos patiekalą. Taip pat pamarinavus mėsą ji supjaustoma didkepsniais. Kiekvienas didkepsnis dedamas ant folijos lakšto, pabarstomas druska ir pipirais, uždedama po 10 gramų sviesto, po 2-3 antaninio obuolio skilteles ir suvyniojama į foliją. Kepama 180 laipsnių orkaitėje maždaug 25-30 minučių. O garnyrui labai tiks virti ryžiai. Prieš patiekdami puošiame žalumynais ir vynuoginiais pomidoriukais.

Į viršų