2013-04-27 06

Justina mums parašė, kad ji labai mėgsta baklažanus. Juos naudoja gamindama nesaldžius pyragus, prancūziškus daržovių troškinius ar sočius apkepus. „Baklažanus mano šeima labai mėgsta, todėl visus metus gaminame patiekalus su baklažanais. Permagiana – mano mėgstamiausias baklažaninis patiekalas, kurį tikriausiai pagaminčiau ir užsimerkusi“, - sako Justina.
Autorės nuotr.

Itališkam baklažanų apkepui reikės: 2 indelių konservuotų pomidorų, 1 didelio svogūno, 3 skiltelių česnako, 1 šaukšto džiovintų bazilikų, 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio cukraus, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų, 2 didelių baklažanų, 250 gramų mocarelos sūrio, 100 gramų kietojo sūrio.

Svarbu tinkamai paruošti baklažanų riekeles. Pirmiausia baklažanus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Jas apibarstykite druska bei palikite 15 minučių pasimarinuoti.
Kol marinuosis, pradėkite ruošti padažą. Gilioje keptuvėje arba puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite, kol suminkštės ir pagels, smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Neprideginkite! Svogūnai turi tapti gintarinės spalvos. Tada į keptuvę supilkite pomidorus, paskaninkite bazilikais, raudonėliais, druska ir pipirais. Išmaišykite viską, pridenkite ir palikite troškintis ant vidutinės ugnies 30 minučių. Toks pagamintas pomidorų padažas paprastas ir be galo universalus, puikiai tinkamas gaminant makaronų apkepą, virtinius su špinatais ir rikota ar sūriu įdarytas makaronų kriaukleles. O jei į padažą įmaišysite pakepintos maltos jautienos ir paskaninsite 100 mililitrų raudonojo vyno, patroškinus gerą valandą, gausite šauniausią mėsišką padažą pastai.
Nepamirškite retsykiais troškinamo padažo pamaišyti! Jei imtų per greitai tirštėti, įpilkite pusę stiklinės vandens. Konservuoti pomidorai gana rūgštūs, tad galite pagardinti trupučiu cukraus – paprastai pakanka pusės šaukštelio.
Atėjo metas baklažanams. Pasimarinavusias baklažanų riekeles apkepinkite keptuvėje, įkaitintame aliejuje, kol lengvai pagels. Aliejaus naudokite visai nedaug – nedidelį šaukštelį, antraip baklažanai jo sugers per daug ir patiekalas bus pernelyg riebus. Kai baigsite kepti baklažanus, padažas turėtų būti jau paruoštas.
Geriausia kepimui naudoti stiklinį ar keramikinį kepimui skirtą indą. Kepimo indo dugne paskirstykite kelis šaukštus padažo ir vieną šalia kitos surikiuokite baklažanų riekeles. Jei reikia, dar papildomai pasūdykite apkepo sluoksnį, pabarstykite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Baigę dėlioti vieną sluoksnį baklažanų riekelių, užpilkite dar padažo, apibarstykite dalimi plėšytos mocarelos ir tarkuoto puskiečio sūrio. Procesą kartokite, kol nebeliks baklažanų – būtinai pasilikite šiek tiek padažo ir sūrio apkepo viršui! Apkepo viršų reikia gausiau apibarstyti sūriu, kad apkepas sutvirtėtų. Apkepą kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Justina sako, kad permagiana – baklažanų apkepas, skanus tiek ką tik ištrauktas iš orkaitės, tiek jau atvėsęs, o likusį apkepo padažą galima sumirkyti su nesaldžia bandele ar duonos riekele! Skanaus.

Į viršų