10

Autorės nuotr.


Šį kartą receptų konkursui pristatysime netradicinį saldumyną, kuris gaminamas šimtametės šiaulietės Stanislavos Baranauskienės namuose. Šimtametės dukra Angelė Bakanienė šiais gardžiais morkų saldainiais vaišina savo artimuosius ne tik ypatingų švenčių proga, bet ir be jokios progos svečius, kurie apsilanko jų namuose. Jūsų vaikai nemėgsta daržovių? Vietoj jų renkasi saldainius ar pyragus? Tad siūlome išbandyti šį morkų skanėsto receptą ir nustebinti savo šeimą. Bus ir nauda vaikui, o ir įkalbinėti valgyti šių skanėstų tikrai nereikės. Morkos – turtingiausias vitamino A šaltinis. Jis labai naudingas gydant įvairias ligas. Morkų sultys gana saldžios, todėl lengvai gali būti maišomos su kitų vaisių sultimis, kaip šiame recepte – su apelsinų sultimis. Tad siūlau suskubti ir išmėginti morkų saldainių receptą. Pats gaminimo procesas paprastas ir gana greitas. Reikės tik pakentėti, kol morkų saldainiai sustings.

Morkų saldainiams reikės:

  • 3 apelsinų,
  • 1,5 kilogramo morkų,
  • 150 gramų želatinos,
  • 100 gramų cukraus.

Morkas geriausiai sutarkuoti bulvių tarkavimo mašina. Kuo smulkesni bus morkų tarkiai, tuo saldainiai skanesni. Į morkų tyrę įtarkuokite vieno apelsino žievelę, o apelsinus išspauskite sulčiaspaude. Apelsinų žievelė saldainiams suteiks ryškesnio aromato. Į masę įmaišykite cukrų. Jei norite, kad saldainiai būtų gaivesni, cukraus nedėkite. Saldumo visai pakaks ir nuo pačių morkų. Belieka pasiruošti želatiną. Į puodą įpilkite apie stiklinę vandens ir suberkite želatiną. Kaitinant gerai maišykite tol, kol želatina ištirps ir pasirodys pirmieji burbuliukai. Tik neužvirinkite, nes antraip jūsų morkų saldainiai taps morkų koše, kuri visai nestings. Želatiną atsargiai įmaišykite į morkų masę. Tada pasirinkite indą, kuriame paliksite saldainius stingti. Aš naudojau stiklinę stačiakampę kepimo formą. Jūs į savo pasirinktą formą supilkite ir vienodai paskirstykite masę, kad sustingusius morkų saldainius būtų galima pjaustyti kaip tik norite. Jei labai greitai norite sulaukti galutinio varianto, morkų saldainių masę 15 minučių įdėkite į šaldymo kamerą, jei ne taip skubate – reikės bent 2–3 valandų. Manau, kad šie saldainiai patiks visai šeimai, o kai jie tokie gaivūs ir skanūs, galėsite valgyti kiek, kiek tik norėsis. Skanaus!


Gaivių morkų saldainių receptą užrašė Lina ABROMAVIČIENĖ


Primename, jog vis dar vyksta receptų konkursas. Jau kitą šeštadienį skelbsime dar vieną nugalėtoją, kuriam atiteks Alan Bradley knygos „Saldumas pyrago dugne“ pirmoji dalis. Abi dalys atiteks labiausiai nusipelniusiam aktyviausiam receptais besidalijančiam dalyviui konkurso pabaigoje. Prizai išties puikūs. Suskubkite ir sudalyvaukite mūsų konkurse. Tikriausiai namuose pilna sodo gėrybių, iš kurių gaminate įvairiausių patiekalų savo šeimai. Galbūt turite firminių receptų, kuriais stebinate artimuosius? Savo receptus su jų nuotraukomis ir trumpa istorija, iš kur receptas atkeliavo į jūsų namų virtuvę, siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tiesiog atneškite juos į redakciją (Aušros al. 48). Konkursui atsiųstus receptus spausdiname kiekvieną šeštadienį „Šiaulių naujienose“.

Į viršų