Vilnius, gruodžio 9 d. (ELTA).
Nuo šių metų gruodžio 11 d. įsigalioja nauja Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo (TPVCA) draudimo tvarka. Pagal ją penkis kartus išauga draudimo sumos dėl eismo įvykio metu padarytos žalos asmeniui ir jo sveikatai, turtui ir išmokos už patirtą neturtinę žalą. 

Draudimo sumos dėl žalos asmeniui ir jo sveikatai pagal naująją tvarką padidėja nuo 1,72 mln. litų iki 8,62 mln. litų, už automobilio padarytą žalą turtui išauga nuo 345 tūkst. litų iki 1,72 mln. litų, už neturtinę žalą didėja nuo 3,45 tūkst. litų iki 8,62 tūkst. litų. Nauja tvarka bus taikoma automatiškai visoms galiojančioms TPVCA sutartims ir sutarčių perrašyti nereikės.

"Mūsų praktikoje yra pasitaikę atvejų, kai eismo įvykių metu buvo padaroma didelė žala turtui ir iki šiol galiojusios draudimo sumos ją dengė tik iš dalies. Pavyzdžiui, vairuotojui susidūrus su traukiniu, naujam lokomotyvui buvo padaryta 600 tūkst. litų suma, o draudimas dengė tik 345 tūkst. litų. Pagal naują tvarką, draudimo sumos užteks padengti ir itin brangioms transporto priemonėms padarytą žalą", - teigia "PZU Lietuva" produktų ir rizikos valdymo departamento direktorius Edvardas Skupas.

Įsigaliojus naujoms draudimo sumoms neapsidraudę vairuotojai lieka be padidintos draudimo apsaugos ir didėja rizika, jog sukėlus eismo įvykius jiems tektų dengti didesnius nuostolius savomis lėšomis.

"PZU Lietuva" užsakymu šių metų vasarį atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad apie 6 proc. vairuotojų svarstė galimybę atsisakyti TPVCA draudimo. "PZU Lietuva" ekspertų teigimu, dėl suprastėjusios ekonominės situacijos antrąjį šių metų pusmetį padaugėjo vairuotojų, kurie taupo ir važinėja neapsidraudę.

"Prognozuojame, kad šiuo metu Lietuvos keliais važinėja apie 100 tūkst. neapsidraudusių vairuotojų", - teigia E. Skupas.

Pagal draudimo įmokas per dešimt šių metų mėnesių (sausį-spalį) TPVCAD yra populiariausia draudimo grupė, užimanti 24,3 proc. ne gyvybės draudimo rinkos. Per dešimt šių metų mėnesių Lietuvoje buvo sudaryta 1,93 mln. draudimo sutarčių. Be to, TPVCA privalomojo draudimo sutartys sudaro 57 proc. visų šalyje sudarytų ne gyvybės draudimo sutarčių.

Per dešimt 2009 m. mėnesių "PZU Lietuva" išmokėjo 34 mln. litų draudimo išmokų pagal TPVCAP draudimo sutartis. Didžiausias išmokas bendrovė išmoka Lietuvos vairuotojų užsienyje sukeltų eismo įvykių žaloms kompensuoti. Viena didžiausių išmokėtų žalų užsienyje siekė 6,9 mln. litų. 
Į viršų