Ką tik iškepęs įdarytas upėtakis. Liko tik papuošti ir patiekti. Autoriaus nuotr.

Neseniai čia parsinešiau iš parduotuvės beveik dviejų kilogramų upėtakį, mat prekybininkai ir vėl akciją sumąstė, nupigino kažkiek šias žuvis. Geri tokie tie prekybininkai... Žinoma, jei upėtakis būtų pagautas laukinėje gamtoje, kur nors šiaurinėse platumose, tada kas kita. O krautuviniai dažniausiai auginami žuvų fermose ir šeriami augimą skatinančiais pašarais bei priedais, todėl kokybės požiūriu net akcijinė jų kaina dar yra per didelė... Vis dėl to šį kartą atidėkime biocheminius postringavimus į šalį ir kibkime į darbą.

Be 1,5 kilogramo upėtakio mums dar prireiks 1 didesnio svogūno, 1 paprikos, apie 200 g bet kuris rūšies grybų, 100 ml grietinėlės, 5 cm imbiero šaknies (jei imbiero skonio nepakenčiate - nebūtina), 5 skiltelių česnako, 1 citrinos, aliejaus kepimui, druskos, maltų juodųjų pipirų, grūstų kalendros grūdelių. Berods išvardinau viską... Na, dar šio bei to gatavo patiekalo dekoravimui, bet apie tai – baigiant pasakojimą.

Pirmiausiai žuvį reikėtų nuvalyti, pašalinti pelekus ir žiaunas. Viduje iš abiejų pusių įpjauti išilgai stuburo. Stuburą pašalinti. Paprastai tai daroma šitaip: suimti pirštų galais žuvies stuburkaulį, ir atsargiai, pajudinant, kelti į viršų centimetras po centimetro. Reikia žiūrėti, kad nugaros oda liktų nepažeista.

Vieną šoną ties žiaunomis įpjauti skersai: nuo žuvies pilvo iki vidurio linijos, kad jį būtų galima pakelti dedant įdarą. Žuvį iš vidaus pabarstyti druska, kalendromis ir pipirais.

Daryti įdarą: svogūną supjaustyti pusžiedžiais, o tada juos darsyk perpjauti pusiau - išeina dailūs neilgi šiaudeliai. Imbierą bei česnaką reikia nuvalyti ir gerai susmulkinti (galima sutarkuoti). Paprikai pašalinti sėklas, padalinti į 4 dalis ir taip pat supjaustyti plonais, neilgais šiaudeliais.

Svogūną pakepinti aliejuje. Po to sudėti grybus ir leisti drėgmės pertekliui išgaruoti. Tada sumesti papriką ir gerai viską pakepinti. Paskiausiai dėti imbierą ir česnaką.

Supilti grietinėlę. Pakaitinti. Netrukus masė ima tirštėti, todėl reikia energingai maišyti, kad nepridegtų. Pabarstyti druska.

Į riebalais suteptą skardą dėti kelis citrinos griežinėlius – ant jų bus dedama žuvis. Upėtakį prikemšti įdaro. Žuvies viršų sutepti aliejumi ir truputį pabarstyti druska. Aštriu peiliu pjauti skersines įpjovas maždaug kas 2–3 cm. Pašauti į 200 laipsnių temperatūros orkaitę 1 valandai.

Garnyrui tinka virtos arba keptos bulvės, ryžiai. Iškepusį upėtakį perkelti į didelę ovalią lėkštę, dekoruoti citrinos griežinėliais, vynuoginiais pomidoriukais bei šviežiais žalumynais. Galima patiekti ant salotų lapų – visa tai, kaip jau supratote, kulinaro fantazijos reikalas.

Skanaus.

Receptu dalijosi Romualdas BALIUTAVIČIUS

Į viršų