Nuo ateinančių metų miesto autobusams gamtinės dujos bus be akcizo, jeigu tam pritars Seimas.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Akcizų įstatymo papildymo projektui, kuriuo siūloma nuo 2011 m. sausio 1 d. gamtines dujas, kurias vietinio (miesto ir priemiestinio) reguliaraus susisiekimo autobusai naudoja kaip variklių degalus, atleisti nuo akcizų.

Be to, šiuo pasiūlymu siekiama sudaryti sąlygas vietinio susisiekimo paslaugų savikainai mažinti. Toks sprendimas yra racionalus, nes kartu susidarytų prielaidos ir valstybės bei savivaldybių biudžetų išlaidų mažėjimui. Kadangi viešojo transporto paslaugos iš dalies yra apmokamos iš valdžios sektoriaus lėšų, pavyzdžiui, už lengvatine kaina parduodamus bilietus, vežėjų išlaidos (negautos pajamos) yra kompensuojamos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų. Taigi sumažėjus vietinio susisiekimo paslaugų savikainai, mažiau lėšų reikėtų ir vežėjų išlaidoms kompensuoti, teigiama Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Šiuo metu visos gamtinės dujos naudojamos kaip variklių degalai yra apmokestinamos 758 litų už 1000 kubinių metrų akcizu.

Finansų ministerijos skaičiavimais, jei šiam kurui nebūtų taikomi akcizai, tai 1 kubinis metras gamtinių dujų galėtų atpigti apie 0,92 lito ir kaina būtų 1,77 lito, o gamtinių dujų sąnaudos vienam nuvažiuotam kilometrui sumažėtų 0,71 lito.

Taip pat tikimasi, kad sumažėjusi dujų kaina autobusų įmones skatintų atsisakyti dyzelinių degalų ir pereiti prie dujų, o tai sumažintų ir oro taršą.

Pasak Vyriausybės spaudos tarnybos, projektas buvo derinamas su ekonominiais ir socialiniais partneriais, jam pritarė Lietuvos savivaldybių ir Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos.

Įstatymo projektui dar turės pritarti Seimas.
ELTA 
Į viršų