Dauguma pasakoja istorijas, kaip iš kirvio sriubą išverda, skaitytoja Birutė Sliosorienė, atsiuntusi receptą, pasakoja, kaip ji sugeba iš kirvio iškepti šašlykus. Pavasarį tinkamiausias laikas pradėti šašlykų kepimo sezoną – kai šviečia saulutė, norisi ilgiau pabūti gryname ore, o dar smagiau, kai būnant gamtoje pasklinda gardaus šašlyko kvapas.

Savo receptą pavadinusi „Šašlykai iš kirvio“ autorė pasakojo, kad šašlykai visgi kepami iš mėsos, tačiau tokį pavadinimą gavo, nes kepant buvo paslėgti kirviu.

Pirmiausiai šašlykams reikia pasirinkti norimą mėsą. Šiam receptui Birutė nurodė vištieną, kiaulienos sprandinę, kumpį, mentę ar išpjovą. Kaip supratote, skaitytoja siūlo rinktis tradicinę kiaulieną ar liesesnę mėsą mėgstantiems – vištieną. Sultingiems vištienos šašlykams geriausiai tinka blauzdelių mėsa be kaulo.

Be mėsos šiam receptui reikalingi ir prieskoniai, kurie pagardina mėsą ir padeda atskleisti tikrąjį jos skonį. Iš karto reikėtų pasiruošti citriną, svogūną, prieskonines žoleles, pipirus, druską. Kiekvienai šeimininkei Birutė siūlo prieskonių naudoti pagal skonį, nes vieni sūdo mėsą, kiti ne, ir panašiai, tačiau apie sūdymą pakalbėsime kiek vėliau.
Pirmiausiai reikia mėsą supjaustyti vienodais norimo dydžio gabalėliais. Tada ant paruoštos mėsos išspausti citriną, įdėti prieskonių, supjaustytą svogūną, pipirus ir gerai išmaišyti. Uždengti ir palikti, kad mėsa pasimarinuotų.

Autorės teigimu, taip paruoštą mėsą galima kepti ir po pusvalandžio, ir po savaitės – mėsa, laikoma šaldytuve, nesuges. Šašlykus patariama pasūdyti tik tada, kai kepimui paruošta šašlykinė ir mėsą reikia mauti ant iešmo. Druska marinavimo procese nereikalinga. Paruoštus ir ant iešmų sumautus šašlykus dėti ant žarijų. Kad kepdama mėsa neišsausėtų, stebuklų nereikia. Skaitytoja Birutė siūlo juos pridengti kartonu ar storesniu popieriumi. Tokį dangtį patariama prispausti kokiu nors sunkesniu daiktu – taip kepami šašlykai būna minkšti ir sultingi. Birutė namuose šašlykų kepimui naudoja kirvį, tačiau galima naudoti net ir sunkesnę malką. Tad jau galite ruoštis iškyloms gamtoje. Skanaus!
Laukiame jūsų receptų

Dėkoju skaitytojai Birutei, kuri nepatingėjo ir atsiuntė savo šašlykų receptą. Siūlyčiau ir kitiems nesnausti, juk visi turite savo mėgiamiausių šeimoje gaminamų patiekalų šventiniam ir kasdieniam stalui. O gal turite tradicinių receptų, kuriais dalijatės iš kartos į kartą? Dar galite suspėti pasidalinti velykiniais receptais. Įdomiausių receptų autorių laukia redakcijos prizai. Atsiųstus receptus spausdinsime šeštadieniais „Šiaulių naujienose“. Receptus siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Į viršų