Romualdas BALIUTAVIČIUS

Savito aromato kalendros grūdeliai seniai užėmė deramą vietą virtuvėje tarp kitų prieskonių. Tačiau šis augalas taip pat yra ir vaistas. Užsiauginti kalendrų galima net buto sąlygomis. Plačiau apie tai pasakoja Šiaulių universiteto vyresnioji gėlininkystės specialistė Aldona Grišaitė.
Kilmė ir paplitimas

Kalendra – vienmetis augalas, išstypstantis iki 80 centimetrų. Žydi vasaros antroje pusėje, o vaisiai – smulkūs grūdeliai - subrestą rugpjūčio-rugsėjo mėnesį.
Kalendros tėvynė – Viduržemio jūros kraštai, tačiau dabar šis augalas sutinkamas ne vien Europoje, bet ir Afrikoje, Amerikoje, Azijoje.

Auginimas

Anot A. Grišaitės, kalendras geriausia auginti derlingoje priesmėlio arba priemolio dirvoje, saulėtoje vietoje. Sėjama anksti pavasarį arba vėlai rudenį, 3-5 centimetrų gylyje. Prieš sėjant dirvą reikia patręšti mėšlu bei mineralinėmis trąšomis. Sėklos sudygsta per 2-3  savaites. Priežiūra niekuo ypatingu nepasižymi: ravimos piktžolės, purenami tarpueiliai ir t. t. Lietuvos klimatinėmis sąlygomis kalendros auga gerai.

Džiovinimas

„Kalendrų vaisiai (grūdeliai) renkami vasaros pabaigoje – rudens pradžioje, kai paruduoja. Džiovinama lauke, o jeigu oras prastas – gerai vėdinamoje patalpoje arba taikant aktyviąją ventiliaciją, be ne aukštesnėje kaip 30 laipsnių temperatūroje. Paruošta žaliava laikoma maišeliuose. Tinka vartoti iki 4 metų”, - pasakoja A. Grišaitė.

Vartojimas

Vyresniosios gėlininkystės specialistės teigimu, kalendrų vaisiuose esama eterinio aliejaus, biologiškai aktyvių medžiagų, kurie naudojami užpilams, milteliams, eteriniam aliejui gaminti. Preparatai pasižymi apetitą bei virškinimą gerinančiomis savybėmis, varo šlapimą, skatina skrandžio ir tulžies veiklą, žaizdų gijimą, malšina skausmą, stabdo mikroorganizmų dauginimąsi. Kalendros arbata mažina vidurių pūtimą. Tačiau reikia atminti, jog kai kurie asmenys gali būti alergiški kalendrai”.

Blakinė kalendra – puikus, nuo seno vartojamas prieskonis bei medingasis augalas. Kalendros sėklos vartojamos mėsos, žuvies, žvėrienos, grybų bei daržovių patiekalams paskaninti. Šio augalo grūdeliais taip pat aromatizuojama duona, konditerijos gaminiai, padažai ir marinatai, sūriai, netgi alus bei likeriai. O eterinis kalendros aliejus rado pritaikymą parfumerijoje.

Į viršų