Vokietijos automobilių gamintojo BMW sportinių automobilių „M“ padalinys patobulino naująjį sportinį visureigį „BMW X5“ ir sportinį kupė visureigį „BMW X6“. Rezultatas – visureigiai, kelyje besielgiantys kaip sportiniai automobiliai su galingiausiais BMW istorijoje varikliais, montuojamais į visais ratais varomus BMW. Naujieji „X5 M“ ir „X6 M“ komplektuojami su benzininiais 4,4 l darbinio tūrio V8 varikliais, su kuriais visureigiai 100 km/val. greitį pasiekia vos per 4,2 sekundės.

„Prieš penkerius metus pirmą kartą „BMW M“ padalinio patirtį pritaikius visų varančiųjų ratų „BMW X“ modeliuose gavome aukščiausius klasėje dinamiškumo rodiklius. Naujosios kartos modeliai nedaro jokių išlygų rašydami naująjį „X5 M“ ir „X6 M“ modelių istorijos puslapį – jie yra dar dinamiškesni, ekonomiškesni ir vairuotojams suteikia karščiausias emocijas“, – sakė oficialaus BMW importuotojo Lietuvoje bendrovės direktorė Rasa Klimavičiūtė.
Po naujųjų visureigių variklio dangčiu sukasi nauji „M TwinPower Turbo“ varikliai, kurie išvysto 423kW/575AG – 4 proc. daugiau nei ankstesnieji modeliai. Kiek daugiau – 10 proc. – ūgtelėjo naujųjų „X5 M“ ir „X6 M“ sukimo momentas. Naujieji modeliai išvysto 750 Nm sukimo momentą, kuris jaučiamas labai plačiame 2 200 – 5000 apsisukimų per minutę diapazone.
Dar vienas naujųjų visureigių sportinio charakterio įrodymas – Dinaminė stabilumo kontrolė, kuri leidžia vairuotojams rinktis iš trijų važiavimo režimų. Be standartinių įjungta / išjungta režimų BMW į „X5 M“ ir „X6 M“ įdiegė „M Dynamic Mode“ režimą. Šis saugiai kontroliuoja nepakankamą pasukamumą (angl. udersteer) ir per didelį pasukamumą (angl. oversteer), bet leidžia ratams prasisukti šiek tiek daugiau ir vairuotojui įvykdyti lengvą šonaslydį. Jei sistemos užfiksuos pavojų, jos įsiterps ir automobilį grąžins į reikiamą trajektoriją.
Nors naujieji modeliai tapo galingesni, jų kuro suvartojimą BMW pavyko sumažinti net penktadaliu. Dabar „BMW X5 M“ ir „BMW X6 M“ 100 kilometrų suvartoja nuo 13,9l/100km iki 11,1l/100km. Su standartine 8 laipsnių „M Steptronic“ transmisija ir „Drivelogic“ sistema „BMW X5 M“ ir „BMW X6 M“ iki 100km/val. įsibėgėja per 4,2 s ir pasiekia maksimalų 250 km/val. greitį.
Gatvėje naujieji „BMW X5 M“ ir „BMW X6 M“ atpažįstami ir pirmo žvilgsnio. Nuo standartinių modelių juos išskiria sportinį charakterį išduodančios didesnės oro paėmimo angos, šoninės „žiaunos“ su modelio pavadinimu, tipiniai M stiliaus šoniniai veidrodėliai ir keturių galinių išmetimo vamzdžių sistema. „M“ automobilių fanai naujuosius modelius iškart atpažins iš išskirtinių „M“ 20 colių lengvo lydinio ratlankių arba „M“ ortakio, kuris montuojamas ant „BMW X6 M“.
Vairuotojui apie tai, kad jis vairuoja „M“ automobilį neleis pamiršti „M“ simbolika ir priedai automobilio salone. Tiek „BMW X5 M“, tiek „BMW X6 M“ sumontuoti specialūs „M“ prietaisų skydeliai, „M“ odinis sportinis vairas su už jo sumontuotomis aliumininėmis pavarų perjungimo svirtelėmis, „M“ pavarų perjungimo svirtis centrinėje konsolėje bei elektra valdomos „M“ sportinės sėdynės. Papildomai vairuotojai galės užsisakyti ant priekinio stiklo projektuojama ekraną, kuriame rodoma pavara, variklio apsukos ir rekomendacijos, kada perjungti pavaras.

Parengė Laima SIMAITYTĖ

 

Į viršų