Pradėsime nuo sumuštinių. Pirmiausia paskrudiname baltos forminės duonos, prieš tai ją supjaustę stačiakampiais. Tai atliekame elektrinėje skrudintuvėje arba orkaitėje, po to įtriname česnaku.

Kitas etapas – darome aptepą. Tam burokine trintuve sutarkuojame vieną didesnę morką ir panašų kiekį cukinijos. Žinoma, prieš tai cukiniją nulupame bei pašaliname sėklas. Peiliu susmulkiname
 
vieną svogūną ir pusę paprikos. Nepakenks nedidelis pluoštelis žalumynų – petražolių bei krapų.
 
Pradedame smagiausiąjį gamybos etapą – kepimą. Iš pradžių keliuose šaukštuose aliejaus pakepiname svogūną, kol tas pagels iš malonumo. Į likusius riebalus sudedame morkas ir pakepiname maišydami keletą minučių. Tada sudedame keptuvėn paprikas ir cukiniją. Kepame vis pamaišydami, kol daržovės suminkštėja, o prieš pabaigą sumetame pjaustytus žalumynus, pasūdome, paprieskoniuojame. Tam tinka karis, malti pipirai ir kiti jūsų mėgstami prieskoniai.
Masei pravėsus ja aptepame paskrudintus duonos gabalėlius. Prie šitų sumuštinių galima išsivirti žaliosios, žolelių bei kitokios natūralios arbatos, ir ne tik. Kadangi keptų daržovių sumuštiniai puikiai tinka ir lengviems pusryčiams, viską galima pasiruošti iš vakaro (rytą retas kuris turime daug laiko virtuvei), o prieš valgant - tik aptepti duonos riekutes kepintomis daržovėmis.
 
O dabar kitas kasdieniškas patiekalas – cukinijų „laiveliai“.
 
Pirmiausia reikės keleto ne itin didelių cukinijų (tinka ir aguročiai). Jas nuplauname, nulupame ir perpjauname išilgai.
 
Peiliu ir šaukštu išskobiame minkštąją dalį (nepainioti su baldais!) bei sėklas. Tada puseles sudedame į didesnį puodą bei apverdame pasūdytame vandenyje. Svarbu nepervirti: cukinijų puselės turi būti pakankamai kietos, idant galėtume su jomis atlikti visas tolesnes manipuliacijas.
 
Ruošiame įdarą: pakepiname aliejuje svogūną. Kai pagelsta, svogūno gabaliukus išgriebiame ir sudedame tarkuotas morkas. Toliau kepame, kol jos suminkštės.
 
Kitas žingsnis – kitoje keptuvėje pakepiname svogūną, sudedame stiklinę smulkiai sukapotų voveraičių (šviežių, šaldytų arba marinuotų). Žinoma, tiks ir kitokie valgomieji grybai. Ir kiaulienos faršą. Pabarstome druska, pipiraičiais ir pakepiname.
 
Cukinijų „laivelius“ dedame į riebalais suteptą skardą. Jų „triumus“, t. y. vidų, pripildome ką tik pasigamintos masės. Pabarstome smulkintais žalumynais bei tarkuotu sūriu ir pašauname orkaitėn. Priklausomai nuo orkaitės savybių, kepame apie 20-30 minučių. Jeigu cukinija sena ir manote, kad ji keps ilgiau, sūrį ir žalumynus užbarstome tik likus maždaug 15 minučių iki kepimo pabaigos.
 
Atskirai išsiverdame bulvių košės, susirandame raugintą agurkėlį... Tikrai neprastai.
 
Jeigu patiekalu vis tik vaišinsite svečius, „laivelius“ galima dar padekoruoti, iš medinio iešmelio ir salotos lapo padaryti burę, iš bulvių košės – bangas, ir pan.

Receptais pasidalijo Romualdas BALIUTAVIČUS

Į viršų