Po šventinių vaišių, kai pabosta kramsnoti kimštas žąsis ir vėdarus, įdarytus karpius ar keptus kalakutus („Dieve, kada visa tai buvo?!” - sušuks dažnas), norisi ko nors nesudėtingo, greitai paruošiamo ir (labai svarbu!) nesunkiai virškinamo...
 Be to, jau vien nuo tos minties, jog dar reikės stovėti prie viryklės kelias valandas, kai kam prasideda alerginės reakcijos... Tada palankus metas prisiminti mišraines, juolab kad dabar ant vaišių stalo galima sudėti nepanaudotus maisto likučius. taip sakant, gamyba be atliekų, ekologiškas požiūris...
 
Ne, nesiūlysiu pasigaminti pas mus taip populiarios baltosios mišrainės (pernelyg dažna visokiomis progomis) arba mišrainės su burokėliais ir pupelėmis (sunkiai virškinama – kam tyčia komplikuoti padėtį?). Todėl tarpušvenčiu rekomenduoju išbandyti be galo gaivias graikiškas bulvių salotas, kurių vienintelis ir bene didžiausias trūkumas – prieš vartojant salotos turi pastovėti šaldytuve dvi paras. T. y. jas turėsite daryti iš anksto, tada, kai jų mažiausiai norėsis. Tačiau įžvalgi šeimininkė privalo žiūrėti ir į ateitį...
 
Kuriems galams salotas taip ilgai laikyti šaldytuve? Matyt tam, kad šiaip jau beskonės bulvės persigertų skoniais bei aromatais, nors, aišku, geriau į šį klausimą atsakytų graikai, tad klauskite jų.
 
Prie darbo!
 
Salotoms reikės 3-4 vidutinių su lupenomis virtų bulvių, 2 raudonųjų svogūnų, pluoštelio petražolių lapų ir krapų, alyvuogių (be kauliukų), trupučio citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, maltų juodųjų pipirų ir druskos. Viskas paprasta, pigu ir lengvai gaunama dargi pirmąją Naujųjų metų dieną...
 
Svogūnus supjaustome plonais griežinėliais ir dedame sluoksniu į plokščią didelę lėkštę. Pašlakstome šviežiai išspaustomis citrinos sultimis bei aliejumi. Kiek pilti – skonio dalykas. Svarbu rūgšties nepadauginti. Po to pabarstome prieskoniais, smulkintomis petražolėmis, krapais, druska.
 
Toliau dedame nuluptų bei plonais griežinėliais supjaustytų bulvių sluoksnį. Ir vėl šlakstome aliejumi bei citrinos sultimis, barstome prieskoniais... T. y. kaip ir pirmąjį sluoksnį.
 
Ant viršaus užberiame likusias žoleles (nepadauginti), nedidelę saują alyvuogių ir, pridengę, paliekame pastovėti šaldytuve 48 valandas.
Neturint citrinos, galima salotoms vartoti baltojo vyno actą.
 
Šis paprastas, tačiau skanus bei gaivus valgis turėtų įnešti įvairovės į mūsų vaišių išlepintus skrandžius, ir, kas ne mažiau svarbu, būtent tada, kai šito labiausiai reikia...
 
Graikiškų bulvių salotų receptu bei su tuo susijusiais pasamprotavimais pasidalijo Romualdas BALIUTAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Į viršų