Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos "Transeksta" specialistams patikrinus 3046 automobilius, paaiškėjo, kad net 84 proc. jų turi techninių trūkumų.

Eltos nuotr.

Vilnius, gruodžio 11 d. (ELTA).
Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos "Transeksta" specialistams patikrinus 3046 automobilius, paaiškėjo, kad net 84 proc. jų turi techninių trūkumų.

Tokie yra lapkričio 23-gruodžio 5 dienomis rengtos akcijos "Būk saugus - pasitikrink ratus" rezultatai.

Technikos ekspertai bei automobilių servisų meistrai taip pat atkreipia dėmesį, kad sąlyginai seni - daugiau kaip 10 metų - automobiliai, net ir sėkmingai įveikę techninės apžiūros centrų (TAC) filtrus, po gana trumpo laiko vėl reikalauja priežiūros.

Stebėjimai rodo, kad priklausomai nuo eksploatacijos intensyvumo ir sąlygų techninės charakteristikos nepakitusios išlieka vidutiniškai tik apie 6 mėnesius. Jei mašina vėliau nesulaukia kvalifikuotos profilaktinės pagalbos ir yra naudojama tol, kol ją pavyksta išvairuoti į kelią, jau po pusmečio ji pradeda kitiems eismo dalyviams kelti maždaug pusantro karto didesnį pavojų nei techniškai tvarkingas automobilis.

Sąlyginai dideles apkrovas gaunančios senos mašinos būklė maždaug po dvejų metų eksploatacijos - tiek, kiek galima legaliai važinėti neužsukus į TAC, saugaus eismo ir aplinkosaugos požiūriu tampa kritiška. Neatsitiktinai, pačiais grubiausiais skaičiavimais, vien tik dėl techninių priežasčių kasmet įvyksta iki 5-7 proc. avarijų.

Akcijos "Būk saugus - pasitikrink ratus" metu surinkti duomenys šiuos nuogąstavimus dar kartą patvirtino. Viso labo 16 proc. patikrintų automobilių buvo be trūkumų. Beveik visose apskrityse į TA centrus atvyko mašinų, kurias pagal aptiktus defektus ekspertai apskritai uždraudė eksploatuoti. Vilniuje buvo 6, o Šiauliuose - 5 tokie atvejai.

Pasak asociacijos "Transeksta" direktoriaus Gintauto Šlėderio šįkart dažniausiai fiksuoti apšvietimo ir šviesos sistemos gedimai. Tokių problemų turėjo beveik 45 proc. akcijos metu patikrintų automobilių. Specialistų teigimu, blogai sureguliuoti, nešvarūs, sugadintais reflektoriais ar sklaidytuvais žibintai nėra "smulkmena". Jie akina kitus eismo dalyvius, o grėsmė nepastebėti kelkraščiais judančių pėsčiųjų bei dviratininkų, ypač, jei šie neturi atšvaitų ar žibintų, išauga net keletą kartų.

Taip pat rimtais nemalonumais gresia stabdžių sistemos defektai. Šios akcijos metu nustatyta, kad penktadalio tikrintų automobilių stabdžiai neatitinka reikalavimų, o beveik 14 proc. - turi didelių trūkumų. Net 12 proc. akcijos metu patikrintų automobilių varikliai gerokai viršijo maksimalias leistinas taršos normas.

Anot "Transeksta" specialistų, tvarkingiausiais automobiliais važinėja Alytaus apskrities žmonės: net 83 proc. čia patikrintų mašinų neturėjo didelių trūkumų.
Į viršų