facebookgoogle twitter instagram youtube krepselis

darbo laikas

telefono nr el pastas

10

Dar nuo vaikystės prisimenu, kaip mama kepdavo grybukus didžiosioms šeimos šventėms - artimųjų vestuvėms, krikštynoms ar jubiliejams. Kaskart namuose pasklisdavo salstelėjęs kepinių aromatas, kuris prie langų viliodavo ir kiemo vaikus. Aš laukdavau pirmojo kepimo grybuko – paragauti, ar tikrai skanus, nors visada jie būdavo nepakartojamai skanūs.

Tiesa, šis ypatingai kruopštus darbas užtrunka, todėl visi grybukai būdavo atsakingai suskaičiuojami ir saugomi iki gaminimo proceso pabaigos. Dabar jau pati kepu šiuos skanėstus pagal mamos receptą, tik gana retai. Gal todėl jie tokie skanūs ir ypatingi.


Šiandien mano mylimiausio pusbrolio Donato vestuvės, ta proga su mama kepėme daug daug grybukų, riešutų ir voveraičių, todėl ir nusprendžiau su jumis pasidalyti šių skanėstų receptu. Kas jaučia nostalgiją šiems skanėstams, kuriuos kepė mama ar močiutė, bus proga ištraukti seniai naudotas formeles ir savo šeimą pradžiuginti naminiais saldumynais.


Tiesa, tokiam grybukų gaminimui būtina turėti formeles, kitaip nieko neišeis padaryti. Dauguma jas išlaikę dar nuo močiučių. Seniau nei vienos vestuvės nepraeidavo be šių skanėstų. Prisimenu skaniuosius kaštonus, bet, deja, jiems kepimo formos neturiu nei aš, nei mano mama. Jei turite įvairesnių formelių, šis grybukų receptas puikiai tiks.


Grybukams reikės:

  • 12 kiaušinių trynių,
  • 200 gramų cukraus,
  • 200 gramų sviesto arba kepinių margarino,
  • 200 gramų grietinės,
  • 400 gramų miltų,
  • vanilinio cukraus,
  • šaukštelio kepimo miltelių,
  • saujelės aguonų.

Glajui:

  • 500 gramų cukraus pudros,
  • 1 citrinos sulčių arba citrinos rūgšties,
  • 100 gramų kakavos.


Kadangi grybukų tešlai reikalingi tik kiaušinių tryniai, juos atskirkite nuo baltymo, tačiau niekur neišmeskite – baltymo prireiks grybukų dažymui. Kiaušinių trynius kartu su cukrumi gerai išsukti mediniu šaukštu – masė turėtų pašviesėti ir cukrus ištirpti. Margariną ar sviestą, nesvarbu ką naudosite, sutarkuokite stambia tarka ir sumaišykite su miltais bei kepimo milteliais. Miltus neskubėkite visus berti iš karto, geriau juos maišant įsijoti. Sumaišius dėkite grietinę, vanilinį cukrų.  Tešla turi būti nekieta, tačiau ir ne skysta – apvertus šaukštelį ji turi sunkiai tįsti. Geriau dėkite mažiau miltų – iškepus pirmą grybukų keptuvę galėsite patikrinti, ar gražiai kyla, vienodai kepa. Kepti patariu ant nedidelės ugnies, kad grybukų tešla tolygiai pasiskirstytų formelėse ir gerai iškeptų.


Iš tokio kiekio ingredientų man iškepa maždaug 67-70 grybukų, o šis atsakingas kepimo darbas trunka apie 2 valandas. Kai grybukai iškepa, kad būtų lygūs ir gražūs, peiliuku apgrandau iš formelės išlindusius ir prie grybuko prikepusius kraštelius. Tokie atsiranda daugiau įdėjus tešlos – man visada sunku tiksliai numatuoti, kiek dėti, todėl grybukų skaičius kaskart nevienodas. Jei įdėsite per mažai tešlos, grybukai iškeps tarsi apkramtyti – bekepant neišpildys formos.


Iškeptus ir atvėsusius grybukus galima ruošti dažymui. Cukraus pudrą sumaišykite su kiaušinio baltymu taip, kad masė būtų tiršta. Į ją būtina įpilti citrinos sulčių ar įdėti rūgščios druskelės, nes kitaip širdis apsals nuo cukraus. Jei norite, kad jūsų puošiamų grybukų koteliai būtų baltesni, naudokite rūgščią druskelę – ji labiau išbalina cukraus pudrą nei citrina, o maloni rūgštelė būna tokia pati.


O kad grybukus dažyti nepabostų, juos patariu dažyti šiltu glajumi. Tai galima padaryti dviem būdai, kurie jau ne kartą išbandyti – pašildyti karštoje garų vonelėje arba naudoti fondiu indą. Merkiant į pašildytą glajų grybukas greičiau nudžiūsta. Nepamirškite dar gerai nenudžiuvus glajui, grybuko kotuką pamerkti į aguonas – tai samanų imitacija.


Nudažius kotukus jau galima ruoštis grybų galvučių dažymui. Norite baravykų? Į tokią pačią baltymo su cukraus pudra masę įberkite kakavos. Kiek įdėsite, tokia spalva ir bus. Žiemą aš grybuko galvutes dažau tiesiog šokoladu – jie būna minkštesni – vasarą tai gana pavojinga – šokoladas tepa rankas ir nuo šilumos tirpsta, todėl cukraus pudra ir kakava puikiai tinka, nes netirpsta. Jei norite, kad jūsų grybukai būtų rožinės ar geltonos spalvos, pasirūpinkite maistiniais dažais. Spalvoti visada greičiau dingsta nuo vaišių stalo, nors vaikams sveikiau su kakava ar šokoladu dažyti grybukai. Štai ir viskas, skanaus!


Trapių ir burnoje tirpstančių grybukų receptu dalijosi Lina ABROMAVIČIENĖ



Kviečiame ir jus pasidalyti savo mėgiamais vasariškų patiekalų receptais, kuriais vaišinate savo draugus, giminaičius ypatingųjų švenčių metu ar tiesiog leisdami atostogas gamtoje. Visi atsiųsti receptai dalyvauja konkurse, kuriame galite laimėti redakcijos įsteigtų prizų. Mūsų konkursui tinka patys įvairiausi receptai. Receptus su jų nuotraukomis siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.arba tiesiog atneškite juos į redakciją (Aušros al. 48). Konkurse dalyvaujantys receptai bus spausdinami šeštadieniais „Šiaulių naujienose“.

Į viršų