facebookgoogle twitter instagram youtube krepselis

darbo laikas

telefono nr el pastas

11

Ar jau jūsų darže užderėjo cukinijos, kurios jau tinkamos gaminti įvairiausiems patiekalams? Konservuojate ir plušate virtuvėje ruošdami daržoves žiemai? Atsipūskite trumpam ir... pasiruoškite cukinijų šventei.

Ar žinojote, jog dryžuotose cukinijose yra vitamino C ir šias, turtingas kalio bei vario, daržoves rekomenduojama vartoti sergant įvairiausiomis ligomis ar grožio procedūroms? Be to, medikai teigia, jog cukinijos gerina žarnyno peristaltiką, todėl labai sveika jas valgyti. Šiandien pristatome mūsų skaitytojos Jurgitos Semionovienės konkursui atsiųstų cukinijų laivelių su ryžiais ir pomidorais receptą, kuris ne tik gardus, bet ir labai sveikas, todėl siūlau išbandyti, kol darže dar neperaugo cukinijos.


Cukinijų laiveliams pagaminti reikės:

  • 5 mažų cukinijų arba 2 didesnių,
  • 100 gramų ryžių,
  • 2 didelių morkų,
  • 2 pomidorų,
  • 2 vištos filė arba 400-500 gramų kitos maltos mėsos,
  • 300-400 gramų mėgiamo fermentinio sūrio,
  • 50 mililitrų aliejaus,
  • 100 gramų sviesto, druskos ir pipirų.


Pirmiausia Jurgita pataria pasiruošti cukinijas – jas perpjauti pusiau išilgai ir šiek tiek išskobti – kad būtų vietos kaip valtelėje, į kurią vėliau sudėsime įdarą. Kad valtelė netaptų kiaura, palikite centimetro storio sieneles. Dalį minkštimo palikite – jį panaudosite įdarui. Išskobtą cukiniją supjaustykite plonais šiaudeliais, jei tai įmanoma.


Svarbus momentas – teisingai pasiruoškite ryžius. Dar nevirtus ryžius užpilkite šaltu vandeniu. Tada sudėkite į puodą ir gausiai užpilkite verdančiu vandeniu. Ryžius šiek tiek pasūdykite, įberkite pipirų ir pavirkite ant kaitrios ugnies. Kai ryžiai užverda, puodą uždenkite rankšluosčiu. Po kelių minučių patikrinkite, ar jau suminkštėjo ryžiai. Taip paruoštus ryžius Jurgita pataria perkošti per sietelį ir perpilti šaltu vandeniu, kad išsiplautų krakmolas ir ryžiai nebūtų lipnūs.


Tada galime ruošti įdarą. Morkas supjaustykite plonais šiaudeliais. Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus, įdėkite šaukštą sviesto, suberkite morkas ir gerai pakepinkite. Baigiant kepti, sudėkite cukinijų minkštimą. Kai daržovės apskrunda, Jurgita pataria jas suberti į storai popieriniu rankšluosčiu išklotą indą, kad susigertų riebalų perteklius.


Atėjo laikas mėsai – šiame recepte galima naudoti kokią norite mėsą, žinoma, geriau naudokite tą, kurią mėgstate jūs ir jūsų šeimą. Jurgita pataria naudoti vištieną, nes visiems patinka, nors pati pastarąjį kartą gamino su kiauliena. Jei gaminsite su vištiena, krūtinėlę supjaustykite kuo siauresnėmis juostelėmis ir jas pakepinkite kartu su sviestu bei šiek tiek aliejaus keptuvėje. Jei naudosite kiaulieną – rinkitės geriau maltą. Ją taip pat pakepinkite.


Jurgita pateikdama receptą minėjo, jog gaminant šį patiekalą reikia „pažaisti“ su cukinijomis. Cukinijų laivelius Jurgita keletui minučių siūlo paguldyti į verdantį pasūdytą vandenį. Tada atsargiai ištraukti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.


Tada dideliame puode sumaišykite daržoves, mėsą ir ryžius. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Šia mase pripildykite cukinijų laivelius, o ant viršaus apdėliokite pomidorų griežinėliais. Laivelius, kad gerai keptų ir neprisviltų, dėkite į sviestu išteptą kepimo skardą ir kepkite 20-25 minutes 190 laipsnių orkaitėje.


Kepdami šakute patikrinkite cukinijų laivelius, kad kepdami jie per daug neištižtų.
Kol laiveliai keps, stambiai sutarkuokite sūrį. Iškepusius cukinijų laivelius gausiai apibarstykite tarkuotu sūriu ir dar pašaukite į orkaitę. Tik trumpam – kol sūris gerai išsilydys. Skanaus!
Tiesa, šiam patiekalui papuošti ir pagardinti tinka abrikosai. Jei mėgstate šiuos vaisius, galite išbandyti – jie cukinijų laiveliams suteiks salstelėjusį skonį.

Jurgitos cukinijų laivelių receptą užrašė Lina ABROMAVIČIENĖ


Vis dar vyksta vasariškų patiekalų receptų konkursas. Džiaugiamės, kad noriai dalyvaujate ir siunčiate savo receptus su nuotraukomis. Laukiame pačių įvairiausių receptų. Įdomiausiam atiteks Alan Bradley knygos „Saldumas pyrago dugne“ pirmoji dalis. Abi dalys atiteks labiausiai nusipelniusiam konkurso pabaigoje. Prizai išties puikūs. Suskubkite ir sudalyvaukite mūsų konkurse. Jau prasidėjo konservavimo sezonas, galbūt turite firminių receptų, kaip daržoves paruošti žiemai? Konkursui tinka patys įvairiausi receptai.
Savo receptus su jų nuotraukomis siųskite elektroniniu paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tiesiog atneškite juos į redakciją (Aušros al. 48). Konkursui atsiųsti receptai bus spausdinami šeštadieniais „Šiaulių naujienose“.

Į viršų