Valdžia siekia patvirtinti techninės užduoties projektą, kad nuo 2016 m. gruodžio 1 d. riebalų rūgščių metilo esteris (RRME) būtų maišomas ne tik į vasarai, bet ir į žiemai skirtą dyzeliną.

Jorūnė DAUNORIENĖ
Šiuo metu nustatyta, kad Lietuvoje į dyzeliną privaloma pilti iki 7 proc. RRME.
Išimtis padaryta tik žiemos laikotarpiui (nuo gruodžio 1 d. iki vasario 28 d.), kurio metu į 1 ir 2 klasės arktinį dyzeliną RRME maišyti nebuvo privaloma. Tačiau dabar siekiama įteisinti, kad į žiemai skirtą dyzeliną būtų privalomai įmaišoma 5 proc. tūrio RRME. Įvedus šią prievolę Lietuvoje kuro kaina pakiltų apie 2,2 ct/l.
Lietuviškų degalinių atstovų teigimu, toks sprendimas skaudžiai paveiks visų dyzeliną naudojančių automobilių savininkus, nes žiemą automobilių bakuose nusėdęs RRME užkemša degalų filtrus ar visai „užšaldo“ variklius.
Anot jų, vasarą naudojamas dyzelinas su įmaišytu RRME – liaudyje vadinamais biodegalais – nedaro tokios žalos automobiliams, kokią gali sukelti žieminis dyzelinas, maišytas su RRME. Ilgą laiką žemoje temperatūroje sandėliuojamas dyzelinas su RRME, dėl skirtingų sudedamųjų dalių tankio, išsisluoksniuoja, o RRME, būdamas sunkesnis už dyzeliną, nusėda į talpų dugną, kur sudaro sutirštėjusias nuosėdas.
Jos greitai užkemša transporto priemonių degalų filtrus, kurie net naujausiose transporto priemonėse nėra pritaikyti filtruoti tokios konsistencijos skystį.
Tai šalyje gali sukelti nesuvokiamo mąsto problemas, su kuriomis žiemą susidurtų eksploatuojantys bet kokią dyzelinę techniką. O už šią painiavą būtų kaltinamos degalinės, kuriose buvo įsigyti degalai, nors jos įstatymu būtų priverstos pardavinėti kurą, kuris užkemša degalų filtrus.
Tačiau šiauliečių nuomone, toks siūlymas yra visai suprantamas ir naujovės įvedimui neprieštarauja.

Gintautas: „Pritariu“
– Siūlymas geras, gal tokiu būdu mažiau teršime gamtą. Nemanau, kad sumaišę biodegalų į žieminį dyzeliną, kaip nors pakenktumėme automobiliui. Mokslininkai, juk vis tiek turėjo daryti eksperimentus ir pan. Man šis siūlymas nekelia jokių problemų.

Edgaras: „Jeigu viską tiksliai apskaičiuos – pritarsiu“
– Nemanau, kad siūlymas geras. Tai gali sukelti papildomų problemų, juk biodegalai greičiau šąla negu paprasti. Viliuosi, jeigu priims tokį sprendimą, viską tiksliai apskaičiuos, kad dyzelinas nekenktų varikliams.

Antanas: „Reikia gerai apsvarstyti“
– Svarbiausia, kad nepakenktų varikliui. Šį klausimą reikia labai išdiskutuoti. Greitai sprendimo priimti negalima. Vis dėlto esame maži žmonės, vargu ar šiam siūlymui galėsime labai pasipriešinti. Gyvenimas parodys, ar siūloma naujovė tikrai pasiteisins.

Paulius: „Pirmą kartą girdžiu“
– Apie tai nieko negirdėjau, todėl nelabai galiu komentuoti. Pats naudoju dujas. Nieko į dujas neįmaišysi, važiuoju pigiai ir esu tuo patenkintas. Gal kai pirksiu kitą automobilį, apie tai pasidomėsiu labiau.

Mindaugas: „Nematau nieko blogo“
– Manau, siūlymas geras. Kaip biodegalai galėtų pakenkti ir sugadinti variklį? Man su tuo tikrai neteko susidurti. Be to, naudodami degalus iš atsinaujinančiųjų šaltinių, labiau apsaugosime gamtą.

Pijus: „Kaip nuspręs, taip bus gerai“
– Valdžia neturėtų priimti netinkamo sprendimo. Manau, mokslininkai viską tiksliai apskaičiuos. Jie žino, ką sukuria ir ką rekomenduoja. Aš jais pasitikiu.

 

Į viršų