Tai labai sotus ir kaloringas patiekalas, skanus tiek ką tik iškeptas, tiek atvėsęs ir puikiai gali atstoti pagrindinį pietų patiekalą. O norintiems kažko lengvesnio patarčiau iš sudėties pašalinti tarkuotas bulves. Tik tiek. Visa kita nesikeičia.

Be abejo, grybų pyragui reikės... grybų. (Netikėtas minties vingis, ar ne?) O rudenį  grybų esama daug ir visokių. Likusius produktus be vargo  rasime namuose arba artimiausioje parduotuvėje.

Taigi čiumpame krepšius ir drožiame miškan grybauti. Ką rinksite, didesnio skirtumo nėra. Svarbu tik, kad grybai būtų valgomi. Aš, pavyzdžiui, paskutinįjį kartą pyragui panaudojau pusę litro nuvirtų lepšių. Tokio grybų kiekio mūsų patiekalui turėtų užtekti... Bet jeigu vien pagalvojus apie mišką jums linksta kojos, stipriau plaka širdis ir svaigsta galva (miške juk tyko laukiniai žvėrys, uodai ir kraujo ištroškusių erkių tuntai) – herojaus geriausia nevaidinti, o grybus nusipirkti. Dabar jų mieste pamatysi daugiau, negu kad būdamas girioje...

Taigi grybukai jau virtuvėje. Pirmiausia ką darome - juos nuverdame su trupučiu druskos ir paliekame rėtuke nuvarvėti.

Toliau darysime pyragui tešlą.

Nulupame 3-4 bulves - geriausios iš savo daržo, bet skanių radau "Lyros" prekybcentryje. Sutarkuojame burokine tarka. Į gilesnį dubenį dedame 400 g grietinės, 400 g lieso majonezo (iš tikrųjų galima naudoti bet kurį majonezą, o liesas rekomenduojamas tik kalorijų mažinimo sumetimais), įmušame 4 kiaušinius, pabarstome druska ir supilame 2-3 stiklinės miltų bei 2 šaukštelius kepimo miltelių. Viską gerai išmaišome šaukštu arba elektriniu „blenderiu” - tuo atveju, jeigu nenorite ilginti dienos - darbuotis šaukštu. Masė turi būti vienalytė, skystos grietinės konsistencijos.

Grybus kiek pasmulkiname ir pakepiname su rūkytais lašinukais (tinka ir aliejus) bei svogūnais nepamiršdami druskos ir maltų pipirų. Dėl kvapo galima įmesti truputį kalendros grūdelių arba kitų aromatingų prieskonių. Žinoma, persistengti neverta – saikas reikalingas ir kulinarijoje.

O dabar - smagiausioji dalis. Formuosime būsimąjį pyragą.

Kepimo skardą ar formą  sutepame riebalais. Tada supilame pusę tešlos masės ir tolygiai paskleidžiame. Ant viršaus pilame sluoksnį tarkuotų bulvių. Užberiame druskos arba bulvių prieskonių.

Kitas žingsnis – ant viršaus paskleidžiame kepintus grybus, o ant jų viršaus –  likusią tešlos masę. Beliko tolygiai paskleisti, pabarstyti kmynais ir pašauti orkaitėn maždaug 1 valandai.

Iškepusį grybų  pyragą rekomenduočiau truputį atvėsinti ir valgytojams patiekti ne anksčiau kaip po 15 minučių.

Prie grybų pyrago labai tinka sultinys ir kitokie karšti arba šalti gėrimai.

Grybų pyrago receptu bei kepimo ypatumais su jumis dalijosi Romualdas BALIUTAVIČIUS 
Į viršų