Tai bene vienas iš pigiausių kasdienių mėsiškų valgių, padaromas kiek ilgiau nei per valandą.
 Dietologai ir kitokie mitybos specialistai vis pabrėžia, jog kasmet auga suvartojamos sveikesnės - baltos mėsos kiekiai (prie šios kategorijos priskiriama ir vištiena) tik, mano galva, pernelyg džiūgauti nevertėtų, kadangi tai rodo ne tiek pasikeitusį mūsų požiūrį į mitybą, bet, kas labiau tikėtina, jog dažnas tiesiog nebeįperka kitokios, brangesnės mėsos: jautienos, avienos ir pan.
 
Vienai porcijai užtenka vieno vištos ketvirčio (turint galvoje, jog nė vienas iš valgančiųjų nepasižymi Gargantiua apetitu). Atšilus orams turguje pirkti paukštieną, sakyčiau, darosi rizikinga, o nebrangios vištienos galima rasti "Lyros" prekybos centre.
 
Kaip ir dera, mėsą nuplauname, pašaliname užsilikusias padaigas bei kraujo krešulius ties nupjautuoju pakraščiu. Aš dar pašalinu ir vadinamąsias uodegėles – kai kalbama apie maisto švarą (jeigu tas žodis čia apskritai tinka) esu atkakliai priekabus ir nepakenčiu jokių dviprasmybių... (Beveik juokauju).
 
Norint ketvirčius galima per sąnarius padalyti pusiau – valgant bus lengviau dozuoti maisto kiekį ir nepersivalgyti (lietuvišku papročiu besistengiant lėkštėje nieko nepalikti), tačiau tai visai nebūtina. Kuomet vištienos paviršius nudžiūva (juk plovėme), ketvirčius įtriname smulkinto česnako, druskos, maltų kalendrų ir maltų juodųjų pipirų mišiniu. Aišku, galima naudoti ir kitus jums priimtinus prieskonius. Tada ketvirčius sudedame į kepimo skardą odelėmis į viršų, pabarstome kmynais ir pašauname 1 valandai į 180 laipsnių temperatūros orkaitę. Te pasišildo...
 
Labai gerai su šiuo patiekalu dera keptos bulvės. Nulupę jas supjaustome pailgais, nykščio storio gabalėliais, sudedame į dubenį, pabarstome druska, šliūkštelime aliejaus, nemažą žiupsnį kmynų ir gerai išmaišome, o tada suverčiame į skardą, kurioje kepa ketvirčiai. Paprastai aš pašaunu viską vienu metu. Gerai, kai bulvės sugula vienu sluoksniu ant skardos paviršiaus, nes, kaip pastebėjau, taip jos geriau iškepa. Jeigu bekepant bulves ima traukti prie skardos, įpilkite stiklinę vandens arba aukščiau kelkite skardą. (Kad neįvyktų skaudžių nesusipratimų, savo orkaitę reikia pažinti ne prasčiau kaip mylimą moterį). Nors dažniausiai skardoje prisirenka nemažai iš vištienos išsiskiriančių riebalų bei sulčių, todėl bulvės retai kada prisvyla.
 
Aš paprastai išsikepu didesnį kiekį ketvirčių, nes jie skanūs ir būdami atvėsę, galima iš jų pasidaryti skanią mišrainę su persikais, be to, šitaip ir dujų mažiau supleškinama.
 
Ką gi, po valandos skardos turinį serviruojame ir nešame ant stalo. Tikiuosi, kol kepė, jūs nepamiršote papjaustyti šviežių arba konservuotų daržovių – agurkėlių, pomidorų, paprikų? Na, ir puiku. 
 
Gero apetito!
 
Šį kasdienišką ir paprastą patiekalą jums pristatė Romualdas BALIUTAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Į viršų