2013-04-06 23

O čia Zinos Z. receptas tiems, kurie pavasarį pasitinka be dietų ir mėgsta pasmaguriauti. Eklerai nors ir daug laiko bei kantrybės reikalaujantis desertas, savo skoniu sužavi net mažiausiuosius smaližius, tad siūlome išbandyti šį skaitytojos eklerų recepto variantą.
Autorės nuotr.

Eklerams pasigaminti reikės: 200 mililitrų vandens, 100 gramų sviesto,160 gramų miltų, 3-4 kiaušiniai (užtenka 3 didelių), 1 šaukšto cukraus, 0,3 arbatinio šaukštelio druskos. Kremui: 200 mililitrų 35 procentų riebumo grietinėlės, 200 gramų kreminės arba paprastos varškės, 4 šaukštų cukraus.

Vandenį, supjaustytą sviestą, cukrų, druską pilkite į puodą ir užvirinkite. Tada sumažinkite ugnį iki vidutinės, nenuimdami nuo viryklės puodo, suberkite miltus ir intensyviai maišykite šluotele, kol masė atšoks nuo puodo sienelių ir sušoks į gumulą. Tada jau galima nukelti puodą nuo viryklės ir palikti miltų plikytą masę kelias minutes atvėsti. Tuomet į tešlą įmuškite po vieną kiaušinį ir lėtai, bet gerai maišykite. Tešla turi būti minkšta, blizganti, elastinga, bet tvirta, pakankamai gerai laikanti savo formą. Todėl žiūrėkite, kiek kiaušinių reikia įmušti, nes kiekvieni miltai skirtingai sugeria drėgmę. Jei tešla jau reikiamos konsistencijos, daugiau kiaušinių nebedėkite. Jei kartais įmušėte per daug kiaušinių ir tešla pasidarė pernelyg skysta, grąžinkite puodą ant viryklės ir dar maišydami pakaitinkite tešlą, kol ji sutirštės, bet nepermaišykite ir neperlaikykite.
Pasiruoškite skardą kepimui. Po vieną šaukštą tešlos dėkite ant kepimo skardoje patiesto popieriaus. Eklerų kepimui orkaitė turi būti labai gerai įkaitinta. Eklerus reikia kepti apie 25 minutes 210 laipsnių karštumo orkaitėje, kol jie pradeda gražiai ruduoti ir susidaro plutelė. Tuomet sumažinkite šilumą iki 180 laipsnių ir kepkite dar apie 10 minučių. Išjunkite orkaitę ir neatidarę durelių palikite eklerus orkaitėje atvėsti – apie 20–30 minučių. Skaitytoja sako, kad kepimo laikas priklauso nuo eklerų dydžio. Jei darysite mažesnius eklerus – trumpinkite kepimo laiką. Tiesiog stebėkite, kada jie pradeda ruduoti. Kol eklerai keps, pasiruoškite kremą. Iki standumo išplakite grietinėlę su cukrumi ir sumaišykite su varške. Jei naudosite paprastą varškę, ją pertrinkite per sietelį. Kai eklerai atvės, juos perpjaukite ir sutepkite kremu. Eklerus skaniausia valgyti, kai jie šiek tiek pastovi, o kremas susigeria į jų kietą plutelę ir taip jie suminkšėja. Tad pasigaminę eklerus iš vakaro, jau kitą dieną galėsite lepintis tikrai dangiško skonio desertu. Skanaus!

Į viršų